Кьовеши се заема с нарушителите на руските санкции

Европейската прокуратура започна операция срещу ДДС измамите
5 дек 2022 12:38, Анисия Иванова
41
Кьовеши се заема с нарушителите на руските санкции
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор на Европейския съюз, който си спечели репутацията на разследващ корумпирани политици в родната си Румъния, казва, че няма търпение да се заеме с борбата с нарушителите на руските санкции.

Службата на европейския прокурор, която функционира от малко повече от година, е добре подготвена да се справи с нарушаването на санкциите, тъй като блокът напредва с плановете да го превърне в престъпление съгласно законодателството на ЕС и да даде на службата си правомощия да го преследва възможно най-скоро, заяви Лаура Кодруца Кьовеши.

"Със сигурност сме готови, можем да се справим", каза 49-годишната Кьовеши в онлайн интервю. "Едно от възможните престъпления, свързани с нарушаването на санкциите, е контрабандата и ние вече можем да разследваме това", обясни тя. "Така че бихме могли да започнем още днес, ако разполагаме с правните инструменти."

Досега блокът е замразил активи на стойност около 18,9 млрд. евро, принадлежащи на санкционирани руски физически и юридически лица, след като Владимир Путин нахлу в Украйна през февруари. Като изключим нарушенията на санкциите, Кьовеши вече има пълни правомощия. Прокуратурата вече разследва случаи на предполагаеми измами с бюджета на ЕС на стойност над 5 млрд. евро.

Кьовеши беше първият високопоставен служител на ЕС, който посети Украйна след руското нахлуване и подписа споразумение с властите там за обмен на информация по подозрения за случаи на измами в Украйна, свързани с фондове, свързани с ЕС, тъй като страната наскоро получи статут на кандидат за членство в блока и има шанс да получи предприсъединително финансиране.

"Имаме доста солиден контакт с украинската главна прокуратура и очакваме с нетърпение потенциалната ни нова компетентност да работи в по-тясно сътрудничество с колегите в Киев”, каза Кьовеши.

Тя разчита на Европейската прокуратура, за да изправи пред съда транснационалните престъпления и да се справи със случаите на измами, които нанесоха щети на бюджета на ЕС. През първата си година службата вече е възстановила над 250 млн. евро, а Кьовеши очаква през следващата година броят на делата, които в момента са около 1200, да се удвои.

Миналата седмица тя обяви операция, насочена към дело за данъчни измами с ДДС на стойност 2,2 млрд. евро, което обхваща 35 държави в Европа. Като се има предвид, че според някои проучвания годишните измами с ДДС в ЕС възлизат на повече от 50 млрд. евро, това е само началото, казва тя.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Зозо Румънката може само Европейци да разследва... Дори и Ъкрайна където всеки си предствя какво е а в реалността двойно по-зле е извън нейната Юрисдикция
15
1
 
14
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ЩЕ ТЕ ПРИЗНАЯ АКО ПОДГОНИШ ХИДРОИНЖИНЕРА ОТ РОСЕНЕЦ
14
11
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Бой по руските кратуни
13
2
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
а законни ли са санкциите кои си е присвоил правото да налага глоби и да крадечуждо имущество на кои нормативен документ са основани сащ членове на если са или донори кои определя коя държава е агресор и коя подстрекател
12
1
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Бъдещето за инакомислието и националната независимост е доста черно, стадото ще го разбере по трудния начин, когато е късно
11
5
 
12
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
Иран закри нравствената полиция, а тук я откриваме!
10
2
 
11
 
! Отговори
нещастници преди 1 година
хахаха, не видяха записите и снимките на бмб, а сега вече са ПОЛИТИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ. все едно сме преси 1989! Родени да знаят, че тогава свободата беше по истинска, единствената разлика е, че сега като не ти харесва може да си тръгнеш Всичко др е съшото
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е Кьовеши да погне и нашите Убавци,Европа в шестият пакет от санкции предостави на България derogation{изключение}до края на 2024 година да внася и преработва руски петрол на цени от 60 долара за барел без да продава петролни продукти извън страната!Нашите умници бе само че не се стремят да спазят тоя таван ами на всичкото отгоре се мъчат и да разрешат търговия на горива извън България!Докога бре продажници?
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос с повишена трудност:По-какво се различава ЕС от Третия райх?
7
9
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Да започва от Рундю - руския юмрук и оня дето още чака да му се обадят от Гаzпром.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Како, защо не преследваш Урсула и мъжлето й за злоупотребите с ваксините? Това е престъпление против човечеството. Нарушителите на санкциите са дивотии. Санкции се налагат от тези, които имат намерение да печелят от тях. Така че хващай самолета и заминавай за САЩ.Те най-много печелят от войната, от санкциите от всичко. Но прати Урсула в затвора. тогава ще те призная.
5
3
 
20
 
! Отговори
Дааам преди 1 година
И тази я приспаха......нищо не става и от нея.
4
1
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Евробюрократите искат да фалират националните държави! Как може нашите кирякстефчовци да се съгласят на подобни мерки?
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с ембаргото в България сме го гледали, резултата е големи печалби за разни престъпници и нарастване на организираната престъпност. Нищо добро не чака ЕС и на този фронт.
2
12
 
7
 
! Отговори
Чудесно!!! преди 1 година
ДА ИДВА НАПРАВО У БЪЛГАРИЯ ДА ВИДИ ЩО Е ТОВА---"РУСКА ДАЛАВЕРА"!!!!
1
3
 
17
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Голяма гуша е отпрала румънската кака Лара от евро пачки :)))