Русия обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев

ФСБ твърди, че е участвал в операция за отвличане на руски военни самолети
26 дек 2022 16:30, Анисия Иванова
403
Русия обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев
Снимка: БГНЕС

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за федерално издирване от Русия. Това е обявено на уебсайта на руското вътрешно министерство, съобщи ТАСС.

На уебсайта на министерството се посочва, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс".

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен, уточнява БГНЕС.

Христо Грозев е участвал в няколко разследвания относно Алексей Навални. По-специално той беше сред разследващите отравянето на опозиционния лидер през август 2020 г.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания. Грозев е автор на разследвания, в които са идентифицирани двама висши руски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, замесени в заговора за преврат в Черна гора през 2016 г.; тримата заподозрени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. и отравянето на Алексей Навални през 2020 г. През 2019 г. Грозев и екипът му печелят наградата за разследващ репортаж на Европейската преса за "Разкриване на заподозрените за отравянето в Солсбъри". В нея те идентифицират извършителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
споко- материалче за изпразване на евроатлантические она-ни-ст-чета преди нова година- журналист дето го нема в русия па знае всичко бре - че и награда му дали
232
23
 
10
 
! Отговори
Слепок преди 1 година
До Българин Грешка както винаги. Тъпите жендъри от отиващия си ЕС не искаха да сключват дългосрочни договори. Така че стига си лъгал. Няма кой да ти върже.
231
18
 
28
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Който ни се е заканил - добро не е видял. Рогоносин ни заплаши лятото с ядрени ракети - сега с.ре в пликче. Та така
230
6
 
30
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Русофилите веднага ще го предадат.
229
7
 
23
 
! Отговори
Нууча преди 1 година
Свобода за Якутия!
228
13
 
24
 
! Отговори
Федералист преди 1 година
Звучи така сякаш г-н Грозев се намира на руска територия или Джуджетная е превзела и острова зад Ламанша. Путин е влязъл в ролята на Дон Кихот.
227
12
 
12
 
! Отговори
Аааа преди 1 година
Орбан и Вучич подписват! Радев по-глупав ли е?
226
18
 
25
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Отдавна никой не подписва дългосрочни договори с Путин! И без това никой му няма доверие! Неговото място е във съда в Хага!
225
8
 
10
 
! Отговори
Путин преди 1 година
много ни обича! За доказателство, след Нова година ще сключим нов,,изгоден" дългосрочен договор с Газпром! А като бонус, няма да ни съдят за неустойки по стария!!!
224
8
 
23
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Русо ...ъъъ каквото и да сте там, някой ден в учебниците по история ще пише истината за кръволока Путин и вашите внуци ще го изучават. Разбирам, че ви е гадно, но не ми пука и няма смисъл да се борите.
223
12
 
19
 
! Отговори
асдаа преди 1 година
Аааа... Те ще си го намерят. Дано е по-скоро.
222
5
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
с тия темпове ще трябва да търси пилоти за вкс
221
9
 
19
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
Моля, моля! Ние не се изнасяме, а само прегрупираме. :)
220
8
 
22
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Карлик опять обосралься! В Империята на Лъжата, щом някой им каже истини, веднага му скалъпват евтим сценарий със заплаха! Да му окажат такава чест, значи много истини е извадил на показ !Поживеем ,увидем, кой първи ще падне...Измисленото обвинение срещу български журналист, или Бункерното Джудже!
219
25
 
5
 
! Отговори
джо преди 1 година
Кой ви се заканва бе мишоци??? Всички тука сами си измисляте някакви абсурдни ситуации. Ние сме абсолютно незначителни, като малки кученца ,джафкащи срещу добре завързана мечка.
218
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите пак вият като бездомни котки. Знаят, че хора като Христо Грозев и Атанас Чобанов могат да издирят всичкиМърши от руската пета колона от България, ако да ползват випиени, чужди и фалшиви лични карти за фейсбук профили. Страх ги е много! Вият много!
217
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ще го хванат.
216
9
 
28
 
! Отговори
БезотговоренРедактор преди 1 година
Уважаемият наш журналист е чест за гилдията на словото, смел човек, който рашковцете не успяха да отровят.
215
6
 
28
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Който ни се е заканил - добро не е видял. Рогоносин ни заплаши лятото с ядрени ракети - сега с.ре в пликче. Та така
214
24
 
12
 
! Отговори
джо преди 1 година
За неграмотните... Не е важно дали ще си Сергей , Алексей или Джо. Важно е главата да се ползва за мислене а не за носене на шапка. Когато журналист се държи като селска клюкарка с безпринципна позиция само да угоди на поръчителите си. Същите, които обвиняваха Сергей Антонов и петняха родината ни за атентата срещу папа Йоан Павел втори...та това е жалки неграмотници.