Как Виталий Ким от Николаев бори руските войски с хумор

Не бих се борил с Путин на ринг, просто бих го застрелял, казва той
14 юли 2022 21:30, Нели Христова
38
Как Виталий Ким от Николаев бори руските войски с хумор
Снимка: БГНЕС

Когато руският президент Владимир Путин нареди на войските си да нахлуят в Украйна на 24 февруари, Виталий Ким все още спеше дълбоко в леглото си.

"Сънувах нещо, но не мога да си спомня какво и когато се събудих, всички бяха в паника", спомня си 41-годишният Ким, губернатор на индустриалния регион Николаев, пред Observer. "Беше плашещо. Хората ме питаха какво да правят сега."

Няколко безумни часа по-късно, след като руска ракета удари местното летище на около девет мили от офиса му, Ким, който беше успешен разработчик, вече беше облечен във военни дрехи и готов да тръгне на война.

От този момент нататък районът на Николаев стана обект на ежедневни ракетни удари. Но докато войските на Москва напредваха към нейните градове, с всеки взрив Ким ставаше все по-популярен, шега по шега.

Неговите подигравки с руските сили, публикувани в ежедневните му видео съобщения в Telegram и в социалните му канали, дори когато врагът беше опасно близо до града, станаха популярни и се превърнаха в мемета. Лицето му, отпечатано върху тениски, бързо се превърна в символ на съпротивата на страната срещу най-голямата нация в света.

"По някакъв начин шегите са стратегически", казва той в интервю за Observer. "Те са полезни за цивилни и военни. С тази подигравка се опитвам да покажа, че руската армия е съставена от обикновени хора, които правят грешки."

От първия ден Николаев, в южната половина на Украйна, се превърна в основна цел за руснаците да постигнат целта си да анексират черноморското крайбрежие на страната. През март Москва на практика беше обкръжила града и пристанището му на река Бух. Неговите сили бяха превзели летището на Николаев и настъпваха от североизток, като гражданите трупаха гуми и правеха коктейли Молотов в подготовка за улични боеве.

Един ден, докато руската артилерия обстрелваше града с ракети и стари съветски ракети, Ким публикува снимка в канала си в Telegram, на която се вижда компонент от остаряла зенитно-ракетна система "Круг", проектирана през 1957 г., открита от спасители.

Под изображението той пише: "Не съм оръжеен експерт, но имам чувството, че скоро ще започнат да ни хвърлят балалайки", имайки предвид популярният руски струнен музикален инструмент. И точно когато изглеждаше, че градът пада в руски ръце, Ким, за да вдъхне спокойствие сред населението, публикува своя снимка в офиса си с крака върху бюрото, обути в пищни чорапи. Изображението веднага стана популярно, с фалшива версия на Ким, седнал с крака върху внушително дългата маса на Путин.

Способността на Ким да се шегува пред лицето на ужаса и страха допринесе за успокояването на украинците и облекчаването на тяхното отчаяние. В странен обрат начинът му на справяне с такава травма може да се преведе с фраза, приписвана на руския революционен анархист Михаил Александрович Бакунин: "Една шега ще ви погребе всички".

"Не беше трудно да се обединят отново украинците, когато войната започна. Направиха го за един ден", казва Ким, чийто баща е треньор по баскетбол с корейски произход. "Беше толкова лесно. Защото в техните очи Русия не е просто армия, тя е истинско зло, което унищожава всичко по пътя си. Изнасилват, убиват и отвличат хора. Беше толкова лесно да се съберат отново, за да им отвърнат. През цялата си история ние сме се борили за нашата независимост. Борбата за свобода вече е в нашето ДНК."

Наистина, жителите на Николаев успяха да се изправят срещу руснаците, превръщайки се в една от най-смелите крепости на южния фронт, въпреки факта, че някои смятат, че е обитавана от множество проруснаци.

"Това не е вярно", отвръща Ким. "Не може да има проруснаци. Кой би подкрепил страна, която не е демократична? Това, което имахме тук, бяха много просъветски типове."

Николаев е платил висока цена за петте месеца война и съпротива. Много от гражданите му са били убити, а около 40% от населението му е избягало, превръщайки го призрачен град. Малкото хора по улиците са предимно възрастни хора. Повече от месец нямаше вода след разрушаване на водопровод. В рушаща се 200-годишна театрална и концертна зала е създаден пункт за хуманитарна помощ, който осигурява дрехи, обувки и лекарства.

Ракетите разтърсват града ежедневно. Докато Observer разговаря с Ким, две руски крилати ракети разрязват небето. "Добре дошли в Николаев", казва усмихнат войник. "Руснаците всъщност закъсняха днес", добавя той.

След като руснаците превзеха Луганска област, която заедно с Донецк съставлява източен Донбас, местните власти в Николаев се готвят за засилване на атаките.

"Битката за южната част на Украйна все още е пред нас. Това е неизбежно", казва Роман Костенко, член на парламента на Украйна и командир на специалните сили. Мандър, който в първия ден от войната смени костюма и вратовръзката си с униформа и забърза към фронтовата линия на Николаев.

Николаев, който граничи с жизненоважното черноморско пристанище Одеса, се разглежда от Москва като стратегическа цел за постигане на целта й да анексира черноморското крайбрежие на Украйна, превръщайки Украйна в страна без излаз на море.

"Основната цел на Кремъл беше да превземе юга и изтока и да върне Украйна в своята сфера на влияние", обяснява Костенко. "Но ние не им позволихме и затова те трябваше да променят плановете си и да съсредоточат основните си сили на изток. Тяхната цел е да ни отнемат морето. Те обявиха, че това са техните "коренни територии". Те ще се опитат да стигнат до границата на Приднестровието, защото Русия създаде много от тези квазирепублики като ДНР, ЛНР, Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието. Опитват се да ги свържат."

"Но работата е там, че тази жестока война дори не е свързана с временна загуба на територии. Става дума за убитите наши хора, жени, деца. Попитайте Виталий Ким – той ще ви покаже какво направи Русия със сградата на правителството", допълва той.

На 29 март руска крилата ракета удари областния административен център на Николаев, оставяйки десетки в капан под отломките: 38 души загинаха при атаката. Това е мястото, където Ким се среща с репортери за интервюта, до повредената сграда. Ракетата остави зейнала дупка и изпрати офис мебелите на метри. Вътрешните стени и стотици документи все още са окървавени.

Руските сили изчакаха хората да пристигнат за работа сутринта, преди да атакуват обекта. Ким също трябваше да е там, но онази сутрин се беще успал.

Ким е тренирал таекуондо през голяма част от живота си. $Таекуондо е свързано с дисциплина и постигане на вашите цели", казва той. "Можете да приложите тази система както в ежедневието, така и във войната."

Преди да бъде отстранен като почетен президент на Международната федерация по джудо, Путин – носител на черен колан по джудо – е съавтор на книга, озаглавена "Джудо: история, теория, практика".

Много украинци и фенове на Ким се чудят кой ще надделее в битка за бойни изкуства между двамата. "Никога не съм мислил за това", казва Ким с усмивка.

След това, сочейки с пръст скелета на правителствената сграда, разрушена от руските войски, той добавя: "Но като гледам какво ни направи, не бих се бил с него на ринг. Просто бих взел пистолет и бих го застрелял."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
КМ преди 1 година
До АнонименГлупаче, това, че в началното училище си пропуснал уроците по четене с разбиране, не е мой проблем. Твърдиш, че голяма част от херсонци са етнически руснаци, което е абсолютна лъжа! До 20% от населението на Херсон се е определяло като етнически руснак, а в областта Херсон дори са по-малко - около 15%, и това в годините, в които Раша е била приятел. Къде го видя това преобладаващо руско население? Айде и ти да не говориш общи приказки и спуснати опорки, а да предоставяш факти, трольо!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КМКъде твърдя, че "рускоговорящ" е синоним на "етнически руснак". Цитат, моля!Мой цитат, не от Ленин или Сталин. Къде в Херсонщината говорят мова? Исторически и сега? Кога хората там са имали нещо общо с украинците в Галиция и Волиния? Кога там са живели рутени? Конкретно, без общи приказки. Ако можеш.
26
1
 
1
 
! Отговори
До Интересно... преди 1 година
добре де ти като си толкова "забележителен" та забелязъл ли си, че особено по крайбрежието на черно море в украйна има над 300 000 етничаски българи!? Явно за рашистанците знаеш а за българите не! явно си един от най-"забележителните" ора ей! ако си българин значи си поредния БГ предател! споко много са като тебе! това ни е мъката тука на нас българите!
25
3
 
2
 
! Отговори
КМ преди 1 година
До Интересно...,че Кърджали е турски град? И какво общо има Ал. Константинов с твоята логорея? Да подкрепяш нападението над суверенна страна в 21 век, да го оправдаваш с разни измислени теории за изконното право на Русия над тези територии и изобщо да подкрепяш действията на Русия в тази война е диагноза!П.П. Само да ти кажа, че когато през 90те Украйна се отказва от ядреното си въоръжение, сключва договор с Русия, с който последната трябва да гарантира, че няма да я напада! Russia delenda est
24
3
 
3
 
! Отговори
КМ преди 1 година
До Интересно...а ти случайно да си забелязал, че рускоговорящ не е равносилно на етнически руснак?А случайно да си забелязал, че хората в Украйна, независимо дали са руско- или украиноговорящо, намразиха завинаги Русия, която срина родните им градове със земята и унищожи бъдещето, уж за да ги "освобождава"?Случайно пък да си забелязал, че по времето когато е съществувала имперска Русия, народите са съществували в съвсем различни граници и твоето твърдение е толкова тъпо, колкото да твърдим,
23
7
 
3
 
! Отговори
Интересно... преди 1 година
....г-н Ким живее в Николаев и още не е забелязал, че голямата част от населението там са етнически руснаци? Още не е научил, че градът е основан от имперска Русия и е бил техническа база на руския флот? Че именно там, в имперската руска гимназия, е завършил средното си образование българският писател Алеко Константинов? А след това завършва право в руския град Одеса? Забавно е с тоя шегаджия!
22
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 ракети преди малко в Николаев, нещо удариха, яко дими и вторични детонации. Чакаме шегите на Ким...
21
16
 
8
 
! Отговори
123ас преди 1 година
още един наци-***-шегаджия от цирка на зеления клоун!
20
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя като дете май е изтърван по глава много пъти. Колко умствено увреден трябва да си да вярваш че днешна укропия е демократична държава.... те дори със закон са забранили всякаква опозиция. 8 години извършват геноцид.
19
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато руснаците проумеят, че кремълския пcиxoпат е вреден за Русия, тогава може да се появи и лъч на надежда, че федерацията ще съществува...
18
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това няма да е последната война, която Рашистан ще загуби...
17
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия губи войната. Винаги има първи път.
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забелязахте ли мерната единица за разстояние - моля. Още тук ме догнуся да продължа да чета...
15
6
 
6
 
! Отговори
Гладен журналист преди 1 година
Много трогателно и завладяващо литературно произведение. Майсторски налисано от веща ръка. Изчетох го на един дъх. И какъв тънък хумор блика от него. Браво колежке.
14
22
 
5
 
! Отговори
PLъх преди 1 година
този ким е роднина на ким- Рокетман от с.корея нали
13
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малиии днес, давам ви жълтата фланелка. Ударите *** с тези две статии, тази вечер.
12
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпня.... Върнете ми изгубеното време...
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе Вучич,кои имаш предвит ще отидем по дяволите,Запада ли, или Украйна.Или Сърбия.Нали знаеш какво ни очаква.
10
32
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредна отчаяна статия
9
30
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно се надява, че руснаците ще умрат от смях.