Щайнмайер шокиран от разрушенията в Украйна: Нещата са много по-страшни

Заради въздушна тревога германският президент беше в бомбоубежище в Корюковка
26 окт 2022 07:00, Анисия Иванова
106
Щайнмайер шокиран от разрушенията в Украйна: Нещата са много по-страшни
Снимка: БГНЕС

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посети Украйна за първи път от началото на войната. По време на срещата си с президента Владимир Зеленски Щайнмайер обеща страната му да предаде на украинските въоръжени сили допълнителна партида системи за противовъздушна отбрана германско производство във възможно най-кратък срок, предаде Би Би Си.

Допълнителните ракетни установки "Марс II" и четири самоходни гаубици "ще бъдат предадени на Украйна през следващите няколко дни", увери Щайнмайер журналистите на съвместна пресконференция след срещата.

Двамата президенти обявиха и създаването на програма за партньорство между двете страни на общинско равнище. Според тях по такъв начин германските общини ще участват още повече във възстановяването на украинските побратимени градове, отколкото в рамките на сегашната помощ, предоставяна на федерално ниво.

Според съвместното изявление на Зеленски и Щайнмайер предложената форма на сътрудничество "полага основите на едно общо бъдеще" и "изпраща ясно послание на Москва: вашата война няма да може да ни раздели, тя ще сближи още повече европейците - германци и украинци".

Понастоящем в Украйна и Германия има 107 двойки побратимени градове, като около една трета от тях вече са подписали споразумения за сътрудничество след началото на войната.

За да даде пример на останалите, Щайнмайер символично покровителства проектите за развитие и възстановяване в Черниговска област, която посети преди срещата си с Володимир Зеленски.

Преди да се срещне със Зеленски, германският президент беше заведен в северната част на страната, за да му покаже град в Черниговска област, който наскоро е бил освободен от руските войски.

Според германската телевизия A Ер Де Щайнмайер е изразил шока си от разрушенията, които е видял там, и от разказите на местните жители. "Нещата са много по-страшни, отколкото ние в Германия си представяме", каза той след посещението.

По време на посещението му в Корюковка, близо до границата с Беларус, се включиха сирените за  въздушна тревога и Щайнмайер трябваше да прекара около час в близкото бомбоубежище. Сирените принудиха  президента Щайнмайер, кмета Ратан Ахмедов и група граждани да се укрият в убежището, посочва ДПА. "Първия час и половина прекарахме в противовъздушното убежище", каза Щайнмайер. "Това ни даде особено ясна представа за условията, при които хората тук живеят." (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
7
 
! Отговори
баба ми мри по преди 1 година
добре.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преговори? Не, нали? Ок
15
9
 
26
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ами спрете оръжията и парите и направете финансов одит на украина тогава щебъдете наистина шокирани сега са само празни приказки а всеки ден умиратмлади хора и от двете страни
14
22
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Всички руски активи в западни банки трябва да бъдат конфискувани и да отидат за възстановяването на Украйна.
13
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От месеци с.росоидите мк приглушиха ушите как като пращаме оръжие ще помогнем войната да свърши по бързо. А сега били шокирани от разрушенията - още помшокиранк ще бъдат при следващото посещение след два месеца. Т.панари, тръгнали с оръжие да омиротворяват държавата с най голям ядрен арсенал!
12
4
 
15
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Меркел едно време за един ден спря разрушенията и даде шанс и на Украйна и на Русия. Сега я няма Меркел и само се вайкаме, а някои правят много много пари върху телата на мъртвите и руините.
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11 Относно разрушенията в Сирия попитай генерал Касапинът от Сирия...Той знае.
10
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна = Косово = Македония = Тайван. Все държави, които не трябва да съществуват.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ходят цтам лидерите, че скоро няма да има такава държава и само спомените ще им останат.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се разходи в немските магазини - дават по една бутилка олио и по един хляб, баш като у нас при Нинова и Гечев.
7
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само пpocтите русофили все още живеят с илюзиите, че ще се размине на фашистка Русия за тези зверства в Украйна ...
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много чувствителен бе.
5
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да иде в Сирия да се шокира наистина. Льольовец. А па тия като дойде некой важен и пускат сирените, пък то горе и мухи не летят.
4
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става откъдето минат руските фашисти и варвари... Само разрушения и смърт носи "руския мир"...
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е виждал Дрезден през 1945 г.
2
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кога ги е видял и разгледал? Те показаха заврян в един бункер. Самите украинци разказват, че когато има посещение на западен политик, те нарочно пускат сирените и го вкарват в бункер, за да видят ужаса на хората и да им дават оръжие. Нямам основание да не вярвам на обикновените украинци и техните разкази.
1
8
 
11
 
! Отговори
Асан преди 1 година
А какво ни интересува това нас нормалните гейове :)))