Официални руски карти показват бързото изтегляне на руски части в Украйна

Зеленски: Само въпрос на време е да прогоним окупаторите от всички наши земи
Обновена: 5 окт 2022 07:02 | 5 окт 2022 07:00, Елка Василева
269
Официални руски карти показват бързото изтегляне на руски части в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Карти на руското министерство на отбраната, които бяха представени във вторник, показаха бързото изтегляне на руските войски от области в Източна и Южна Украйна, където те бяха подложени на силен натиск от украинското контранастъпление, предаде Ройтерс.

В ежедневното си видеообръщение военното ведомство не спомена за никакво изтегляне. Но на картите, с които си служи, за да покаже локациите на коментираните руски удари, оцветените зони, попадащи под руски контрол, бяха много по-малки отколкото ден по-рано, отбелязва агенцията.

Още по темата
Преди миналия месец да претърпят разгром в Североизточна Украйна, руските сили там бяха разположени на около 70 километра южно от Купянск покрай река Оскил. Сега обаче изглежда са се изтеглили на около 20 километра на изток до границата с Луганска област.
Това означава, че руските войски са напуснали и последните контролирани от тях части от Харковска област, с изключение на малка зона между град Дворична и руската граница. В продължение на няколко месеца окупираните територии в Харковска област бяха управлявани от назначена от Москва администрация.

Освен това картите показват, че руската линия на контрол по десния бряг на река Днепър в южната Херсонска област се е изтеглила на 25 километра на юг до линия, която минава на запад от град Дудчани.  

И двете зони попадат в обхвата на бойните действия, за които Украйна съобщаваше, че напредва, без обаче да дава подробности.

Това не е първият случай, когато Москва косвено признава за изтегляне. На 11 септември руското министерство на отбраната показа карта, на която се виждаше, че руските сили са напуснали повечето контролирани от тях части на Харков, припомня Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си видеообръщение, че армията на Киев е постигнала "бърз и значителен напредък в южната част на нашата страна". "Десетки населени места бяха освободени само тази седмица" в четирите региона, анексирани от Русия в края на миналата седмица, добави Зеленски.

Той изброи осем населени места в Херсонска област, от които руската армия отстъпи, според карти, представени вчера от руското министерство на отбраната, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Нашите военни не се спират. Само въпрос на време е да прогоним окупаторите от всички наши земи", увери украинският държавен глава.

Зеленски благодари на американския си колега Джо Байдън за продължаващата военна и финансова подкрепа на САЩ, съобщи Франс прес.

Зеленски е направил изявлението си в телефонен разговор, след като Байдън обяви изпращането на нови оръжия за Киев.

"Беше ми приятно да чуя думите на президента Байдън, че нашите военни вдъхновяват целия свят и нашият народ вдъхновява целия свят", заяви Зеленски в Телеграм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
11
 
13
 
! Отговори
До 1984 преди 1 година
А колко хора извлече, запада от изтока, нещо да кажеш?
29
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да се концентрират в " изтеглянето " на руските части в (от) Украйна, русофилите питат за Афrъзистан и Сирия и Щатите! Както оня американец де попитал руснака колко му гори ладата, пък руснака му отговорил "А ВИЕ В АМЕРИКА ЩО БИЕТЕ НEГPИTE, A?"
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маркс е написал че последния стадий на империализма е световната война между империите от алчност да се заграби всичко и всички - САЩО И РУСИЯ ПОТВЪРЖДАВАТ МАРКС.
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Афганистан си тръгнаха, защото там не живеят руснаци. За Украйна въпросът е съвсем друг!
26
9
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
Американците докараха Демокрация-- такава демокрация в Сирия Либия Ирак Йемен и много други държави -пробваха и в Египет с Оранжева революция -ама там не мина --минава на глупави народи---богатите укри си правят кефа в Бг с последни модели джипове и по няколко сака с пари-а бедните глупави укри се бият на фронта -с другите бедни руски земеделци с обещана слава да станат генерали ---войната на глупците подкрепяна от САЩ и нарцистизма на Путин.Украйна е Пробно поле за дронове от различни държави
25
10
 
14
 
! Отговори
1984 преди 1 година
за 30 години от източния блок запада е извлекъл по оценка на експерти между 800 милиарда и 4 трилиона долара... нещо да кажете драги мъже в поли и жени в панталони, сутринта това хвалиха по транссджендър терлевизиите
24
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ф.С.В.ТИ КАКВО ПРЕДЛАГАШ ЗА ДА НЯМА ВОЙНА- ЗЕЛЕНСКИ ДА СЕ ПРЕДАДЕ И ВОЙНАТА СВЪРШВА ЛИ- РАШКИТЕ СА УБИЙЦИ И ГО ДОКАЗВАТ ЗА СЕТЕН ПЪТ. В НАЧАЛОТО ТРЪГНАХА ДА СПАСЯВАТ РУСНАЦИТЕ В УКРАЙНА, А ПОСЛЕ ПУТИН БЛАГОДАРИ НА ЗАГИНАЛИТЕ РУСКИ ВОЙНИ ЗА ЗЕМЯТА КОЯТО СА ОТВОЮВАЛИ- ПУТИН Е ПО КРЪВОЖАДЕН ОТ ХИТЛЕР, ХИТЛЕР СИ ПРИБИРАШЕ ГЕРМАНЦИТЕ ОТ ТЕРИТОРИИТЕ НА КОИТО СЕ ВОДЕХА ДЕЙСТВИЯТА А ПУТИН УБИВА НАРЕД- ТАКА СПАСЯВА СВЕТА- УБИЕЦ.
23
1
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Като в Мариопул ли?
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войски няма, логистиката няма, адекватно оръжие няма. Бягамеее!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли поне някой да ми обясни защо има риторика като "националсоциалист"
20
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американската зона на украйна се живее три пъти по-бедно от руската... факт.
19
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украйна свърши 100%....................
18
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бързайте да се радвате.
17
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руското джyджe се оказа абсолютен глyпак и карък за РФ.. Вкара 150 милиона руснаци в блатата до шия.
16
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
г-н мод, по леко с плюсовете и минусите... оливаш се... и да знаеш уточни дали си родител едно или родител две на децата си ако изобщо имаш такива...
15
5
 
15
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
И сега Афганистан догонва Русия по стандарт!
14
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо да кажете за наританите щати в Афганистан и Сирия... щото руснаците победиха в Сирия, сега и да загубят става едно на едно а не нула на две хахахацял свят си дивеше как техните колоборационисти бяха изоставени да летят на самолетите но от външната страна...
13
11
 
20
 
! Отговори
националсоциалист преди 1 година
Най-голямата грешка на Бхлгария за последните 100 години ще си остане това че не пратихме наши хора да пръснат малките мозъци на pашиcтитe
12
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските украинци най сетне са на правилната страна. С гордост веят украинските знамена. Вече сме укри Зеленски е херой.
11
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я разкажи за печалната съдба на агресорите Никсън, Рейгън, Буш, Клиентон както се смеехе сърбите...май е печална само съдбата на 700 000 българи в Украйна от 2014 насам... ама това понеже не сте българи не ви интересува... важни са опорките на едностранчивата псевдомедийна противоконституционна среда...