Киев: Руските сили все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта"

Можели да се изтеглят за една седмица
149
Киев: Руските сили все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта"
Снимка: БГНЕС

Киев предупреди, че руските войски все още могат да превърнат Херсон в "град на смъртта" и че изтеглянето им оттам ще отнеме поне седмица, предаде Ройтерс.

В интервю в Киев украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви пред Ройтерс, че Русия разполага с контингент от 40 000 души в Херсонска област и разузнаването показва, че нейните сили остават в града, около него и на западния бряг на река Днепър.

Още по темата

"Не е толкова лесно да се изтеглят тези войски от Херсон за един или два дни. Като минимум (това ще отнеме) една седмица", каза той.

Резников добави, че подобно изтегляне ще освободи сили и на двете страни да водят сражения на други места. Руската армия под командването на ген. Сергей Суровикин изглежда е станала по-дисциплинирана и брутална след назначаването му за нов командващ на руските сили в Украйна през октомври, допълни украинският министър на отбраната.

По-рано днес командващият украинската армия Валерий Залужний заяви, че украинските войски са напреднали със 7 км през последните 24 часа и са си върнали 12 населени места в южната част на страната.

Ако Русия осъществи изтеглянето си от район, който президентът Владимир Путин обяви за анексиран преди месец, то това ще бъде най-голямото й отстъпление, откакто силите й бяха отблъснати от покрайнините на Киев през март и ясна промяна в хода на продължаващата вече девет месеца война, посочва Ройтерс.

Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, заяви днес, че Русия иска да превърне Херсон в "град на смъртта", като за целта всичко - от апартаменти до канализация -  ще бъде минирано и планира да обстрелва града от отсрещния бряг на реката.

Предпазливостта на Киев може отчасти да отразява стремежа му да запази в тайна собствените си операции, тъй като планира да нанесе колкото се може повече щети  на хилядите руски войници, които вероятно ще трябва да се прехвърлят през реката с фериботи.

Запитан за Херсон в интервю за Си Ен Ен, излъчено днес, Зеленски заяви, че не може да даде подробности, защото "аз наистина искам да има неприятна изненада за врага, а не нещо, за което те са подготвени". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
10
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Украинската армия няма една реална победа в бойни действия. Сега се оплакват, че Русия като отстъпила била заложила капани? Ако искат да им бяха почистили и подредили преди да се изнесат?
71
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито един украинец няма да се върне в украйна. ВСУ дават безсмислени жертви. Кого ще заселят в Херсон. Народа си каза тежката дума на референдума. Не иска укр.
70
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера много еуфория от сжендърите и гейевроатлантиците, руските сили евакуираха зивилното население. От Харков ВСУ пратиха подкрепление към Херсон което ще рече, че има голямо струпване на армия на ВСУ. БАУ сега картинката изясни ли ви се защо още преди две седмици започна евакуацията и защо се отеглиха на другия бряг руските сили. За да могат да съберат голямо количество от ВСУ за утилизация и да няма жертви от цивилното население. След като стане това Харков е открит бау.
69
3
 
13
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
Не трябва да си участник във форума, за да слагаш лайкове и дислайкове. Вестник ДНЕС е четен в целия свят и всеки може да си позволи да оценява статиите и форумните мнения. Виж трафика в нета, ако можеш, и ще разбереш колко читатели са в България, колко в ЕС, в САЩ и т.н.
68
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите много нервни станаха напоследък, чудно.
67
4
 
16
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
То и ядреното ви оръжие е като другото - раздувки, фейкове и пръдня боя.
66
12
 
14
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Падението на Матушката продължава стремително. Още едно прегрупиране и Кримский мост ще колабира не от бомби, а от тежестта на бягащи в тръс кримчани и руский солдати. Зеленски, имайте милост и не събаряйте моста, за да улесните "прегрупирането" на "великата путьовска армия".
65
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
последна заповед от командващия на руски батальон в покрайните на Херсон - обличайте цивилните и всеки да се спасява кой както може
64
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Империята на злото е САЩ драги те това могат да разрушават това правят . Те са го сторили те си го разрушават. Екатерина велика го е построила. Освен това в херсон имаше референдум и населението си каза тежката дума. Сега украйна става агресора.
63
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставят ли и Херсон край с Путин. Никой няма да му прости в Русия.
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво за 3 минути 15 пюса. То няма толкова хора във форума.
61
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука един пита за Витанов. Всичко което е казал ще стане. Той не е врачка а математик.
60
16
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Цялата работа е защото нагоре по течението има язовирна стена, която укро-фашагите се канят да думнат. Ако успеят ще потопят голяма част от града..
59
17
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами какво друго може Империята на злото освен да превръща европейски градове в градове на смъртта, да обстрелва жилищни райони и електроцентрали, да убива старци, жени и деца, а когато се сблъска с боеспособна армия, да се оттегля "стратегически", зарязвайки в паниката си военният си скрап ... ?!
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не знам защо троловете на зеленя слагат минуси на собствените си издания 54 ббс в украйна, и да имат издания на руски , защото населението едва сега започва да учи украинския език
57
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците само говорят по медиите Бля Бля Бля. Обаче на фронта хич ги няма. С чужда пита помен правят. Русия няма да отстъпи но ако това стане украйна става агресора.
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Витанов?
55
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли има вълнуващи се от тая войничка? На мен ми станаха по-банални и от корона вируса.
54
13
 
6
 
! Отговори
Даам преди 1 година
Не се радвайте либералчета, морето се оттегля за да дойде вълната.....време е за ядрено оръжие.
53
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАД 100 ХИЛЯДИ РУСНАКИ НЕ МОЖАХА ДА ИЗБЕГАТ! КРАСНАЯ НАПЪЛНО ПРЕРОДЕНА! АЙДЕ НАСЛУКА!