Чака ни тежка зима, как да си облекчим бюджета?

Пикът на инфлацията бил преминат, петролът е на предвоенни нива
18 окт 2022 10:39, Анисия Иванова
68

Официалното ниво на инфлацията достигна 18,7%, най-високото ниво за последните 24 години насам. Но реалното поскъпване е много по-голямо, твърдят и синдикати, и икономисти, като то продължава всеки месец.

"Най-големите притеснения са как ще изкараме зимата. Това е свързано с нарастване на сметките, по-голям бюджет за отопление. А в период на висока инфлация, притесненията са още по-големи - ще можем ли да си плащаме кредитите, да връзваме семейния бюджет с доходите си", коментира кредитният консултант Тихомир Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че всеки месец поскъпват различни стоки и услуги, с различен процент. Препоръча при разпределянето на бюджета да се отделят първо средствата за комуналните услуги, вноските по кредитите, за храна за домакинството.

"Много хора ще потърсят по-добре платена работа, ще посегнат към спестяванията си. Преди всичко трябва да структурираме бюджета така, че да преминем без сътресения този период. От страна на държавата няма смисъл от нова мярка от 25 ст. за литър гориво. Хората с най-ниски доходи със сигурност ще имат нужда от държавна подкрепа. По отношение на цената на тока - най-работещете варианти по цял свят са директни финансови помощи за най-засегнатите хора", препоръча консултантът.

Според Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" пикът на инфлацията е достигнат.

"Има двата фактора - цените на петрола паднаха до предвоенните нива, цените на газа имаха пик през август, сега вървят надолу, лихвените проценти на ЕЦБ започнаха да се качват. Това са предпоставки да сме оптимисти, че тази инфлация ще започне да намалява. Проблемът ще бъде основно за хората, които разчитат най-вече на социални помощи и пенсии. Те не могат сами да направят нищо за своите доходи, чакат решенията на политиците, а още няма НС", заяви Николов.

Още по темата

Как можем да пестим 20-25% от месечния разход за ток?

"Масово хората пускат бойлера като регулират температурата му до край, той загрява на максималната си мощност, което не е необходимо. Може наполовина да е и бойлерът ще се нагрява на 55-60 градуса максимум. Същото е и с пералнята - не е необходимо да се пере на най-високата температура, и на 30 градуса се изпира добре, но ще спестят средства", препоръча Николов.

Също посочи и какъв е ефективният начин за проветряване. Като грешно определи отварянето на прозореца на "V" за дълго време: "Това е енергийно неефективно, по-добре широко отваряне за кратко, с най-малко енергийни загуби".

Тошев пък посъветва да не се теглят бързи кредити.

"Най-голямата грешка, която могат да направят хората е тегленето на бързи кредити. В този труден период да вземем и най-скъпия възможен кредитен продукт, е лоша стъпка. Последните седмици при нас зачестяват клиентите, които са влезли в такава кредитна спирала - посягат към втори, за да погасят първия, към трети, за да покрият втория. Ако няма друг шанс, по-добре да е банково кредитиране, лихвите там все още са 4,5-6,5 %, по-добре е от бърз кредит, където е над 100% лихвата", заяви Тошев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Винаги ще е така преди 1 година
Докато сме роби на Русия все ще е просия.
55
1
 
2
 
! Отговори
Как ли? преди 1 година
Като нахлуем във всички банки и ги ограбим.Това са хората които грабят народа за къв ЗОР им беше сега да вдигат лихвите,а да Путин така им каза.ДОЛНАТА НЕОФАШИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЕСЕС ЩЕ ЯДЕ ОЩЕ ШУТОВЕ ОТ РУСИЯ ПОНЕЖЕ СА ПРОСТИ И НИ ПОМАГАТ В КОЕ ОБАЧЕ?НАЦИОНОЛЕН ПРОТЕСТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕСЕС И НАТО.ТОВА СА СВЕТОВНО ПРОСТИ *** СЛОЖЕНИ НА ХРАНИЛКА И ИЗПЪЛНЯВАЩИ НАРЕДБАТА НА ЕЛИТА
54
0
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Все ми е на.акъла,че данъкоплатците ще продължът да издържат неработещи институции.Интересно,когато парите напечатани от БНБ загубят стойност кой прибира разликата.Без кожи на ченгела минахме 97 година,,този път сме поумнели и ще има гризнали дръвцето.Няма да им помогне нито полицията,нито армията,защото и те са ограбени.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ниските цени на електричество от АЕЦ, евтин тръбен газ от Турция, ниски цени на бензин и дизел и без борси и посредници за нас! И без зелени!
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези демократични г-да си проветряват устата си че им смърдят и не казват истината ке се мре от глад и студ
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе да ви и анализаторите, къде цената на горивата е паднала като преди войната. Пълни глупости. тогава цената беше 2,20 лв. за дизела. Само брътвежи и фейс нюз. Гламари.
50
1
 
11
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Кът игра гьостерицата Сичко си дой на местото ! Аъъъ. И май без тояга няаа минем ?
49
0
 
6
 
! Отговори
1277 преди 1 година
Начи, ако не пипат цената на рИкията, язе ше оцелеем. И не само язе. Много сме.
48
2
 
6
 
! Отговори
Московские новости преди 1 година
Тежка, тежка, колко да е тежка? Тежка ще е само за консуматорските общества. А който знае 2 и 200 ще се посвие, но ще премине през трудностите.
47
1
 
8
 
! Отговори
Отговор : преди 1 година
Като вземем сопите...
46
2
 
8
 
! Отговори
Инженер преди 1 година
Информацията е много полезна за българите. Особено тази за инфлацията. Би трябвало определящите лихвените проценти за депозитите в банките да я прочетат. При 18 % инфлация, хората с левчета са обедняли с почти толкова. Честито на шефовете на банките в България. Специални поздрави за тези от охраната на БНБ, както и за нейния управител.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 26Глупости ЕС ни изкупува тока на борсова цена, която е огромна и енергийните дружества имат свръхпечалби. Проблемът е, че и нашият бизнес го купува от същата борса, където западните компании го надцакват, защото имат по-големи капитали.
44
1
 
12
 
! Отговори
Черен хумор преди 1 година
Изобретателите на ковид-вируса се опитаха да облекчат държавните бюджети и пенсионните фондове, обаче пенсионерите се оказаха по-жилави от предвиденото. В по-добрия свят се пресели само известен процент от бройката, която бе планирана. Но фармацевтичните компании все пак успяха да направят завидна печалба, а това означава, че в хазните на много държави са влезли по-високи суми от данъци. Така че, постижения все пак има.
43
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободният пазар, нито е свободен, нито е пазар.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По отношение на цената на тока - най-работещете варианти по цял свят са директни финансови помощи за най-засегнатите хора", препоръча консултантът." - Да, за да може онея да си го вдигат и държавата да плаща, до момента, в който стане толкова скъп, че всеки със заплата под 5000 лева, ще почне да мисли, колко време ще отнеме, да се изпече нещо в печката ...
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стана Иценце? Нещо ти дават ззор и не си шефчето на форумчето вече, а? Хахахха
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ни набивах в главите, как електричките са бъдещето и как, трябвало да ги яхнем всисчки до 2018-а, едва ли не. Ама какво става? След 7-8 години, батерията им е на 85-90%. Ок, нали - БИВА. След това, ако спада капацитета, направо ... чао! Колата може да си замиине бързо-бързо. Особено, ако е карана повечеко. Демек - унищожаваме вотрата ръка, че не печелим от нея. После беше "евтино на ток". Да, ама ни готвят 70-80 стинки ток. Сиг ще ни набичат и екстра такса, ако зареждаш ел. кола.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов - По-скоро е обратното. Млък за тези, дето не гласуваха за нищ ... А може и да ги отгалсуват скоро, не се знае.
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите вече сме си ограничили бюджетите. Писна ми, да ми изкачат с доводи, как "кръчмите били пълни", как се карали S класи и "всичко ходело у Гърция!"! Кръчмите са пълни с хора на по ракия сс салата, картофки с бира или даже с яйрянче, ако карат. Ако се спрат, ще спестят 80 лева на месец! ЕХА! S класите са на по 15 години и се карат от разни недоносчета. Аз нямам S класа. И гърция? Ми 2 пъти по-евтино беше от Слънчака.
37
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се правят икономии, ей! Не знам защо се пенявите! Нали искахте "демократична" газ - имате я. Днес цената на 1000м3 е паднала $1200. Не ви беше добре когато беше $300-400, нали! Е, сега е както я искахте. Същото е и с петрола - 3лв за литър долнокачествен бензин. Нали искахте Промяна - получихте я! Война да обявим на Русия - и това ще стане! Защо се жалвате? Ще ви мобилизират, не се бойте!