Близо 100 загинали при руски атаки срещу здравни обекти в Украйна

СЗО: Извършени са нападения срещу 473 обекта
25 авг 2022 09:33, Елка Василева
59
Близо 100 загинали при руски атаки срещу здравни обекти в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

При близо 500 атаки срещу здравни обекти в Украйна, извършени от началото на руската инвазия, са загинали най-малко 98 души, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Франс прес.

Още по темата
Ръководителят на европейското подразделение на СЗО Ханс Клуге определи тези нападения като недопустими.

При атаките срещу общо 473 обекта, свързани с медицински грижи, са били ранени също най-малко 134 души, сочат данните на здравната организация. При 399 нападения са били засегнати здравни заведения, 127 са поразили медицински запаси, 69 - транспортни средства, включително линейки, 58 атаки са засегнали медицински персонал, 24 - пациенти, а 12 - складове.

 "Тези заплахи не са само нарушение на международното право. Те са и препятствие за много хора, които се нуждаят от здравни грижи по време на войната", заяви представителят на СЗО в Украйна Ярно Хабихт пред журналисти в Женева чрез видеовръзка от бункер в град Днепър.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус отбеляза, че украинската здравна система е била засегнато, но не се е сринала.

"Шест месеца война имаха опустошителен ефект за здравето и живота на украинското население, но въпреки многото предизвикателства системата на здравеопазването успя да оцелее и да оказва помощ на тези места и в онези моменти, когато е най-необходима", посочи в комюнике той.

"Нито една система обаче не може да осигури оптимално здраве на населението си под стреса на войната, ето защо продължаваме да настояваме пред Руската федерация да сложи край на тази война", допълни шефът на световната организация.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
11
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Не си губете времето да четете тези изсмукани от пръстите лъжи. Само по заглавието се разбира, че е абсолютен фейк.
37
3
 
11
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
"здравни обекти " да знаем ги укронацитата ни предоставиха сума ти клипчета как си играят в тези "здравни" обекти и училища и детски градини!
36
11
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Това са "постиженията" на руските фашисти.Като не можем да уцелим нищо друго,да разбомбим някоя болница.
35
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
На наемниците не им плащат за да пазят цивилни. А за да се бият както на война, и да задържат фронта поне. Бъркате конците.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашизмът е най-извратената форма на насилие, към която прибягват нацисти с уклон към пeдoфилия, наркомания и некромания! Все характеристики, които едно към едно съвпадат с украинският национализъм и хазароюдейският фашизъм! Ярки представители на това течение в политиката са наркоманът Зеленски, пeдoфилът Коломойски и некроманът Турчинов.
33
2
 
11
 
! Отговори
Какво е имало там? преди 1 година
Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни, като разполага военно оборудване и оръжия в училища и болници. Това се посочва в доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".В доклада се отбелязва, че правозащитници са регистрирали случаи на удари на армията от жилищни сгради и поставяне на оръжие на територията на обекти на гражданската инфраструктура в 19 града и населени места на Украйна, включително в Донбас, Харков и Николаевска област.
32
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приятелите на Русия - северна Корея, Еритрея, Мианма, Венецуела, Куба - все отбор беднюхи и живеещи в 12-ти век :)
31
14
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Е, какво още трябва да се случи, за да бъд еобявена държавата путинска русия за военен терорист, да бъде изгонена от ООН и всички международни организации и да бъде поставена редом с нацистка Германия !!!
30
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е умряла отвсякъде.В момента няма по пропаднала държава от Русия.Даже С.Корея е в пъти по добре от Русия.
29
11
 
9
 
! Отговори
let me guess преди 1 година
Здравинте обекти да не би да са биолаборатории, а? От онези добрите, в които са отглеждали правилните атлантически щамове на най-различни интересни вируси?
28
12
 
17
 
! Отговори
Накратко преди 1 година
Ако Азов и другите фашистки организации не обстрелваха Донбас и Луганск 8 години и да избива цивилно население. Русия нямаше да влезе в Украйна сега ще си понесат наказанието а за никого не е тайна, че страхливците от ВСУ се крият в болници и училища после да обвиняват Руснаците.
27
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да 35А жертвите в Донбас тези 8 години?? Толкова ри е просто?
26
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В доклада на Омнестипише че украинската армия се крие и в здравни обекти и застрашава живота на цивилни! Прочетете го преди да са го цензурирали!
25
14
 
13
 
! Отговори
Накратко преди 1 година
До славянинАко руснаците не бяха нападнали Украйна въобще немаше да има жертви.Ама опорката ти е такава ,бездарна и нагла..
24
9
 
19
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Без да искаш си казал цялата истина-Да, украинците са нацисти, Русия е велика и 99% от казаното за нея е лъжа. Когато се вихри такава омраза и пропаганда-невиждана по своя мащаб досега срещу една държава, то нещо не е така, нали? Иначе нямаше да има нужда. Хората не са глупави-изложи им просто фактите и сами ще преценят, но вие им казвате как да мислят. Насочвате ги, така да се каже. И има обратния ефект. Защото не се стикова с това, което наблюдаваме.
23
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите в България са рядък сорт имбeцили
22
1
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Могат да ликвидират само хемороидите си като се нанижат на шпека. Видяхме ги колко струват
21
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 25 Руски диваци-фашисти- НО ЩЕ ЛИКВИДИРАТ ВСИЧКИ НАЦИСТИ.
20
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нормално е, защото украинските тероряги се крият в тях, както в жилища
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЪВ "ЗДРАВНИ" ОБЕКТИ?