Сергей Наришкин: Русия е обезпокоена от ядрената риторика на Запада

Той отрича Кремъл да заплашва с ядрени оръжия
25 окт 2022 20:00, Нели Христова
82
Сергей Наришкин: Русия е обезпокоена от ядрената риторика на Запада
Снимка: БГНЕС

Западните лидери изразиха загриженост относно мащаба на ядреното дрънкане с оръжия над Украйна от страна на висши руски служители, включително президента Путин, особено след нахлуването през февруари.

Как Москва реагира на обвиненията, че участва в подобна риторика и заплахи?

Стив Розенберг от BBC моли един от най-влиятелните служители на Русия, Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване на SVR, да отговори на международната критика.

Естествено, Наришкин отново посочи с пръст Запада.

"Ще заявите ли категорично, че Русия няма да използва ядрено оръжие в Украйна или да участва в други провокативни действия, като взривяване на "мръсна" бомба или взривяване на язовир?", Розенберг пита Наришкин.

Шефът на руската разузнавателна агенция не отговорил директно на въпроса. "Ние, разбира се, сме много обезпокоени от западната реторика относно възможността за използване на ядрени оръжия", отговори Сергей Наришкин.

"Вчера министърът на отбраната на Русия разговаря по телефона с колегите си от Турция, САЩ и Франция. Той им разказа за възможните планове на украинското ръководство да използва така наречената "мръсна ядрена бомба", продължава той.

"Но няма доказателства в подкрепа на това твърдение", посочва журналистът от BBC.

В неделя правителствата на Обединеното кралство, САЩ и Франция излязоха със съвместно изявление относно твърденията на руското правителство. Те отхвърлиха това, което нарекоха "очевидно неверните обвинения на Русия" срещу Киев, добавяйки: "Светът ще разбере всеки опит да се използва това твърдение като претекст за ескалация. Освен това отхвърляме всеки претекст за ескалация от страна на Русия."

Розенберг разговаря с Наришкин на откриването на изложба в Музея на руската армия.

"Това е отрезвяващо изживяване - изложба, която ви пренася назад във времето, когато светът е бил на ръба на ядрения Армагедон", пише журналистът. Изложбата отбелязва 60-ата годишнина от Кубинската ракетна криза. На стената има огромна снимка на съветския лидер Никита Хрушчов и президента на САЩ Джон Кенеди. Има изображения на съветските ракети, изпратени от Москва на Куба и които Белият дом на Кенеди поиска от Кремъл да бъдат премахнати.

В очите на Русия на Владимир Путин какви са поуките от кубинската ракетна криза?

"Урокът от кубинската ракетна криза е, че политическите лидери трябва да намерят вътрешната сила да постигнат компромиси за разрешаване на глобалните проблеми", казва Сергей Наришкин.

Вярно е, че Кенеди и Хрушчов направиха компромис, за да прекратят една потенциално опустошителна криза. Хрушчов премахна ядрените ракети от Куба, а Кенеди обеща да премахне американските ракети от Турция.

Но шест десетилетия по-късно няма признаци, че настоящият лидер на Русия Владимир Путин е готов да направи компромис. Отново има опасения за възможен ядрен конфликт.

И все пак войната в Украйна е много различна от Кубинската ракетна криза.

Още през февруари лидерът на Кремъл нахлу в съседна държава, суверенна държава, а войната бушува осем месеца. Въпреки големите неуспехи на бойното поле, президентът Путин все още изглежда решен да осигури някаква победа, както над Украйна, така и срещу Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Специален Оператор преди 1 година
Не безпакойтис, нищо няма да усетите!
66
0
 
1
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
Чухме го вече, повтаряш се !
65
1
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Ако Наришкин-Пишкин се е изцепил с подобен стейтмън, то положително не знае руский. Много сори, но Вашият Велик Вожд - най-Голямото Джудже и други песнопойци от агитката анонсираха десетократно, че ще ползват ядрено оружие срещу всяка страна, която помага на Украйна. Само че нещо се услушват като пръднали в рейс.
64
8
 
9
 
! Отговори
Обезпокоена? преди 1 година
Това е НАГЛОСТ на ента степен!Тази,която разпали война в сърцето на Европа и то в 21 век била обезпокоена?Нямам думи да изразя възмущението си от тази безпрецедентна наглост!И за мен вече Русия приключи с образа на праведната,защитничката на слабите,носещата мир по света.Маската падна и света видя злото и озъбено лице на днешната Путинска Русия.Нищо вече няма да е същото...за Русия!
63
9
 
7
 
! Отговори
джо преди 1 година
Укритие още не могат да осъзнаят, че ги водят за носа. Явно боят им е малко, но за това има цяр ще им нашокат канчето в следващия рунд. Вие си пишете бодряшки драсканици,те руснаците си знаят работата.
62
12
 
13
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Рашистите усетиха дебелия и почват да въртят дупета!
61
10
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Копейки, как сте? Рублите ще стигнат ли за отопление зимата? Да знаете че на България не и трябват продажбите, може да си ходите у дома - велика Русия. Ще сме ви благодарни всички
60
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АхахахахТипично по руски. От 9 месеца все заплашват с ядрени ракети, сега това било нашата риторика?!??! Даже НАТО им каза, че ще ги смачка с конвеционални методи...
59
11
 
8
 
! Отговори
Анти-пропаганда преди 1 година
Тук има призиви Москва да стане на блато, Русия унищожена и т.н. Обаче друг път се правите на загрижени за човешкия живот и сте против агресията, нали? Лицемери. Неблагодарници.
58
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
света ще е по добро място без русия
57
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
намирам Сащ за виновни в2 това 4е пипат търде меко с русия одавна трябваше да направят москва на блато
56
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е обезпокоена, защото целият свят разбра, че тя е гола вода.
55
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма шанс за лечение. В Кремъл са невменяеми.
54
4
 
26
 
! Отговори
малоумна работа брей преди 1 година
идитотие *** плещят как ще взирвяват ядрени бомби навсякъде прочеттете не медведев пиянизата и оня толуп рогозни изказванията а сега запада имал ядрена риторика на вас ви трябва сериозни психиатри да ви лекуват ми се струва
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Министър Янев Защото тоя път ще го оставят да докара Просия наистина до разпад. Те неговите сами ще му видят сметката така или иначе.
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Русия говори за м.ръсна бомба , напада ядрени централи , излъчват предавания където се обсъжда къде да се пусне атомна бомба за да има най голям ефект и накрая ядрената реторика на запада . Пак ги подхвана параноята тези ва.тни-ци
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е уникален глуупак!!!Тоя дребен човечец закопа Русия завинаги. И като казвам завинаги си давам сметка че завинаги значи до края на дните. А този край няма да е толкова далеч колкото ни се иска.
50
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Режимът в ссср беше отвратителен, но това, което сега виждаме и слушаме от путинизЪма е мракобесие!
49
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата шайка руски бандити около кремълското джyдже знае, че всички заедно отиват по дяволите след края на тази война и затова ще я протакат дълго време с всички възможни начини и средства. В Русия трябва да има революция за да се смени режима на къpвавия диктатор.
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същите журналисти по руските телевизии заразправяха, как трябвало на се убиват украински деца и да се давят. Така просто за кеф и разнообразие.