Русия обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев

ФСБ твърди, че е участвал в операция за отвличане на руски военни самолети
26 дек 2022 16:30, Анисия Иванова
403
Русия обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев
Снимка: БГНЕС

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за федерално издирване от Русия. Това е обявено на уебсайта на руското вътрешно министерство, съобщи ТАСС.

На уебсайта на министерството се посочва, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс".

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен, уточнява БГНЕС.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри". В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
10
 
26
 
! Отговори
Крадец самальотъй преди 1 година
Изключително добра работа на нашиьо журналист. Каква гордост за България. Педералното правителство Расии да те обяви за враг на държавата.
212
6
 
22
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Руските таракани се познават лесно, по евтината помия с която заливат всеки инакомислещ. Изключителен примитивизъм! Спомням си най-голямото прегрешение на Навални...те го тровили с Новичок, пък той отказал да мре? Наглост и цинизъм!
211
17
 
4
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Кво са се разбесняли 2-3 тролея тука? Щом са ги активирали, зле са работите и на българофобите, и на ус райната
210
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакъв журналист не е този, че и раздледващ. Американска под лоога. Ще си получи заслуженото.
209
9
 
27
 
! Отговори
На амбразурата преди 1 година
Русия-това е скупщина от насилствено поробени народи.Това не е единна нация.Както и по времето на съветския съюз всички държави в него са безкрупулно окупирани,с ликвидиран политически и светски елит и разбира се инакомислищите веднага към Гулазите.Партийната клика да живее в охолство а народа кучета(извинете олигарси)го яли.С толкова природни богатсва трябваше да са над Дубай и Катар по стандарт на живот,но алчноста ,лакомията и корупцията е пословична още от съветско време.
208
8
 
23
 
! Отговори
Посеридж преди 1 година
Рашките пак са изпаднали в мисловно лунно затъмнение. Джурналист ЩЯЛ да краде съветски самальоти... Аве, другаре, на нашиьо джурналист трябва да присъдят Нобелка. Та това е повече от зашеметяващо. Егаси ташака. Джуджетная му работа.
207
20
 
8
 
! Отговори
джо преди 1 година
Това не е журналист, а жалък неистинописец. Това е начин и от другата страна да почустват дискомфорт. Русия твърдо дълго търпя наглите и без доказателствени твърдения за отровени агенти,опозиционери и допинг скандали. Хора като Грозев пишеха поръчкови статии за щяло и нещяло, а в същото време Асандж гниеше блокиран в чуждо посолство обвинен във всички грехове. Но идва Видов ден и всеки си плаща за греховете...
206
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До асдаааа, м са той не се крие. Даже интервю от Митрофана щеше да взима, ама тя му се скри.
205
22
 
13
 
! Отговори
асдаа преди 1 година
Грозев не е никакъв разследващ журналист. Просто е един американски свирчок , вербуван от ЦРУ още докато е студент в Американския университет в Благоевград , нищо повече от продажна твар. Май забравяте че за кратко беше фиктивен собственик (бушон) на "Стандарт", "Утро", "Марица" ... :))) Дано руснаците го намерят.
204
9
 
22
 
! Отговори
Пръдльоффф преди 1 година
Как няма да го дирят, като показа кафявата субстанция на руските жопове.
203
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото познавам българските управляващи и патриоти сигурно ще му пратят главата в торба на монголския си господар.
202
12
 
19
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Статията даже не я прочетох:):):)Радваме се обаче,че със наши бомби произведени във ВМЗ Сопот и Арсенал Казанлък всеки ден Украинците избиват руска човешка маса:):):)100К станаха русначетата в дървени пардесюта:):):)
201
8
 
15
 
! Отговори
Питанката преди 1 година
А дали сега БГ политиците псевдо-патриотчета, ще защитят българския журналист?
200
8
 
17
 
! Отговори
Сега преди 1 година
...ще преброим руските таракани из форума! Те винаги са оплювали "...всичко българско и родно"!
199
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката." Ясен ни е. Хващайте го тоя терорист и до живот в затвора.
198
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за Христо Грозев ако прочете коментариите на сънародниците си какво чувство ще изпита и дали няма да си хвърли българските документи и да се откаже от нас .
197
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми той тая не е в русия а па всичко знае- и на него като на бай-дън му дават записките- намерил начин да се прехранва- кой както може - срамна работа няма
196
19
 
7
 
! Отговори
като Степан Бандера преди 1 година
15 октября 1959 года Степан Бандера собрался ехать домой на обед. Перед этим он заехал на рынок в сопровождении секретарши, где сделал некоторые покупки, а домой отправился уже один. Возле дома к нему присоединились телохранители. Бандера оставил свой автомобиль в гараже, открыл ключом дверь в подъезде дома N7 по Крайттманштрассе, Мюнхен, где жил с семьeй, и вошeл внутрь. Здесь его ждал агент КГБ СССР Богдан Сташинский, наблюдавший за будущей жертвой с самого января. Он опознал Бандеру на службе в эмигрантской церкви, узнал его имя и адрес. Орудие убийства пистолет-шприц с цианистым калием.
195
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му пръцнат на сайдера на Грозев , тези много си позволяват вече , онази грозната Мутрофанова кога ще напусне с целият си антураж, а предателите наследници на шумкари- мандраджии без компютри и на топло .
194
13
 
20
 
! Отговори
Дрън дрън преди 1 година
Журналист, който участвал в "отвличане" на самолет? Кремъл обича да си измисля гръмки ,нагли небивалици...Както ги учат в учебниците на КГБ, лъжата трябва да е "брутална"! Дребните лъжи раждат недоверие. Добре че България е от цивилизованата част на света, а не от Империята на Лъжата, където истината е табу!