Щайнмайер шокиран от разрушенията в Украйна: Нещата са много по-страшни

Заради въздушна тревога германският президент беше в бомбоубежище в Корюковка
26 окт 2022 07:00, Анисия Иванова
106
Щайнмайер шокиран от разрушенията в Украйна: Нещата са много по-страшни
Снимка: БГНЕС

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посети Украйна за първи път от началото на войната. По време на срещата си с президента Владимир Зеленски Щайнмайер обеща страната му да предаде на украинските въоръжени сили допълнителна партида системи за противовъздушна отбрана германско производство във възможно най-кратък срок, предаде Би Би Си.

Допълнителните ракетни установки "Марс II" и четири самоходни гаубици "ще бъдат предадени на Украйна през следващите няколко дни", увери Щайнмайер журналистите на съвместна пресконференция след срещата.

Двамата президенти обявиха и създаването на програма за партньорство между двете страни на общинско равнище. Според тях по такъв начин германските общини ще участват още повече във възстановяването на украинските побратимени градове, отколкото в рамките на сегашната помощ, предоставяна на федерално ниво.

Според съвместното изявление на Зеленски и Щайнмайер предложената форма на сътрудничество "полага основите на едно общо бъдеще" и "изпраща ясно послание на Москва: вашата война няма да може да ни раздели, тя ще сближи още повече европейците - германци и украинци".

Понастоящем в Украйна и Германия има 107 двойки побратимени градове, като около една трета от тях вече са подписали споразумения за сътрудничество след началото на войната.

За да даде пример на останалите, Щайнмайер символично покровителства проектите за развитие и възстановяване в Черниговска област, която посети преди срещата си с Володимир Зеленски.

Преди да се срещне със Зеленски, германският президент беше заведен в северната част на страната, за да му покаже град в Черниговска област, който наскоро е бил освободен от руските войски.

Според германската телевизия A Ер Де Щайнмайер е изразил шока си от разрушенията, които е видял там, и от разказите на местните жители. "Нещата са много по-страшни, отколкото ние в Германия си представяме", каза той след посещението.

По време на посещението му в Корюковка, близо до границата с Беларус, се включиха сирените за  въздушна тревога и Щайнмайер трябваше да прекара около час в близкото бомбоубежище. Сирените принудиха  президента Щайнмайер, кмета Ратан Ахмедов и група граждани да се укрият в убежището, посочва ДПА. "Първия час и половина прекарахме в противовъздушното убежище", каза Щайнмайер. "Това ни даде особено ясна представа за условията, при които хората тук живеят." (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
8
 
! Отговори
Асброх преди 1 година
Нов фашистки съюз назрява на хоризонта, бандеровци и техните покровители
36
1
 
13
 
! Отговори
w преди 1 година
Вероятно сирената се е включила по сценарий.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щайнмайер и цялата клика Байдън Зеленски и Макрон са главните виновници за войната.Трябва да понесат отговорността. Да поискат мир. Те спрат да дават оръжия да се избиват два братски народа. Дори не са братски народи. Един народ са. Горната клика го хвърли в гражданска война. Мразя кликата.
34
3
 
15
 
! Отговори
L. преди 1 година
И освен, че е посетил Киев, се е крил и в бомбоубежище. Предполага се тренировка за бомбардировките над Берлин, ако продължават да си тикат гагата дето не им е работа.
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално все пак на власт в Украйна са фашагите. В Германия да не би да е било по-различно след Хитлер?
32
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да дойде да види някое българско село, да види разруха и то от демокрация и без бомби.
31
0
 
5
 
! Отговори
от гаубица до.. преди 1 година
....гаубица има доста разлика --преди мн.г . гледах един клип дават нещо като два високопроходими тира спира напълно атоматично му се разгъват опори тавана се отваря появява се голямо оръдие вътре оператори електроника и стреля малко по бавно от автомат за нула време един хълм във далечината изчезна тея прибраха всичко за секунди и изчезнаха със камиона ! Така че четири такива камиони може сандър да те направят -- мобилни скорострелни точни !
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са включили и сирените, значи цирка е бил пълен
29
11
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Със всичко казано съм съгласен но както виждаш и един храст да не остане във Украйна войската им ще има всичко и то много повече от сега ,ще бъде нахранена ,облечена ,въоружена и обучена ии мнооого добре платена !Хайде да видим на кой парите за дронове и виксокоточни оръжия ще свършат първи , А на Иран заради тези дронове ще им се стъжни !
28
2
 
18
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Зеленски - миротворец на века ! Байдън - най младия Президент на САЩ и също миротворец !
27
3
 
17
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
Но нали Зеленоглавски е заповядал "Юруш" в контраофанзива !? Тези разрушения са от контраофанзивата .....Зеленоглавски нали напада Русия там какво дрънкаше ?
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Германия щв изпрати 4 самоходни гаубици". Да се разбира - ще си изпрати всичките гаубици, защото предишните се скапаха бързо-бързо. А дали ще има снаряди, защото ствсем не е сигурно, чв снарядите се произвеждат в Германия. Пресставете си 4 гаубици на 1000 км фронтова линия и също - ннаправете справка колко на брой са униюженте досега гаубиьи, танкове и ПРО -системи.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лесно решение решение на проблема с дроните. Голяма радост беше в началото докато само укропите имаха, и изведнъж се оказа не чак толкова весело... Ако се заринат с ПВО, руснаците могат да почнат да пускат бутафорни дрони с истинските, по леки, струващи значително по-малко от истинските, и безкрайно по евтини от ракети за пво. Лазерите работят само в хубаво време, дори и малко по-висока влажност на въздуха ги разсейва, има и отразителни покрития които отразяват 97% от енергията. МИР подобре
24
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И още по шокирани ще бъдат, защото каквито и успехи да има украинското контранастъпление руските ракети без проблем си се изстрелват от руска територия, а на света няма и няма и да има ПВО което да може да спира всяка ракета. Това са фактите,.колкото и да са неприятни на тия къде се лъжат че като пращат оръжия и в украйна ще възцари мир и благоденствие! Това миже да стсне между другото при техния сценарий само ако украйна превземе русия, тоест вече минаваме на ниво фантастика, стар трек
23
15
 
10
 
! Отговори
Всички рушки активи преди 1 година
на запад да бъдат запорирани немедлено.
22
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в Донецка и Луганска област, които от 2015г.са непрекъснато обстрелвани от украинската армия по-малко страшни ли са нещата? Не може ли малко повече обективност!
21
7
 
11
 
! Отговори
ганю е проста путка преди 1 година
"После западните медии дозамазват..." без думи.
20
2
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
А нещо ракета не падна ли на безопасно разстояние от бомбоубежището или само се чуваха взривове
19
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реалността няма НИЩО общо с това, което бълват медиите - укро пропагандата е от най-лъжливите ,които светът ние вжидал - руснаци американци лъжат с по 2-3 пъти бройките, укробите 6 до 10 пъти. После западните медии дозамазват. Ако хората на света знаеха ИСТИНАТА за този конфликт, отдавна щеше да е приключил.
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си отдръпне Германийката от всякакви активности защото ще ги гледа и там!