Русия влиза ол-ин, ще се стигне ли до ядрен конфликт?

Малцина разбират дълбочината на манията на Кремъл, пише Андрю Рот
21 сеп 2022 14:43, Нели Христова
215
Русия влиза ол-ин, ще се стигне ли до ядрен конфликт?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин бе притиснат в ъгъла в Украйна. И, типично за себе си, руският лидер е готов да ескалира напрежението, може би дори да стигне до ръба на ядрена война, вместо да признае поражение.

Седем месеца след като Путин започна инвазията си, руските войски бяха изтласкани обратно в района на Харков, а украинските сили настъпват в Луганск и притискат войските и линиите за доставки в Херсон.

Не е невъзможно Русия да загуби територии, които държи от 2014 г., ако силите на Путин не могат да спрат контранастъплението на Украйна.

Изправен пред унижение, Путин отправи нова заплаха: провеждане на "референдуми" в регионите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, което може да доведе до анексирането им от Русия до началото на следващата седмица.

В съзнанието на руския лидер това би превърнало "специалната военна операция" в Украйна в отбранителна война в Русия, отваряйки възможността за пълна мобилизация, обявяване на война и дори ядрен удар.

Маргарита Симонян, главен редактор на държавната телевизия RT и ярък лобист за войната, каза: "Съдейки по това, което се случва и това, което предстои да се случи, тази седмица бележи или прага на нашата неизбежна победа, или на прага на ядрена война. Не виждам трети вариант."

Няма никакво съмнение, че планът на Русия - провеждане на фалшиви референдуми за анексиране на украински територии и заплаха с масивна военна ескалация - е просто изнудване. Украинците бързо разпознаха в това опит за спиране на контранастъплението. "Украйна има пълното право да освободи своите територии и ще продължи да ги освобождава, каквото и да каже Русия“, каза Дмитро Кулеба, украинският външен министър.

Но от февруари насам стана ясно, че малцина всъщност разбират дълбочината на манията на Кремъл по Украйна или желанието на Путин да пропилее живота и благосъстоянието на руснаците, както и собственото си наследство, за да упражнява волята си над своя съсед.

Още по темата

Стратегията на Кремъл е изпълнена с риск. Новите анексии биха могли допълнително да подкопаят руския контрол върху територии като Крим, като убедят Украйна и Запада, че Москва отправя празни заплахи и намалят колебанието да си върне територията, официално анексирана от Русия.

Но последната заплаха ултиматум ли е, за да се спаси Русия от поражение? Или Русия е готова да стигне докрай?

И двете може би са верни. Ако Украйна и западните поддръжници мигнат (което е малко вероятно), Путин ще бъде щастлив, казват анализатори. Ако не, добре, каквото и да последва, ние не сме виновни, смятат от Кремъл.

Александър Баунов, руски политически анализатор, пише: "Действията на Москва следователно са предприети или за прекратяване на войната възможно най-скоро или, ако това не проработи, да се прехвърли вината за това върху други хора и да се обърне нахлуването на Русия на съседна държава в отбранителна война. Москва се надява, че това разграничение ще направи конфликта по-легитимен в очите на обикновените руснаци, оставяйки на Кремъл свободата да взема каквито решения иска и да предприема каквито мерки сметне за необходими."

Путин понякога е наричан експерт в стратегията на "ескалация до деескалация" – предотвратяване на конфликт чрез заплаха с масивно отмъщение.

Но изглежда Путин не иска да намали ескалацията. По-подходящо описание на стратегията му може да бъде "спечели или ескалирай". И както казва Симонян: Русия влиза ол-ин.

Коментарът е на коренспондентът на The Guardian в Москва Андрю Рот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами прав си е Путин да мобилизира толкоз народ-сега докато ги събере, докато им даде по една пушка от втората световна война и то станало ноември, зимата почва, пък като тръгнат като знаем как една 60 километрова колона се придвижваше по бавно и от ония дето носеха английската кралица-отиде декември, по пътя в тия зимни условия 2/3 ше измръзнат, избягат и измрат, квот остане-пушечно
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИ ТО КАТО ЩЕ СЕ МРЕ ЗА КВО НИ Е ГАЗ? А ,РУБЕНЩАЙНИ?
119
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЖУДЖО ДА ПРИГОТВЯ В БУНКЕРА ЛЕЙКАТА С БЕНЗИНА, ДА НЕ МУ ВЗИМАТ И НА НЕГО ПРОБИ ОТ ЗЪБИТЕ... КАТО НА ХИТЛЕР И САДДАМ...
118
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЖУДЖЕТО НЯМА ДРУГИ ОПЦИИ! ПРИТИСНАТ Е ДО СТЕНАТСА - ИЛИ ЩЕ СЕ ПАЛИ С ЛЕЙКАТА,ИЛИ ЩЕ СПЕЧЕЛИ МАКАР МАЛКА ПОБЕДА.
117
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета турските сайтове и според информация оттам идват много руснаци в Истанбул. Един анонимен турски коментатор е написал под статията: "Вече имаме и руски бежанци. Честито!".
116
8
 
9
 
! Отговори
СТРАХ преди 1 година
МНОГО МЕ Е СТРАХ.Ч Е ТОЯ ННЕЕНОРМАЛНИК ЩЕ НАТИСНЕ БУТОНА. А ОТГОВОРЪТ НА САЩ ЩЕ БЪДЕ ИЗПЕПЕЛЯВАЩ! ПЪК НИЕ СМЕ СЪВСЕМ БЛИЗО ДО РУСИЯ И РАДИЯЦИЯТА ВЕДНАГА ЩЕ ДОЙДЕ ТУК.
115
4
 
8
 
! Отговори
Хахахахаа преди 1 година
За какво му е мобилизация , ако ще използва ядрено оръжие? Голеееми разбирачи. Ще пуска хората да ***, гладни и измръзнали. Ще ги вадят вкочанени от танковете.
114
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
300 000 алкохолици тръгват към фронта, ама първо трябва да ги съберат - пък те нещо решили да напуснат тоя земен рай - Русия - що ли - и алкохолока е човек - и той ъкъл има и душа носи
113
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможно е Путин да използва тактически ядрен удар срешу Киев, за да спре напълно напъните на украинците. Обаче какво следва? САЩ от една страна са много далече и тяхната територия не е пострадала по никакъв начин от войната досега. Може изобщо да не се намесят и да оставят Европа да изгори. Освен това не знам как ще постъпи друг голяма играч като Китай, или пък Турция какво ще предприема. Изобщо все повече навлизаме в големите гов...., сещате се.
112
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците няма да рискуват заради една Украйна и ще отстъпят.Американските военни знаят че Русия разполага с ядрени оръжия които могат да изпепелят щатите за 30 минути.Няма да рискуват и ще оставят Украйна да се оправя сама.
111
1
 
4
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ИНВАЛИДНО ИЗКАЗВАНЕ
110
2
 
4
 
! Отговори
Не знам кой преди 1 година
, но някой яко подвежда и се бъзика с Владимирович!!
109
6
 
12
 
! Отговори
Няма проблем преди 1 година
Ако на тия ядрените им оръжия са като всичко друго...
108
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Първо - тактически ядрен удар по територията на Укристан" ______________________ Какво решава такъв удар? По наглосаксонските столици е разбираемо - там се вземат решенията.
107
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 105Прав си само в частта за досегашната военна операция, но почнат ли от Щатите да посягат на исторически територии на Русия, каквито са тези предстоящи за анексиране, нещата яко ще се закучат. Може би единственият шанс е някой да гръмне Зеленски, защото това човече хвърля целия си народ в ужасна война и изпълнява заповедите на американците, вместо да постигне мир.
106
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При евентуален ядрен удар от страна на Русия,към Украина.Русия ще изчезне от картата на света за по-малко от една минута.
105
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес Путин е по-опасен от всякога, защото го подценяват и отричат. Затова ще докаже , че е още силен, и всеможещ. Жалко , че няма как да се спре, лудият трябва да се унищожи физически, просто, но няма кой да го направи
104
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдете спокойни нас ще ни пази нато. Добре че сме страна членка.
103
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 99.Прав си нещата ще излязат извън контрол.Напрежението е голямо и никой няма да отстъпи.Възможно е да се стигне до ядрен дуел между САЩ и Русия.И двете имат по около 3 хиляди ракети.След това идва ядрената зима и радиацията.Дефакто Северното полукълбо ще бъде разрушено.Най добре американците да отстъпят и да дадат Украйна на Русия.
102
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не знае как ще осъмнем утре, това е страшното. Няма да има никакви предупредителни знаци от руска страна, за ядрен взрив.