Щайнмайер шокиран от разрушенията в Украйна: Нещата са много по-страшни

Заради въздушна тревога германският президент беше в бомбоубежище в Корюковка
26 окт 2022 07:00, Анисия Иванова
106
Щайнмайер шокиран от разрушенията в Украйна: Нещата са много по-страшни
Снимка: БГНЕС

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посети Украйна за първи път от началото на войната. По време на срещата си с президента Владимир Зеленски Щайнмайер обеща страната му да предаде на украинските въоръжени сили допълнителна партида системи за противовъздушна отбрана германско производство във възможно най-кратък срок, предаде Би Би Си.

Допълнителните ракетни установки "Марс II" и четири самоходни гаубици "ще бъдат предадени на Украйна през следващите няколко дни", увери Щайнмайер журналистите на съвместна пресконференция след срещата.

Двамата президенти обявиха и създаването на програма за партньорство между двете страни на общинско равнище. Според тях по такъв начин германските общини ще участват още повече във възстановяването на украинските побратимени градове, отколкото в рамките на сегашната помощ, предоставяна на федерално ниво.

Според съвместното изявление на Зеленски и Щайнмайер предложената форма на сътрудничество "полага основите на едно общо бъдеще" и "изпраща ясно послание на Москва: вашата война няма да може да ни раздели, тя ще сближи още повече европейците - германци и украинци".

Понастоящем в Украйна и Германия има 107 двойки побратимени градове, като около една трета от тях вече са подписали споразумения за сътрудничество след началото на войната.

За да даде пример на останалите, Щайнмайер символично покровителства проектите за развитие и възстановяване в Черниговска област, която посети преди срещата си с Володимир Зеленски.

Преди да се срещне със Зеленски, германският президент беше заведен в северната част на страната, за да му покаже град в Черниговска област, който наскоро е бил освободен от руските войски.

Според германската телевизия A Ер Де Щайнмайер е изразил шока си от разрушенията, които е видял там, и от разказите на местните жители. "Нещата са много по-страшни, отколкото ние в Германия си представяме", каза той след посещението.

По време на посещението му в Корюковка, близо до границата с Беларус, се включиха сирените за  въздушна тревога и Щайнмайер трябваше да прекара около час в близкото бомбоубежище. Сирените принудиха  президента Щайнмайер, кмета Ратан Ахмедов и група граждани да се укрият в убежището, посочва ДПА. "Първия час и половина прекарахме в противовъздушното убежище", каза Щайнмайер. "Това ни даде особено ясна представа за условията, при които хората тук живеят." (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорроски пубертети дават срещу заплащане ниско интелигентни съвети какво щяло да стане и те да кажат мнение платено... само че за това че сте бедни не са ви виновни руснаците а вие така сте родени и не сте научени на труд и не ходите нито на училище нито четете нищо не знаете неграмотни и злобни сте за сто долара плюят освободителката ни срам и позор сте сорроси..
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 74 ; - За северомакедонците си прав , но само за къпаните ...
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че украинците били като северномакедонците е лъжа. Руската нация се състои от три части, които са си отделно и са си равноправни - малорусите (украинци), белоруси и великоруси (руснаците). Това разделение си е от много отдавна. И трите народа се различават. Ако питате някой руснак ще ви каже, че белорусите са много кротки (типичните славяни), докато самите руснаци са много диви (имат много примесена кръв), украинците също се различават. Докато северномакедонците са си чисти българи.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не Зеленски а Посланника на украйна в Германия нарече наденица канцлера Шолц , а не Щайнмайер, който е президент. Все тая.
53
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целият свят трябва да помага на Украйна. В Европа трябва да са наясно, че лудият в Кремъл няма да спре. Явно иска да завладее Европа и после света. Адолф Путин.
52
3
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Русия лъжат зверски. Украйнските ИТ специалисти са убиец в лъжите. Германците лицемерни льохмани. Америка само знае да дърпа дявола за опашката. Значи и украйнски език няма както македонският. Тук в Германия всички говорят руски. Знам защото ги разбирав, а украйнски не разбирам. Дори малките деца говорят руски. Инструктирани са в институциите да лъжат, че не знаят руски. На доста места се чуди човек в Германия ли е или в Русия. И украйнците и германците са лицемери. Обичат само да вземат.
51
5
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
След като Зеленски го нарече "наденица" изглежда Щайнмайер вече си е взел полука и е започнал да разсъждава правилно.
50
1
 
15
 
! Отговори
Голямо лицемерие! преди 1 година
Що не посети Иран,Ирак,Сирия и Афганистан и да сравни разрушенията... Но не е полит-коректно,щото са бомбени с демократични бомби!
49
0
 
0
 
! Отговори
Някой към 66 преди 1 година
Абсолютно си прав и аз съм на това мнение.
48
3
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Този ще докара войната под една или друга форма в Германия. Ще предизвика Русия. Сега два нацистки народа се побратимяват още по-силно. Льохман. На този трябва да му забранят да говори или в пенсия. Според теорията ми Германия+Русия(Украйна)+Англия+Австрия са виновни за 5те века робство на България за да се отърват от турската напаст която е безчинствала навсякъде. От тогава няма проблеми с турците. После ни разкъсаха. Сега има видов ден, карма...
47
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
И тоя лъже като всяко мюре на ЦРУ. Немецът няма чест и Родина. Немецът е моп, който ВСЕКИ може да подритва и мачка. От векове е така и така ще бъде, докато немското не бъде заличено!
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали "полага основите на едно общо бъдеще" и "изпраща ясно послание на Москва: вашата война няма да може да ни раздели, тя ще сближи още повече европейците - германци и украинци", предстои да видим много, много скоро - след като температурите в европейските страни паднат под нулата и европейците започнат да страдат от студ, деиндустриализация и безработица.
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз се срамувам от Германия, че от 1945 не успя отново да стане суверенна и свободно държава, а свири по свирката на един дементен старец отвъд океана и когато и гръмнат тръбите си мърчи в срам! Германия можеше да е лидерът на Европа, вместо това когато едно наркоманче щракне с пръсти, Германия веднага започва да танцува като клоун!
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щайнмайер млъкни. ... Срамувам се че Германия участва в този клоунски фарс. Германия и Франция участваха в Минските споразумения но не ги спазиха. Германия не искаше да пусне северен поток 2. Именно Германия налагаше санкции на Русия дори на нейните спортисти и сега дава оръжия на Зеленски който също е евреин да убива руснаци. Това е срамно още повече че Русия не попречи на Германия да се обедини а сега тръгнал да се води по акъла на нацисти бандеровци и кукловодите зад океана.
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и ЕС нарушават международните договори за забрана на доставките на въооръжения.Предоставяйки военна и финансова помощ на режима в Киев, САЩ, страните от НАТО и ЕС нарочно и целенасочено затягат конфликта в Украйна. При постигането на геополитическите си цели САЩ, НАТО и ЕС пренебрегват всички норми и принципи на международното право, както и конвенциите в областта на контрола върху въоръженията и хуманитарното право.Доставките на оръжия в Украйна са ярък пример за тяхната безскрупулност.
42
0
 
13
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Тихо! За гръмнатите тръби не се говори!
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо Щайнмайер през Април му отказа покана Зеленски..после Щайнмайер се сърди и отказа да посети Зеленски, сега пак са приятелчета под строгото око на Чичко Сам!
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, ееее, готина постановка. Как няма Зеленяшка да включи сирените за въздушна тревога? Якоооо... а швaбaта е напълнил пaмпepса след това и е готов да дава всичко! Зеленяшка ги разбира актьорските неща.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления сформира клика от нацисти и фашисти. Искат да подпалят цяла Европа само и само да унищожат Русия за да я колонизират.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До лошо. Ти си някакво напълно заблудено лошо същество. Ти трябва да се храниш на работа защото щом висиш по форумите нямаш истинска работа и чакаш сорросоидните подаяния което е срамно. Асоциален си ти и защо гониш човека само защото укри сорроски сте на власт