Русия обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев

ФСБ твърди, че е участвал в операция за отвличане на руски военни самолети
26 дек 2022 16:30, Анисия Иванова
403
Русия обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев
Снимка: БГНЕС

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за федерално издирване от Русия. Това е обявено на уебсайта на руското вътрешно министерство, съобщи ТАСС.

На уебсайта на министерството се посочва, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс".

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен, уточнява БГНЕС.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри". В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
12
 
5
 
! Отговори
Войко преди 1 година
Чепига и Мишкин ще черпят Грозев с чай, нататък отиват нещата.
12
31
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро Русия ще изтрие Украйна от лицето на земята. Ето какво се случва, когато една страна позволи на Съединените щати да се използва като ***!
11
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страната, която де факто легализира убийствата през 2014 г., просто нямаше как да не стигне до такъв етап. Но дори в главата на такива закоравели убийци като Залужни няма нищо като изграждането на поне някаква продуктивна конструкция - само увереността, че ще дадат всичко, ще си затворят очите за всички зверства на украинците, ще се крият зад злата Русия и ще разпространяват разни фалшификати . Това е цялата истина за Украйна
10
20
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Белингкат са страхотни журналисти. Разследват всякакви случаи без оглед на политически или бизнес интереси. Евала на Гн. Гроздев че е част от екипа им. Въобще не се учудвам че руснаците ги издирват, те много мразят фактите.
9
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украински парашутисти от 25-а отделна въздушно-десантна бригада, които са били обучавани във Великобритания, се предадоха на руските военни поради безсмислието на съпротивата, съобщава кореспондентът на РИА Новости.
8
10
 
6
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Определеноне е работа на журналистите да се бъркат в работата на държавните разследващи органи - журналистите нито са екипирани, нито имат нужната подготовка и знания за подобна дейност, което може да ги доведе до много неточни и неверни заключения и изводи. Така те не само не помагат на обществото да узнае истината, но и вредят на процеса за установяването й...Колкото и на дълбоко да може да отиде един журналист в подобно разследване, той функционира на друго ниво,ниво "може би"..
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското общество се противопоставя на приемането на закон, който предвижда по-строга отговорност за военно дезертиране, съобщава NDP. Но Зеленски ще го подпише, сигурен е авторът на статията, защото противно на твърденията, че въоръжените сили на Украйна настъпват във всички участъци на фронта, ситуацията никак не е в полза на Киев
6
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвременният Ирод Зеленски е готов да не остави камък необърнат от страната си, само за да остане жив и да напълни парите до дупка с пари
5
17
 
31
 
! Отговори
другРусенец преди 1 година
Ако бъде арестуван Христо Грозев, в отговор да бъде арестувана тюфлякова, или както точно се казва посланичката на р00сия в нас! За дейност срещу държавата ни!
4
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна понася огромни загуби. Само 35 хиляди са изчезнали, повече от 100 хиляди са загинали. Започвате да събирате тези числа и получавате 150 000 войници. Сега се опитват да мобилизират тийнейджъри на 13, 14 и 15 години, неспособни хора. Те буквално изстъргват остатъците, каза Макгрегър във видеото.
3
33
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците наистина искаха в ЕС, безплатни, дантелени бикини, европейски заплати, за това бяха готови да съсипят страната, да не работят и да започнат война, само за да бъдат в Европа. Не ги интересува Украйна, не ги интересува войната, смъртта на цивилни и войници, загубата на територии, най-важното е, че мечтата им се сбъдна, те са в рая, в Европа.
2
24
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той да не е луд да ходи в Съюза! Всъщност само български долнопробен шумкарец може да бъде на страната на съветската своооолоооч!
1
22
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Христо Грозев! Щом Путин се чеша значи добре си е свършил работата!:)))))))))