Без компенсации за ток или замразена минимална заплата през 2023?

Два варианта за бюджет за догодина подготвя финансовото министерство
14 окт 2022 21:51, Петя Славова
14
Без компенсации за ток или замразена минимална заплата през 2023?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Два варианта за бюджет за догодина подготвя финансовото министерство. Единият предвижда увеличение на пенсиите от средата на 2023 година и замразяване на минималната заплата.

Вторият вариант, който обаче още не е доработен, предвижда орязване на разходите за компенсации за ток и тогава ще има възможност да се увеличи минималната заплата, която да достигне половината от средната за страната.

"Внасянето на бюджет в парламента сега е рисково на фона на задаващата се икономическа ситуация следващата година", посочва бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му "бюджетът в момента изглежда като една маса в ресторант, където един се прави на много голяма работа - поръчал хайвер, риби, скъп алкохол и казва "Аз съм дотук - вие оправете сметката, след което става и излиза от заведението".

Според бившия зам.-министър голямото предизвикателство за бюджета 2023 е да бъде овладяна инфлацията и да не бъде жертван икономическият растеж.

"И двата варианта за мен са нереални. Базисният вариант позволява едно бъдещо редовно правителство да стъпи на него и на тази база ясно да каже какви са му политиките. Ако те правят политика, какъвто е вторият вариант, това означава доста по-сериозни ангажименти от страна на служебното правителство", подчерта той

Синдикатите са на мнение, че антикризисните мерки трябва да бъдат заложени и в следващия бюджет, както и увеличение на минималната заплата, казват синдикатите.

"Трябва да се подкрепя бизнеса, трябва да се вдигат и заплатите - и средната, и минималната. 850 лв. трябва да бъде заплатата от 01.01, ако ще влизаме в еврозоната. Няма държава която е влязла с по-малко от 500 евро минимална заплата", настоява Любослав Костов от КНСБ.

По закон до 30 октомври бюджетът трябва да бъде внесен в Народното събрание.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
ШАЙКА преди 1 година
Пенсиите са убийствено ниски и заплатите най много Бг да прогони и останалите които живеят тук....
11
3
 
2
 
! Отговори
Мене преди 1 година
Време е да се разбере , че без ръст на МРЗ при тези цени народът ще мизерства . Това трябва да е приоритет ! А не разни земеделци , бизнеси , търговци и други сатрапи . Като са много притеснени да си изнесат алъш-вериша в други държави от ЕС . Там ще ги посипят !
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заемите ще ни довършат! Не бива да се допуска! Вече има и газ, може да се купува по евтино от Турция, левът е стабилен, няма основание за високи цени и за тревога! Ще се справим!, без заеми!
9
0
 
13
 
! Отговори
Ала бала преди 1 година
Истината е че ще продължават да теглят заеми без да им дреме на каква цена са !!! А ЕЦБ и СБ и МВФ ще си затварят очите докато не натрупаме дълг че и печатница да имаме няма да може да ги напечатване за да ги върнем.
8
5
 
43
 
! Отговори
питащ преди 1 година
А ще издържате ли украинските натрапници по хотелите със суми в големи размери за сметка на собствения си народ. Предатели.
7
0
 
20
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
Баце замразяваше заплати и пенсии , кирчо и компания продьлжиха сега пак искат да умират хората от гладБьлгарски бежанци каде настаняват
6
2
 
8
 
! Отговори
Гост преди 1 година
До анонимен :Абе ти си голям умник за вдигането на данъка на бизнеса.Сигурно си ,или пенсионер или държ.служител да плямпаш така врели ,некипели,за да се пълни хазната ,и на такива като теб да им дават пари на калпак ,и само да лапат ,и да а.ат.Даваш ли си сметка, как се прави бизнес в Бг ,какви са разходите ,как се осигуряват заплати на работници.В държ.сектор много маймуни чакат наготово да лапат пари от хазната.С това твое мислене наистина много фирми ще затв .и тогава .данъц.на кукуво лят
5
5
 
20
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Кокорчо и Киро благоденствие донесоха на България замразиха заплати доходи и раздават пари на олигарсите Подмяна е
4
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе важното е като некъпаните да викате Слава Окракокаине. На кой му пука, че нямате мангизи...
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така ще избираме или.. или. Ей сега съюзът по кризите и санкциите като се събере отново и вариантът на бюджета ще остане само един без.. и без...
2
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покачете данъците на бизнеса!!! И без това укриват постоянни данъци. Избягват плащане! Трябва да им се вдигне данъка, за да може да се увеличи бюджета на държавата.
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като им слушаш сравненията и ти става ясно защо всичко е на този хал. С такива гал фони това е резултата. Бил ял някой хайвер и ставал от масата. Не, всички на които им е на светло бизнеса си плащат данъците, а държавните служители си тъпчат джобовет от корупция от останалите 60% процента, които са в сивата икономика и само точат държавата вместо да плащат данъци. Защо държавата не се бори със сивата икономика? Скоро няма да има дори кой да поръчва хайвер на масата, защото всички ще се махнат.