Официални руски карти показват бързото изтегляне на руски части в Украйна

Зеленски: Само въпрос на време е да прогоним окупаторите от всички наши земи
Обновена: 5 окт 2022 07:02 | 5 окт 2022 07:00, Елка Василева
269
Официални руски карти показват бързото изтегляне на руски части в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Карти на руското министерство на отбраната, които бяха представени във вторник, показаха бързото изтегляне на руските войски от области в Източна и Южна Украйна, където те бяха подложени на силен натиск от украинското контранастъпление, предаде Ройтерс.

В ежедневното си видеообръщение военното ведомство не спомена за никакво изтегляне. Но на картите, с които си служи, за да покаже локациите на коментираните руски удари, оцветените зони, попадащи под руски контрол, бяха много по-малки отколкото ден по-рано, отбелязва агенцията.

Още по темата
Преди миналия месец да претърпят разгром в Североизточна Украйна, руските сили там бяха разположени на около 70 километра южно от Купянск покрай река Оскил. Сега обаче изглежда са се изтеглили на около 20 километра на изток до границата с Луганска област.
Това означава, че руските войски са напуснали и последните контролирани от тях части от Харковска област, с изключение на малка зона между град Дворична и руската граница. В продължение на няколко месеца окупираните територии в Харковска област бяха управлявани от назначена от Москва администрация.

Освен това картите показват, че руската линия на контрол по десния бряг на река Днепър в южната Херсонска област се е изтеглила на 25 километра на юг до линия, която минава на запад от град Дудчани.  

И двете зони попадат в обхвата на бойните действия, за които Украйна съобщаваше, че напредва, без обаче да дава подробности.

Това не е първият случай, когато Москва косвено признава за изтегляне. На 11 септември руското министерство на отбраната показа карта, на която се виждаше, че руските сили са напуснали повечето контролирани от тях части на Харков, припомня Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си видеообръщение, че армията на Киев е постигнала "бърз и значителен напредък в южната част на нашата страна". "Десетки населени места бяха освободени само тази седмица" в четирите региона, анексирани от Русия в края на миналата седмица, добави Зеленски.

Той изброи осем населени места в Херсонска област, от които руската армия отстъпи, според карти, представени вчера от руското министерство на отбраната, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Нашите военни не се спират. Само въпрос на време е да прогоним окупаторите от всички наши земи", увери украинският държавен глава.

Зеленски благодари на американския си колега Джо Байдън за продължаващата военна и финансова подкрепа на САЩ, съобщи Франс прес.

Зеленски е направил изявлението си в телефонен разговор, след като Байдън обяви изпращането на нови оръжия за Киев.

"Беше ми приятно да чуя думите на президента Байдън, че нашите военни вдъхновяват целия свят и нашият народ вдъхновява целия свят", заяви Зеленски в Телеграм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека добрите новини продължават да се изсипват! Желая ви плодотворен и усмихнат ден!
49
4
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 1 година
Ако армия на държава от хартия пердаши най - великата армия, разбира се , това е руската армия --то голям смях е тази най-велика армия в света --разбира се, това е --руската армия!
48
8
 
9
 
! Отговори
руският престиж умря преди 1 година
Koя е великата голяма държава, тая която бяга през глава и зарязва техника и ранени из полетата на Украйна?
47
9
 
10
 
! Отговори
Nuclear blast преди 1 година
Щом изтеглят пехота, танкове и БТР -и, следват въздушни удари и тежки бомбардировки. Честито на зеленский.
46
6
 
6
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Baтницитe добре наторяват украинската земя! Това е единствената полза от тях...
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои ваши земи? Много добре знаете, че сте ги продали на американците до последната педя. Със закон, който лично той е подписал. Дори да успеете да си върнете така наречените земи, с Европа е свършено. Германските концерни масово си изнасят производството в САЩ и това ще е тенденция след като взривиха газопроводите. САЩ си постигнаха целта-Европа *** и вече подкараха по-умерен тон. Поуспокоиха се. А украинците-вечни роби.
44
3
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 1 година
А сега руснаците, като бягат от украйнците е достойно отстъпление.....
43
13
 
10
 
! Отговори
ПОЛК АЗОВ преди 1 година
Ще биeм opкитe до Урал!!! Слава Украiнi !!!
42
6
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Питайте радеФ чий е Крим ? Като чета такива статии цял ден бачкам с кеф
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58Еашките са по роби от нас, те са крепостни селяни, нема да посмеят да направят преврат :))) Ние българите сме злобни, те са меки душици сибирняците :)))
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато краварите бягаха от талибаните в Афганистан, беше по срамно и смешно..
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Населението посреща новите освободители с цветя и рози. Световните агенции показват това. ...
38
24
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
Демокрацията която насадиха САЩ в Сирия либия Ирак йемен и др - е такава -че сега тези глупави народи мислещи си че всеки ще кара мерцедес и ще има по две -три жени---СЕГА СЕ МОЛЯТ ЗА ВОДА- ДА ПИЯТ И ДА СЕ КЪПЯТ!! ХЛЯБЪТ Е "КЪТ" ДА ИМ Е "ЧЕСТИТА" ДЕМОКРАЦИЯТА! ама за Запада всичко е пари(петрол)--ако имаха моркови-никой нямаше да се занимава с ТЯХ и тяхните "Диктатори" --хахахахахаха
37
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големия резил в историята на българската армия и до ден днешен си остава шпaлира направен през 1944г. - България с 500 000 армия дава едва 30 000 загинали, но оставяме така наречената "велика" червена армия която дава 20 000 000 загинали да мине на парад през нашата държава. Това е позор за всеки който го е разрешил !
36
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна губи войната и губи територии................да видим сега какво ще прави оня тъ.пак инаркоман Зеленски и фашистите от режима в Киев???
35
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато сутрин чета такива добри новини, после цял ден бачкам с мерак и съм любезен и плодотворен! Нека всеки ден има такива добри новини
34
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм бил в казарма в края на 90-те, голем смех е руската безаналогова военна техника :))) Така че не се учудвам на отстъплението им :))
33
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия води война с всички страни от НАТО..............това е ясно................а Украйна- такава държава вече има само на хартия!!!
32
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами така е, като не обявяваш война, а се лигавиш с някаква специална операция и хуманитарни коридори.
31
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен с малката буква. Те победителите са като нашите победители на изборите. Победили а пък не могат да съставят правителство. Може пък в украйна да ги посрещат с цветя ако има хора.