Русия осъди изказване на папа Франциск

Главата на Римокатолическата църква говори за жестокостта на Москва
29 ное 2022 14:25, Йоана Цонева
90
Русия осъди изказване на папа Франциск
Снимка: БГНЕС

Русия остро осъди изказването на папа Франциск за "жестокостта" на действията ѝ в Украйна, съобщават "Ройтерс" и РИА Новости.

Силното недоволство на Москва е било изразено пред Ватикана от руския пратеник.

В интервю за йезуитското списание "Америка" главата на Римокатолическата църква заяви: "Когато говоря за Украйна, говоря за жестокостта, защото имам много информация за жестокостта на войските, които нахлуват там. Като цяло най-жестоките са може би тези, които са от Русия, но не са от руската традиция, като чеченците, бурятите и така нататък. Разбира се, тази, която нахлува, е руската държава. Това е пределно ясно".

Още по темата
От началото на руската инвазия през февруари Франциск споменава Украйна в почти всички свои публични изяви и неколкократно предупреди, че има опасност кризата да доведе до използването на ядрени оръжия, което би имало неконтролируеми последствия в световен мащаб.

Миналия месец Франциск за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да прекрати "спиралата от насилие и смърт" в Украйна.

Преди седмици в интервю за в. "Стампа" папа Франциск повтори, че Ватиканът е готов да направи всичко възможно, за да посредничи и да сложи край на конфликта между Русия и Украйна.

В отделно изказване главата на Римокатолическата църква призова управляващите в Украйна да бъдат "далновидни", за да осигурят мир, вероятно намеквайки, че Киев ще трябва да направи отстъпки, за да прекрати войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А Втората световна война мъллчехте за Хитлер. А нещо да каже за Инквизицията ?" - не мълчат, а помагат и са на тяхна страна както и цялата католическа пасмина. Даже я кръщават трети райх. Наследник на Първия - Франкския райх на Карл Велики и втория райх - Пруския на Бисмарк. Жалки и елементарни *** смятащи, че са с нещо повече от другите раси и хора.
14
6
 
21
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 1 година
И Светата инквизиция почна да дава акъл....
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папончо къде се бута? Ни укритата го искат, ни руснаците им дреме за него - ама той е на всяка манджа мерудия. Да ходи да проповядва там, където има католици. Почва да наглее като евpeйчугите...
12
12
 
9
 
! Отговори
Също такова преди 1 година
Изказване направи и Далай Лама! Общо взето всички духовници смятат руснаците за *** без патриарх Кирил разбира се който обяви целия свят без Русия за сатанисти...
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де бяха папите до сега при всичките войни и разкол по света - Японските унищожени от ядрени бомби градове, Сирия, Либия,Сърбия, Косово, Етиопия, майдана и престъпления в Украйна от 2014 г. насам и т.н., да ги не изброявам, че много са? Що си навря точно сега носа да изпълнява явните поръчки на евроатлантизма? И поради що се смята, че той има някаква първенстваща роля над света, над светската държава и над православието? Ние, православните, нямаме папа. Ние имаме Патриарх.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че какво да каже за йезуитско списание?!
9
5
 
23
 
! Отговори
Кой го казва ? преди 1 година
А Втората световна война мъллчехте за Хитлер. А нещо да каже за Инквизицията ?
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Папата е глава на институция появила V век, къде са били руснаците тогава?" - институция, която е поробила и ограбила ресусиите на 3 континента. Институция, която тъне в злато докато по улиците на Рим обикалят бездомници. С по-прости думи папата е глава/член на най-рицемерната институция за последните 15 века. Ватикана са първия и втория райх. Третия райх сам знаеш кой е. Ходи да му целуваш ръка на тоя прилеп като си толкова сляп.
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много много не се отпускайте с коментарите, щото пак ще ги блокират. Всъщност, много важно. Хората разбраха истината и за "войната", и за ковид лъжата.
6
5
 
14
 
! Отговори
До Алън Грант преди 1 година
Поредният краваропоклонник, който не е близък с история,религия и политика. Католичието се е появило след православието. Най-старите християнски храмове саправославни. Дори този в Израел - Йерусалим. Нашата Ротонда "Св. Георги" е дори от преди да има папа - 330 г. Папата не е глава на православната църква. И не знам какво те кара да смесваш църковна със светска власт - такава попара си направил. Даже в Библията пише кесаревото - кесарю, а божието - Богу. Краварска му работа.
5
2
 
18
 
! Отговори
зловещият Ватикан преди 1 година
Кажи му йезуит и не го обиждай повече.
4
7
 
21
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Не си спомням от Библията Христос да е оставил свой намесник на земята наричан Папа. Мисля че е е редно да осъдим греха/войната/ а не грешника защото той не е сам виновен за това. Какво търси НАТО в Украйна и по границите с Русия. Къде беше през 1989 година и къде е сега?
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно. Няма само назначения натовски папа да раздава присъди от амвона. Щом той заема явни позиции и страна в чужди конфликти, ще търпи и той да е обект на критика. Освентова православната църква не се ръководи от папа. Той не е никакъв на православните християни.
2
18
 
9
 
! Отговори
Алън Грант преди 1 година
Не измествай фокуса на темата с типична русофилска пропаганда! Папата е глава на институция появила V век, къде са били руснаците тогава? А забравих, не е имало нито руснаци нито мизерна Русия! Жалко човече си! П
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата вместо да гледа Буряти и Чеченци да ни разкаже защо поляци католици горят Православни библии в Украйна. В чуждия двор е най-лесно да се гледа, ама "кел файда"