Зеленски призова Русия да спре с "ядрения си шантаж"

Той говори пред Съвета за сигурност
24 авг 2022 20:30, Петя Славова
35
Зеленски призова Русия да спре с "ядрения си шантаж"
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди днес пред Съвета за сигурност на световната организация "абсурдната" война в Украйна, точно шест месеца след началото на руската инвазия, и каза, че днешният ден представлява "тъжен и трагичен жалон", предаде Франс прес.

"Днешният ден бележи един тъжен и трагичен жалон, шест месеца от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари", каза Гутериш и осъди последиците от тази "абсурдна война, излезли далеч извън пределите на Украйна".

Още по темата

Той повтори дълбокото си безпокойство, свързано с бойните действия около Запорожката АЕЦ. "Всякаква нова ескалация на ситуацията може да доведе до самоунищожение", допълни Гутериш.

Във връзка с този въпрос украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да "спре безусловно ядрения си шантаж и просто да се изтегли от централата" във видеопослание, разпространено на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

В началото на заседанието руският постоянен представител в ООН Василий Небензя се противопостави на участието на Зеленски, отбелязвайки, че не възразява по принцип срещу участието на украинския президент, а срещу факта, че той не присъства лично. Страните членки на Съвета за сигурност обаче гласуваха в подкрепа на участието на Зеленски с 13 гласа "за", един "въздържал се" и един "против", предава БТА.

"Днес нашата страна отбелязва Деня на независимостта си и сега всеки може да види колко много светът зависи от нашата независимост", каза Зеленски по видеовръзка пред Съвета за сигурност на ООН, цитиран от ДПА. Ако Русия не бъде спряна сега, "руските убийци вероятно ще стигнат и до други страни в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка", каза украинският президент и допълни, че "Русия трябва да бъде държана отговорна за престъпната си агресия срещу Украйна".

Зеленски съобщи, че Русия е изстреляла ракети срещу жп гара в Днепропетровска област, в Централна Украйна, отбелязва Ройтерс. "Това е нашето всекидневие. По този начин Русия се подготви за това заседание на ООН", допълни той. Зеленски каза, че има убити и ранени при ракетните удари и предупреди, че броят на жертвите може да нарасне.

"Днес се навършват шест месеца от предварително планираната, неоправдана, брутална и широкомащабна война на Русия срещу Украйна ..., шест месеца на безсрамни лъжи и нарушения на международното право ..., шест месеца на ужасни жестокости", каза на свой ред американската постоянна представителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

И "за това насилие и клане, за тази хуманитарна и продоволствена криза, за тези нарушения на човешките права и заплахи срещу уязвими групи цялата отговорност носи единствено Русия", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркоман!
24
0
 
1
 
! Отговори
ZZZеленски преди 1 година
Опънал 2 магистралки и решил да се справи с шантажа. Как? Като избомби централата :D пълен пр0Zтак е тоя, да го гътват вече и да се приключва.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците воюват за сащ, не за себе си -- това е техен личен избор. Шеф на оон -- един глуппак, който не се ориентира в световните дела.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кого му пука за празните приказки на тоя, сам си съсипа страната. Още на 3 ден трябваше с пълно гърло да реве за мир, но той окрилен от чужди се репчеше.
21
1
 
6
 
! Отговори
Зеленото нещо преди 1 година
Зеленото нещо пак храчи - грачи грозно, зловещо!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗЕЛЕНСКИ ПРЕГОВАРЯЙ И СПРИ ТЕЗИ РАЗРУШЕНИЯ ЗЕЛЕНСКИ
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам ама ако хване пенсионера *** 1vs1 ще го съдере жив, като го гледам какво биче е
18
0
 
2
 
! Отговори
Ядрения шантаж преди 1 година
е част от предизборната кампания на Лиз Втръс! Псих÷а÷р÷к÷ата, заяви че било напълно възможно да използва ядрено оръжие при определени обстоятелства или когато звездите и го говорят... Санитарите са и приготвили конска доза "течен витамин" в спринцовка и модерна лятна усмирителна риза в синьо и жълто с гол гръб.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски бил призовал - ега ти наглеца! Крадеца вика "Дръжте крадеца!". Има ли все още луди, които биха му се вързали на лъжите????
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ГуЩериш, и ти си същата карикатура като недоучилата акушерка. Ето такива ни управляват. Всъщност не те, те слушкат за да папкат. И понеже нищо не могат да вършат слушкат много.
15
1
 
21
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Това от човека, който нарежда обстрел на ядрена централа....
14
15
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
В България русофилчетата са единствено от електората на БКП.*** и бившата Атака:):):)Вадете калкулаторите и смятайте колко са:):):)
13
11
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Факт е,че никой не иска с русия:):):)И Македония даже не иска:):):)
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоооууу , спри да стреляш по централата бе шушшляк зелен. Кой ми се изсипа в шортите е неговата работа.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко зелено човече
10
1
 
6
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
От септември 2015 пред генералната асамблея, след напускането на договора за ПРО и договора за РСМД, ви казаха че няма никакви правила повече, и важи само ПРАВОТО на по силния!!!
9
1
 
14
 
! Отговори
Поп Грую преди 1 година
Гледахте ли клипчето, на което как борис джонсън се здрависа със Зеления Смъркач? Видяхте ли къде си бръкна джонсън преди да подаде ръка? Да, точно там - в 3aдHиkа...
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англо-американците са във възторг, не са имали по-успешна пионка!
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почна да става супер срамно и неудобно. Спрете вече Зеленски че накрая наистина ще вземе да думне електроцентралата, тоя отчаян наркозависим комедиант.
6
3
 
20
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Къде беше гутериш, да призова да се спре избиването на 1,5 млн иракчани заради американския петрол, който по някаква случайност се намирал в Ирак???