Киев: Руските сили все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта"

Можели да се изтеглят за една седмица
149
Киев: Руските сили все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта"
Снимка: БГНЕС

Киев предупреди, че руските войски все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта" и че изтеглянето им оттам ще отнеме поне седмица, предаде Ройтерс.

В интервю в Киев украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви пред Ройтерс, че Русия разполага с контингент от 40 000 души в Херсонска област и разузнаването показва, че нейните сили остават в града, около него и на западния бряг на река Днепър.

Още по темата

"Не е толкова лесно да се изтеглят тези войски от Херсон за един или два дни. Като минимум (това ще отнеме) една седмица", каза той.

Резников добави, че подобно изтегляне ще освободи сили и на двете страни да водят сражения на други места. Руската армия под командването на ген. Сергей Суровикин изглежда е станала по-дисциплинирана и брутална след назначаването му за нов командващ на руските сили в Украйна през октомври, допълни украинският министър на отбраната.

По-рано днес командващият украинската армия Валерий Залужний заяви, че украинските войски са напреднали със 7 км през последните 24 часа и са си върнали 12 населени места в южната част на страната.

Ако Русия осъществи изтеглянето си от район, който президентът Владимир Путин обяви за анексиран преди месец, то това ще бъде най-голямото й отстъпление, откакто силите й бяха отблъснати от покрайнините на Киев през март и ясна промяна в хода на продължаващата вече девет месеца война, посочва Ройтерс.

Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, заяви днес, че Русия иска да превърне Херсон в "град на смъртта", като за целта всичко - от апартаменти до канализация -  ще бъде минирано и планира да обстрелва града от отсрещния бряг на реката.

Предпазливостта на Киев може отчасти да отразява стремежа му да запази в тайна собствените си операции, тъй като планира да нанесе колкото се може повече щети  на хилядите руски войници, които вероятно ще трябва да се прехвърлят през реката с фериботи.

Запитан за Херсон в интервю за Си Ен Ен, излъчено днес, Зеленски заяви, че не може да даде подробности, защото "аз наистина искам да има неприятна изненада за врага, а не нещо, за което те са подготвени". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
22
 
14
 
! Отговори
уее преди 1 година
Добре е русофилите поне в края на живота си да се разкаят и да потърсят БОГ за смирение. Червен рай няма....комунизма е утопия. Подкрепяйки убиец и психопат вие ставате съучастници в изтребление на деца, жени и старци. Господ да ви съди....пийте и яжте.....а как спите е друг въпрос таварищи.
91
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На равно поле и аз мога да взема където и да е.. зеленият чака руските сили да се изтеглят после ще лае върнахме град Херсон:))
90
1
 
4
 
! Отговори
Внимателно преди 1 година
Румъния прави исключение.. ТАм с помоща на подставени на власт в Букурещ от 69 % българо славянски думи в езика са останали няколко процента.. Останалите са заменени..Вижте обединението на Влахия И Молдова и присъединяването на Земи от Австро Унгария след 1919..
89
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киев предупреди, че руските войски все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта"вие укропите сащ и ес превърнахте укропия на обречена смърт с ваще неонциски идей
88
4
 
1
 
! Отговори
Осторожно преди 1 година
За сравнение на Балкани каждой диалект привязан к територия - Болгарской ,Србискии,Харватскии,Словенскии,Охридскии...Геология специфичная.. Чем болше геофизичние оръжия увреждают територия тем больше княжества ..
87
1
 
1
 
! Отговори
Осторожно преди 1 година
Осторожно : нужно проверит где находится реалная граница на територия где нужно беседоват основно на рускии литературной..Черковн ославянские диалекти в том числе украйнскии привязани к особенности територия в том числе аномалии.. РУскии язик нужен за компенсация осеобие излучения в том числе в Советская Молдова ,Приднестровие,Донбас ,Крим..Окупатори Украйна 2014 увредили тежало божественая охрана .. Наркомани окупировали Кремл 1991 начали война против Руско говорящие в Украйна..
86
3
 
7
 
! Отговори
Сводката до 10 часа преди 1 година
След като руските военни се изтеглиха напълно на левия бряг на Днепър, те взривиха Антоновският мост и де факто от моста не е останало нищо.Сателитни снимки и снимки в интернет показват, че това наистина е така.Освен Антоновския мост, беше разрушен и близкият железопътен мост - така националистите няма как да атакуват левия бряг, освен да форсират Днепър.Ръководителят на Винишка област на Украйна съобщи за повреда на инфраструктурен обект от критично значение;Антоновският мост и мостът на Каховската водноелектрическа централа бяха разрушени;
85
10
 
3
 
! Отговори
30 преди 1 година
От 30 години слушам колко са силнни Руснаците и как трябва да сме с тях и сега разбирам че са ме лъгали
84
2
 
7
 
! Отговори
Сводката до 10 часа преди 1 година
В Киев руският език беше изключен от учебните програми на училищата и детските градини;Държавният концерн "Укроборонпром" и чешката агенция AMOS се договориха да създадат съвместни военни предприятия;Украинските власти получиха 1570 сателитни интернет терминала Starlink от американската компания Space X от Полша;70 жилищни сгради във Волноваха бяха възстановени от специалисти от ДНР и други региони на Руската федерация;Руските въоръжени сили издигнаха руското знаме в Павловка край Угледар.
83
1
 
1
 
! Отговори
Исуса преди 1 година
А дано, а дано !
82
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало солидарност за украйна. Ами за Кипър що нямаше. Щото кипър ги раздели Турция. Демек сащ и нато. Мисли малко.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 93 Не е нужно да имаш "програмка". Разгледай форума от началото до тук и всичко ще ти се изясниОчевадно е
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз мога да ти кажа кой е от редакцията и какъв му е ника но пак ще остана без достъп най малкото. !!!Въпроса ти е правилен но леко наивен. Струва ли си да струва си соросоидиme имат много пари и така печелят в кавички войната
79
1
 
8
 
! Отговори
До 93 преди 1 година
Да може! Има начини, но за да напишеш изведнъж 40 лайка, трябва да хакнеш акаунта на Админа, да си човек от редакцията с достъп до сайта или да финтираш скриптовете по подходящ начин с Кали Линукс. Не че е невъзможно, но струва ли си?
78
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Телеграм канала е залят..от украински майки и съпруги които търсят своите синове и съпрузи. Украинското правителство крие тази информация но тя не може да бъде крита вечно. Украйна има много загуби. Правителството не ги съобщава може би за да не плаща обезщетения. Ти руснаците не ги мисли. В провинцията имат по три четири пет и повече деца.
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вестниците имат много читатели. Добре всеки може да чете но за да пише трябва да си плати. В България трябва да се пишат неща които не застрашават сигурността.
76
10
 
10
 
! Отговори
Ha-ha преди 1 година
Телеграм канала е залят от видеа на протетиращи руски жени които се усещат вече къде всъщност са пратени мъжете им. Засега са на малки групи, но ми струва ще станат всe по масови и накрая ще подпалят диpника на жужи.
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вода,вода,вода...от началото се чудя защо е тази война като всичко ще е под вода там.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 88:Нв е така.Тук има един,който е с програмка и съсипва сайта като манипулира лайковете.Някакъв СатаНато по прякор СатаНиста.Не е добре и пише от време на време как правел вуду ритуали...кукувец.
73
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците само бля бля бля по пресконференции. Отивайте на фронта зеле няци подоляци какво се правите на интересни. Украинския народ да мре заради вас. Отивай на боя.