"Политико": Европа винаги е губеща в играта на пропаганда на Русия

ЕС няма достатъчно инструменти и ресурси, за да се бори с машината на Кремъл
Обновена: 26 юли 2022 11:48 | 26 юли 2022 11:33, Нели Христова
257
"Политико":  Европа винаги е губеща в играта на пропаганда на Русия
Снимка: БГНЕС

Точно когато Сергей Лавров, руският външен министър, се канеше да кацне в Африка в неделя, публикува пост, в който обвинява Запада за задаващата се глобална хранителна криза в Африка, където милиони са изправени пред гладна смърт. Десетки местни медии бързо го подхванаха. Хиляди хора го споделиха във Фейсбук.

В същото време Жозеп Борел – основният европейски дипломат, натоварен със задачата да противостои на руския си колега, изобщо не е присъствал в социалните медии - според данни на CrowdTangle, инструмент за анализ на социални медии, Борел е имал едно-единствено споменаване във Facebook за Африка, в сравнение с наводнените от новини за Лавров медии.

Това казва в свой коментар в. "Политико".

Последният едностранчив сблъсък между Лавров и Борел за сърцата и умовете на хората в Африка подчертава това, което мнозина в политическите кръгове на ЕС знаят от години, но малцина са склонни да признаят публично: в бързо развиващата се битка за дезинформация между Русия и ЕС, Европа остава губеща заради недостатъчно инструменти и ресурси, с които да се бори със сложната игра на Кремъл, която комбинира подкрепяните от държавата медии в страната, десетки дипломати, пръснати по света и , понякога, скрити инструменти за разпространение на фалшиви новини и откровени лъжи за насърчаване на политическите амбиции на Москва в четирите краища на земното кълбо.

Тези тактики се наложиха, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари - и особено след като Москва започна подвеждащо да обвинява западните санкции, че заради тях световните доставки на зърно стоят заключени в Украйна. За Лавров вината лежи в полето на Европа и в поста си, насочен към африканската публика, той напомни на всички „кървавите престъпления на колониализма“.

Така хитрата руска тактика може бързо да се разшири, след като опитният външен министър на Русия обикаля четири африкански държави тази седмица – тактика, срещу която ЕС не може лесно да се пребори. Въпреки широко разпространените санкции срещу държавните медии в страната като RT и Sputnik в рамките на ЕС, руските медии продължават да достигат до десетки милиони хора по света с открито проруско послание. В отговор блокът от 27 държави не успя да се противопостави на тази пълна преса от лъжи, като често разчиташе на сдържани прессъобщения, скучни снимки и малък брой длъжностни лица, отговарящи за развенчаването на руската дезинформация.

Способността на Русия да прокарва своята дезинформация в световен мащаб, докато ЕС наблюдава предимно отстрани, не е това, на което Брюксел се надяваше, когато натисна подкрепяните от Кремъл медии след нахлуването в Украйна.

Години преди атаката на Москва срещу западния й съсед европейските страни бяха разделени по въпроса колко трудно да се противопоставят на руската дезинформация, като няколко правителства на места като Унгария и Италия понякога бяха открито благосклонни към режима на Владимир Путин. Сега ЕС умишлено работи със САЩ и Обединеното кралство, за да развенчае лъжите на Кремъл, включително че украинският президент Владимир Зеленски е неонацист./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС се забраняват референдумите. Русия ги провежда масово! Защото референдумите са гласът на народа, а това пречи на ЕС демокрацията.
166
3
 
16
 
! Отговори
Марк Рюте преди 1 година
"Лъжата в политиката не е грях!" - евроатлантическа ценност. Факт.
165
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема на Европа не е Фейсбук, а че сред политиците е пълно с рубладжии и продажници, включително за съжаление и в България е същото.
164
2
 
17
 
! Отговори
Помнят Кой преди 1 година
До АнонименДааа... ама африканците все пак помнят кой ги продаваше като роби,кой ги колеше в Конго,кой бише направил зоологическа човешка градина с различни разцветки и ръстове африканци. Човешка зоологическа градина точно в Брюксел и точно в близост до бърлогата на меките китки.
163
4
 
15
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Ето ги пак, Европа ... ЕС НЕ е Европа. Иначе ЕС е губещ, защото прави пропаганда, докато Русия стъпва на истини и факти.
162
2
 
15
 
! Отговори
Гномски с къси крака преди 1 година
Ресурсът и инструментариумът на шорошнята и меките китки е десетки пъти по-голям от руските ресурси. Проблемът е,че много некадърно,нахално,гьонсуратски и менторски... лъжат. А на лъжата краката са къси и медиите им са гномски.
161
4
 
8
 
! Отговори
До "Бая копейки преди 1 година
С копейки ти е пълен дирника на тебе. А главата ти е празна. Ти си една кухарка, която си мисли, че е нещо повече от амеба.
160
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бая копейки има тук.
159
4
 
14
 
! Отговори
Фашизъм в действие преди 1 година
Във фейсбук се вихри открит фашизъм. Русофобите и всички с разни фобии пишат какви ли не гадости и окровени идиотщини, но никой не ги пипа. Ако обаче нормален човек напише нещо положително за Русия, или ги апострофира, веднага го докладват и му налагат ограничения, дори блокират профили. В момента тече такава зверска дезинформация в полза на Украйна, Америка и ЕС. Още когата спряха руските телевизии беше ясно какво ще се случи. Особено податливи са западноевропейците и нашенските знаете кои.
158
2
 
10
 
! Отговори
кокко преди 1 година
Докато не ни светне,че "Цивилизования свят" не е нищо друго освен САЩ и подопечният й дребен рогат *** /Канада,ЕС,Япония,Австралия и Южна Корея /, няма да престанем да мисллим,че въобще оснтаналия Свят ни бръсне за слива!
157
3
 
18
 
! Отговори
Накрая ще видим преди 1 година
Колкото и да лаят хомосекшуълите, светът вече е друг. На дъблоката държава ѝ влезе дълбоко. Иначе за пропагандата, УС райна няма равна. Най-много ме забавляват клиповете от компютърни игри, които представят за разгромени руски части. Утре пред Москва ли ще са?
156
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така преди войната евро гейците не се сещаха за Африка а само констатираха колко африкански деца са починали от глад и болести. Такова двуличие и безочие не съм виждал. И ние сме в този съюз на ге йове които искат и нас да ни направят такива.
155
8
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
До АнонименАми да помага Лавров да дава зърно и да продава калашнициСега не му е времето но след победата ще се завърти цикъла пак
154
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив. В Европа има цензура и анти руска пропаганда. ЕС е лицемерен и егоистичен. ЕС си слагат 4-та ваксина за Ковид, докато в Африка хората нямат и една. ЕС се вайка, че нямало да има газ за зимата, а в Африка хората няма какво да ядат. Лавров казва истината, ЕС мисли само за себе си
153
6
 
14
 
! Отговори
Истина преди 1 година
ако е от Русия са лъжи и фалшива информация ако е от Европа и САЩ, всичко е вярно и точно.... първото нещо в което ще се усъмня! и едните и другите лъжат ....ЕС да спре да работи за САЩ и ОК и да работи със себе си против Русия, САЩ и ОК... тогава хората ще и повярват и ще стане силна!
152
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кое и е губещото, като самите руснаци бягат в Европа?
151
4
 
23
 
! Отговори
пецата преди 1 година
сега започнаха да го играят на съжаление, ми не ви съжаляваме евrogeiove do.l.ni като лъжете и лапате пари от народа нищо ви няма
150
10
 
28
 
! Отговори
ООН преди 1 година
Нормално е да губиш войната в медиите, когато истината цъфне на яве както и западния заддник :)))) Плачете...... хленчете...... забавно е хехе
149
9
 
32
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
"Руска дезинформация" ли е факта, че Лавров е посочил на държавите в Африка, години на колониализъм и експлоатация? "Кремълска лъжа" ли е факта, че милиони Африканци са продадени от собствените си "крале" на запада като роби за жълти стотинки? Кои са робовладелците тук? Кой е търгувал с хората и с техния живот? Путин? Брежнев? Сталин? Цар Киро? Кой питам? :)))))
148
11
 
29
 
! Отговори
Олеле майко преди 1 година
Ако ЕС и САЩ не разполагат с всякакви средства за масова дезинформация, не знам кой разполага. Русия не може да им стъпи на малкия пръст по лъжи и дезинформация