От другата страна: Какво мислят хората в Москва за ракетния удар над Украйна?

Повечето руснаци не са готови да хвърлят вината върху Кремъл
10 окт 2022 19:20, Нели Христова
287
От другата страна: Какво мислят хората в Москва за ракетния удар над Украйна?
Снимка: БГНЕС

В руската столица няма голяма загриженост относно ракетните удари, насочени срещу Украйна в понеделник сутринта.

Повечето хора, които са попитани от репортер на The New York Times за реакция относно последните действия на Владимир Путин, казват, че не са следили новините и не знаят какво се е случило. Хората събираха слънчеви лъчи в централния булевард Цветной, шикозен квартал в столицата, а животът на много московчани продължаваше както обикновено - те бързаха за работа или срещи. Пред скъп търговски център, продаващ дизайнерски дрехи и козметика, жена с черна кожена шапка позира за снимка.

Един мъж, който като много от интервюираните отказа да сподели дори малкото си име, казва, че е чул, че има "обстрел" в Украйна, но не е потърсил повече информация.

Владимир, 37-годишен ветеран от армията, който работи в строителството, приветства разрушенията в Украйна, наричайки ги "просто малък предупредителен изстрел" и казва, че се надява те да ескалират още повече. Ала, по думите му, истинският враг на Русия е съюзникът на Украйна - Съединените щати.

"Важно е да се удари не Украйна, защото това е зависима страна, която не е виновна за много, а директно върху Америка, защото Америка управлява всичко и унищожава всичко", казва той. "Те не могат да атакуват директно Русия, поради което използват различни държави, като Украйна", допълва той, повтаряйки аргумент, изтъкнат от самия Владимир Путин.

Някои по-млади руснаци изразиха тъга относно ракетните удари в цивилни райони, но не бяха готови да хвърлят вината директно върху Кремъл.

"Лошо е, когато хората биват убивани по някаква причина", казва 19-годишната Саша, студентка по психология. Все пак тя продължава: "Във всяка битка и двете страни са отговорни."

Няколко души казват, че се надяват войната да приключи скоро, въпреки че не приписват вината на родното си правителство.

"Чувствам се като в транс, в шок", споделя жена на име Екатерина, на 34 години. Тя казва, че е разочарована от наказанието на Запада срещу Москва със санкции и изолация.

"Всичко е като от лош сън и не знаем как да продължим да живеем", казва тя. "Всички сме хора без бъдеще."

Но тя също каза, че няма представа как да промени нещо вътре в Русия, защото е "загубила вяра в протестите преди много врем".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските ракети убиват деца в Украйна, и Руснаците танцуват от щастие по телевизията и по площадите ... това им е единствената останала радост в живота :(
168
3
 
2
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
До 252 и 251.Омраза те заслепила бъди проклет.
167
0
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Едните знаят, но не могат, другите могат, но не знаят!Въобще на чужд ....терен и 100 .....ракети са малко!Точно в целта е изразът ...хора без бъдеще!Как да стане обаче обратното, това е пътят!
166
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОЛКОТО И ДА СЛАВИТЕ РУСИЯ, РУСНАЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ДОШЛИ С ВЪШКИ,ГЛАДНИ И НАХАЛНИ!СЕГА ПАК ЖИВЕЯТ КАТО СКОТОВЕ!ВИЖТЕ РУСКИНИТЕ ПО ТУРСКИТЕ КУРОРТИ- ГРАБЯТ ХРАНА КАТО НЕВИЖДАЛИ!И ОЛИГАРСИТЕ С МИЛИОНИТЕ И ТЕ СА *** С ПАРИ!
165
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСНАЦИТЕ СА НАЙ-НАГЛАТА НАЦИЯ!ВСИЧКИ КОИТО СА БИЛИ ПОД ТЯХНО РОБСТВО СА ЖЕСТОКО УНИЖАВАНИ И ИЗТРЕБВАНИ!ЗА БЪЛГАРИЯ ТЕ ВИНАГИ СА НОСИЛИ НЕЩАСТИЕ!ВИНАГИ СА ОГРАБВАЛИ !НО НАШАТА ИСТОРИЯ Е ВИНАГИ РЕДАКТИРАНА ОТ РУСКИ ШПИОНИ-РУСОЛЮБЦИ
164
2
 
12
 
! Отговори
Зайцев преди 1 година
Слава на майките ви ,пропагандатори нещастни ,сега ще изкарат нас виновни за бомбата .
163
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята на Русия започва от България.И България ще и тури края
162
8
 
7
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
И какво значение има какво мислят след като не те вземат решенията и от тях никога нищо не е зависело?Дори в люлката на съвременната демокрация Англия Чърчил да не е питал хората за бомбандировките над немски градове?Хората има право само да гласуват,а и руското разбиране за демокрация е на светлинни години от европейското и никога няма да е като него.Китай и те се имат да образец на демокрация и не признават тази в САЩ за такава.
161
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Капейкин не тряя а работи.Ще взима 2 милиона от субсидията.
160
28
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази изтъркана "опорка", че Америка воювала с Русия чрез Украйна, е предназначена да обслужва евтината руска пропаганда. А самите руснаци?!...безнадеждна са с начина си на мислене!!!
159
8
 
8
 
! Отговори
Да живей преди 1 година
Путинерон !
158
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой какво мисли няма значение, важно е какво става и как и защо става!
157
31
 
46
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
РУСИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В СВЕТОВЕН ТЕРОРИСТ НОМЕР ЕДНО
156
18
 
28
 
! Отговори
Кой крив кой прав преди 1 година
До Асен: Редно е да се запитаме и кога и как ще завърши тази война. А също кой работи за това, войната да продължава и кой - тя да завърши по-скоро и с по-малко загуби сред мирното население. Украйна не може да победи Русия, това би трябвало да е ясно за всеки здравомислещ човек. Но ЕС, вместо да бъдат посредник за край на войната, помагат войната да продължи до последния украинец.
155
5
 
26
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Диверсиите на Киев и отговорът на Русия съвсем започват да приличат на многогодишният израелско-палестински конфликт. Палестинците вършат атентати и обстрели на Израел, а израелската армия периодично ги обстрелва и върши наказателни военни акции.
154
11
 
24
 
! Отговори
Асен преди 1 година
До 233 и 235: по принцип в един конфликт винаги са виновни и двете страни, поне аз мисля така. Лошото е,че винаги страдат обикновените хора!Що се отнася до ВСВ, победата над Хитлер е извоювана от цялата антихитлеристка коалиция,не само от СССР (да припомня неоценимата помощ предоставена им от САЩ).И моля всички: нека си обменяме мнения,но да бъдем съпричастни към невинните украински жертви,те заслужават поне това!
153
26
 
24
 
! Отговори
Отдавна трябваше преди 1 година
Отдавна беше време Русия да отговори адекватно на украинските диверсии. Взривът на Кримският мост беше последната капка, която преля чашата. Аз очаквах това да стане по-рано, след убийството на руската журналистка Дугина
152
3
 
32
 
! Отговори
И какво разбрахме? преди 1 година
Попитали трима човека какво мислят за войната в Украйна. Ако така се проучваше мнение на хората в милионен град като Москва, то щеше да се прави в една квартална кръчма. Голямо проучване , дума няма.
151
17
 
21
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
До Асен: Трябва да сме снисходителни към хора като теб, които западната пропаганда може лесно да манипулира. Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донецк и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне.
150
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОВЧОТО СТАДО БЯГА НА СТАДА И БЕЗ ДА ИМА ВОЙНА