Шойгу: Руската армия забавя хода си в Украйна

В Херсонска област няма съобщение за каквито и да е нови руски териториални завоевания
Обновена: 25 авг 2022 13:24 | 25 авг 2022 13:08, Йоана Цонева
175
Шойгу: Руската армия забавя хода си в Украйна
Снимка: БГНЕС

Руската армия забавя темпа си на настъпление в Украйна. Това призна руският военен министър Сергей Шойгу, като изявлението му е цитирано в канала на руското военно министерство в "Телеграм".
 
Обяснението на Шойгу защо – стремеж да се намалят цивилните жертви. То звучи повече от нелепо предвид и случилото се снощи – пореден руски удар по цивилен обект, в случая жп гара и влак на нея и засега жертвите там са 22, но е възможно да се увеличат. Но от 16 юли насам, когато руснаците установиха пълен контрол над Северодонецк и Лисичанск и Кремъл обяви "оперативна пауза", руската армия е успяла да завземе около 450 кв. километра територия т.е. горе-долу земя с размера на Андора.

Към 21 март руснаците успяха да завладеят най-много украинска територия в хода на войната досега, но оттогава са загубили около 45 000 кв. километра територия. Това е територия, по-голяма отколкото е територията на Дания, коментира в дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Според сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия отново няма някакви значими промени на фронта. Бахмут и Авдеевка остават основни цели на руската офанзива, но там няма видим голям руски напредък. Вчера нямаше потвърдена пехотна атака срещу Северск от руска страна, само обстрели, включително въздушен удар. Боеве текат и при Соледар, приблизително на 10 километра североизточно от Бахмут. Що се отнася до Авдеевка, основната цел на руснаците е да овладеят западните покрайнини на град Донецк – Писки, Невелско, Победа. Продължават и руските опити да отрежат логистичните линии на украинската армия между Маринка и Вухледар.

Още по темата
В Херсонска област няма съобщение за каквито и да е нови руски териториални завоевания. Продължават руските въздушни удари по позиции, които са важни за моста на украинската армия през река Ингулец. Обстрелът на руснаците срещу Запорожието, Николаев, Кривой Рог и Днепропетровск не стихва.
Украинската армия обаче също не бездейства – отново е ударен мостът през Днепър при Нова Каховка. Това е един от малкото мостове, през които руската армия може да превозва тежка военна техника. Украинските сили са нанесли и въздушни удари по руски оръжейни депа в три точки на границата на Херсонска област. Ударен е и руски оръжеен склад при Токмак, на 50 километра североизточно от Мелитопол.

Освен това, украинските партизани взривиха и убиха назначения от руснаците кмет на Михайливка, Запорожка област Иван Сушко. Това е пореден знак към Кремъл, че анексирането на Южна Украйна няма да може да бъде осъществено. Но говорителят на Пентагона Джон Кърби предупреди, че до края на седмицата Русия може да обяви официално провеждане на референдуми в окупираните от армията ѝ украински територии.

Руската държавна информационна агенция "Интерфакс" съобщава за двама арестувани служители на АЕЦ "Запорожие", защото предавали информация къде руснаците разполагат оръжейна техника в централата. Съобщението е показателно предвид казаното от руския представител в ООН Василий Небензя как нямало тежка военна техника на територията на ядрената централа, която се контролира от руснаците.

В Харков продължават руските обстрели и те са предимно насочени към индустриалната зона на втория по големина украински град. Руснаците обстрелват и по-малки населени места около самия град.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то руската армия толкова си може.Предишното беше само една голема руска лъжа.
17
14
 
13
 
! Отговори
сеня преди 1 година
Урките така са се настървили, че несъзнателно са преминали руската граница и са на 60 километра от Москва. В града цари паника, започва масова евакуация към Сибир. Руската армия е в паническо и тактическо отстъпление в посока Омск. Байдън е предложил убежище на президента Путин в белия дом. Урките излязоха с декларация, че след превземането на Москва ще се насочат към Пекин. Двеста тридесет и пета украинска армия ще се отправи на запад да превземе Полша, Унгария, Чехия и Германя. Слава кокаине!
16
2
 
4
 
! Отговори
До скоро преди 1 година
От щаба на Шойгу ли си
15
6
 
10
 
! Отговори
Давайте преди 1 година
Русофили, че днес голяма скука...
14
13
 
16
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Планира се изменение на формата на операцията,и хунтата в Киев я чака изненада.
13
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След устрема руската армия е в застой. Следва панически бяг и загуба на всички черноморски територии. Хвала на пудинг и славната руска армия, съставена от пияндурници и леки жени.
12
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали им се подигравате, че не напредвали? Нали били слабаци? Е решиха веднъж да покажат че могат да сменят тактиката на пазене на гражданите и сега всички се разпищяха. Та въпросът е какво в крайна сметка се иска? Ясно е че Русия няма да отстъпи своето си. И въпросът е как точно ЕС иска да види как Русия си го взима- бавно и пазейки хората или с бързи стъпки и минавайки през тях?
11
0
 
5
 
! Отговори
До веселин преди 1 година
Според теб, има евреи повече от китайци?
10
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия тълкуват фактите както им е угодно на пропагандата. Руснаците се изтеглиха от околностите на Киев, те го броят за "отвоювана територия". И? Къде са воювали на тая територия? Никъде? ХАхахах. Тоест, не е отвоювана. Просто руснаците са се изтеглили и укритата след 3 дена с крясъци "Слава кокаине" отидоха да се снимат. Тик токовска армия, с наркоман на чело.
9
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урайнците ще победят дори и елените на шуйгу го знаят
8
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОЛНИ РУСКИ ПРОМИТИ МОЗЪЦИ
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е висша тактика на Вова дето само най големите русофили могат да разберат.
6
11
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Това "шойгу" много славянско име,бре.Да му завидиш. Та "славянинът Шойгу ,йойто няма и минимално военно образование не Ви казва припината ,поради която от месеци руската армия се държи като комсомолчета на ескурзионно летуване.Истината е,че имономическият елит на Украина и Русия се композира от есни и същи хора,от една и съща мафия.Повтарям,че Путин и Зеленско са евреи и тяхна цел е да изхвърлят руснаците от земите им,а после да заселят там евреи.Така беше и през Втората Световна Война.
5
2
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
А Путин казва обратното.
4
29
 
15
 
! Отговори
? преди 1 година
Русия хитро не разрушава, а там където има поражение застроява наново. Като в Херсон. Живота си тече вече нормално. По този начин руснаците ще спечелят местното население вместо да унижава за три дена Украйна... бавен е метода, но пак ефективен.
3
23
 
9
 
! Отговори
сина преди 1 година
понеже шмръкльо вчера убеждаваше, че руснаците ще направят "нещо много лошо" на празникът им, но това не се случи, трябваше днес урките да бомбардират влака и гарата, за да подсетят света, който вече ги забравя, че в украйнините на русия има нацисти, подкрепяни от сащ и се бият с руснаците, които искат да освободят собствените си територии!
2
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е така, защото руснаците спират да се напоят обилно със самогон и боярещник, за да могат да не усещат болка като умират.
1
6
 
11
 
! Отговори
Ударът преди 1 година
Е украински