Русия забранява новинарския канал Bellingcat

Москва го определи като заплаха за сигурността
15 юли 2022 14:10, Йоана Цонева
44
Русия забранява новинарския канал Bellingcat
Снимка: БГНЕС

В петък Русия забрани на разследващата медия Bellingcat и на нейния основен местен партньор да работят в страната, като ги обяви за заплаха за сигурността, предаде "Ройтерс".

Базираният в Нидерландия Bellingcat разкри подкрепяните от Русия войници, които стоят зад свалянето на самолета MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през 2014 г., и разкри агенти на ФСБ, изпратени да отровят критика на Кремъл Алексей Навални през 2020 г.

Главният прокурор на Русия заяви, че дейността на Bellingcat, както и техния партньор The Insider, "представляват заплаха за сигурността на Руската федерация".

Собствениците им ще бъдат добавени в руския списък с "нежелани" лица, което им забранява да работят в Русия и прави сътрудничеството с тях незаконно за руски организации и физически лица, се казва в изявлението му.

Основателят на Bellingcat Елиът Хигинс отхвърли забраната, като написа в Twitter: "Bellingcat няма правно, финансово или кадрово присъствие (в Русия), така че не е ясно как Русия очаква да приложи това."

Още по темата
Юридически седалището на The Insider е в Латвия - ход, който има за цел да го защити от руските власти.

През последните пет години тя е работила с Bellingcat по повечето от високопрофилните разследвания на организацията, които включват и идентифицирането и проследяването на движението на хората, стоящи зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

В рамките на широка стъпка за потушаване на опозицията и несъгласието, Русия определи десетки международни неправителствени организации (НПО) и групи на гражданското общество като "нежелани", а стотици местни групи и журналисти, които се противопоставят на Кремъл, бяха обявени за "чуждестранни агенти".

Репресиите се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна през февруари - кампания, която Кремъл нарича "специална военна операция" - като почти всички независими групи са поставени извън закона или са принудени да емигрират, а нови закони предвиждат критика на въоръжените сили да се наказва с до 15 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я па си четем Телеграм, и ми дреме на капата. Дойчовците, зелевци, вивиси и други тем подобни, да си гледат работа.
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука батко, ежедневни лъжи от DW и BBC. Ама ние се правим, че им вЕрваме. Що забраниха руската телевизия, нали е демокрация?
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас трябва да забранят DW.Само клевети са там.Кой знае колко им плащат,а пишат все едно са хванати с ласо от Женския пазар и избрани с конкурс за мис и мистър "Селска интригантка".
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия става един голям затвор --- По голям затвор от ЕССР няма, ако не си от "правоверните" и живота ти става невъзможен... "Правоверен == Русофоб"
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнусните рашки страх ги тресе
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички руски канали са блокирани от западната цензора.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така, както е написана тази статия, излиза, че "Белингкет" казват истината, а на Русия това не й изнася и затова ги забранява. Всъщност, абстрахирайки се от това КОЙ казва истината (нека по този въпрос всеки от нас си остане на своята позиция), Русия очевидно забранява тази организация, защото смята, че тя разпространява пропаганда и фалшиви факти в ущърб на образа на страната. Редно е да цитирате аргументите на този, когото описвате, независимо дали го приемате за прав. А не да ги изопачавате
15
6
 
14
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
Когато ние тук забраняваме канали, защото излъчвали пропаганда, това е "в реда на нещата" и "демократично". Когато там правят същото, това е тоталитарно действие. Двоен стандарт и когнитивен дисонанс, или пропаганда за ***?
14
8
 
9
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Тъй де, ТАСС и програма "Время" са стожери на обективната журналистика :)
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НС обсъжда предложението на ГЕРБ Трети март да не е национален празник.Изпълнявайки директивата на Брюксел и Вашингтон , родната десница заличава историческата памет, отрича се от Третата българска държава и посяга на основите на държавността.ГЕРБ, ДБ, ДПС и ИТН вървят към поредно национално предателство.След като свали "македонското вето" и предаде българската кауза в Македония, десницата иска да детронира 3 март 1978-а, за да е в синергия с НАТО.
12
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия става един голям затвор авторитарна държава като Северна Корея руснаците събират куфарите и бягат :)
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специалната операция още ли е специална защото целия свят я нарича война само в Русия е специалитет всичко Руско е изкривено от лъжи и пропаганда егати фейковата държава
10
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия вече за никой не е фактор да си забраняват каквото си искат :)
9
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,преди малко стана ясно че литва клекна за блокадата,скоро целия ес ще клекне на путин
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе според мен трябва да се остави само Первиь канал и вестник Правда, и всеки водещ който не започва предаването с "Хайл Путин", а над него не виси портрет на Вожда, трябва да бъде вкарван в ГУЛЛАГ
7
7
 
10
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Да бе, знаем. Всяка истина за Русия, всъщност е лъжа.И който казва истината, е западен агент.Познати сталинистки похвати.Ама, да, вие нали приемате Сталин за велик държавник.
6
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С. Корея номер 2.Хайде бе родни русофили, отивайте в Русия. Вижте колко е хубаво.
5
12
 
12
 
! Отговори
Е нагъл запад! преди 1 година
Ем лъжат, ем садят русофобия, ем искат да го правят в Русия!
4
7
 
10
 
! Отговори
И накрая - преди 1 година
махнаха лъжемедията! Като назапад изринаха медиите говорещи истините - защо в Русия за контра не махната медиите разпространяващи лъжи? Все пак това са им принципните различия на Запада и Русия!
3
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а ес забрани руските телевизии,невиждам особена разлика