Краят на войната в Украйна – на бойното поле или на масата за преговори?

Три прогнози за развитието на войната в Украйна през 2023 г.
30 дек 2022 13:28, Елка Василева
201
Краят на войната в Украйна – на бойното поле или на масата за преговори?
Снимка: архив, БГНЕС

Нова руска офанзива чак през пролетта, настъпление на украинските сили и малко вероятни мирни преговори - какви са прогнозите на експерти за развитието на войната в Украйна през 2023 година?

Още по темата
Може ли войната да приключи до края на идната година? И как ще стане това: на бойното поле или на масата за преговори? А възможно ли е войната да продължи и през 2024? На тези въпроси, зададени от БиБиСи, отговарят няколко международни експерти. За техните възгледи пишат още германският вестник "Меркур" и нидерландският "Хет Нюзблат", посочва Дойче веле.

Според американския Институт за военни изследвания ISW в момента бойните действия в украинската война са съсредоточени около град Кременна между регионите Луганск и Донецк, около Бахмут в центъра на Донбас, и около Сватово на границата между Луганската област и Харковския регион.

Но как ще продължи войната занапред? Какво има да се случва през 2023 година? Какви цели си поставя кремълският властелин, независимо от големите руски загуби? Ще има ли мащабна офанзива срещу Киев през пролетта? Какво е бъдещето на Крим?

Нова руска офанзива през пролетта?

Майкъл Кларк, заместник-директор на Института за стратегически проучвания в Екзетър, очаква пролетна офанзива на руснаците. "Путин вече обяви, че 50 000 новомобилизирани вече са на фронта. Останалите 250 000 мобилизирани се подготвят за догодина," пише Кларк в анализа си. Политологът добавя, че единствената друга възможност е да бъде сключено кратко и нестабилно примирие. Той припомня още изявленията на Путин, че няма да се откаже, и позицията на Украйна, която се бори за оцеляването си.

Кларк прави и едно сравнение: "При настъпването на зимата Наполеон, Хитлер и Сталин трябваше да поддържат в движение своите армии в степта. А след като руското нахлуване беше отблъснато, сега Путин окопава армията си за зимата и изчаква преди новата си офанзива през пролетта." Британският анализатор смята още, че украинците са добре оборудвани и мотивирани и ще издържат на натиска в Донбас.

Украйна ще премине в настъпление

А генерал Бен Ходжис, бивш главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ в Европа, дори вярва, че Украйна ще удържи военна победа. "Още е рано да насрочваме Парад на победата в Киев, но времето е на страната на украинците и аз не се съмнявам, че те ще спечелят войната – навярно още през 2023 г.," казва генералът пред БиБиСи.

Според Ходжис украинските въоръжени сили несъмнено са по-добре екипирани за зимата благодарение на доставките от Великобритания, Канада и Германия, и съответно ще да се справят по-добре през студения сезон. Той не вярва, че руснаците ще предприемат мащабна офанзива, а смята, че тъкмо напротив – украинската армия ще премине в настъпление в последната фаза и дори ще тръгне да освобождава Крим. В обобщение и с оглед на трите фактора "оборудване", "логистика" и "решителност" генералът не очаква "никакъв друг резултат, освен поражение на руската армия."

Перспективата за мирни преговори е мрачна

Барбара Занкета от Кралския колеж в Лондон смята следното: "Зимата ще бъде тежка, понеже с атаките си срещу украинската инфраструктура Русия иска да пречупи морала и издръжливостта измъченото украинско население. Но Украйна демонстрира забележителни съпротивителни сили. И украинците няма да се огънат. Войната ще се проточи."

Шансовете за примирие на този етап не са големи, смятат експерти.

Занкета смята, че военният конфликт ще продължи още дълго и няма да приключи догодина. Според нея перспективата за някакви преговори е доста мрачна: "За да стане възможно някакво мирно споразумение, поне една от двете страни трябва да промени основните си искания. А в момента няма признаци, че това се случва или скоро ще се случи," казва политоложката. Тя припомня настояването на Володимир Зеленски и неговото правителство, че Крим отново ще бъде присъединен към Украйна. В същото време руският външен министър Сергей Лавров предложи украинците да се откажат от окупираните от Русия територии. Киев категорично отхвърля подобни идеи.

Занкета очаква изтощителни и обезкървяващи битки, в резултат от които могат да експлодират "както материалната и човешката цена на войната, така и ангажиментът на руските политически елити." Сбърканите сметки, които водят до протести в обществото, неведнъж в миналото са водили до прекратяване на войни, например американската във Виетнам и съветската в Афганистан, припомня Занкета. Според нея обаче това може да стане само ако Западът стои твърдо зад Украйна. Нейният извод: "При това положение ключът ще бъде в Русия."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един опикан и *** гнусен русофил от Раднево постоянно разправя по форумите колко било хубаво в росия. Ама няма никакво желание да ходи там на топло и на светло.Що така?
92
4
 
5
 
! Отговори
До 108 преди 1 година
Кви руски зелки бе? Убиват цивилни в Донецк с тях! Бил горд.. и диот!
91
7
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
ВМЗ Сопот и Арсенал Казанлък работят на 3 смени:):):)Горд съм като Бългърин,че с нашите,родно производство бомби всеки ден в Украйна из полетата хвърчат руски зелки:):)
90
8
 
3
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
Войната ще приключи за три дня, но треба САЩ да стъпи здраво и на четвъртият ден Байдън ще бъде посрещнат в Москва кат Папата .
89
2
 
7
 
! Отговори
Се тая преди 1 година
Украйна е просто повод, не причина. Конфликтът отдавна е Западът - Русия.А Путин се мъчат да го свалят от власт от ден първи в Кремъл.Украйна не необходима никъде, нито в ЕС, нито в НАТО. Просто дразнят руската мечка.А траен мир, без украинците на запад и на изток да уредят отношенията няма да има.На никой не му се умира в ядрен конфликт заради болни амбиции, независимо чии.
88
3
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
БПФ Абе не ми обяснявай на мене бе:):):)Я кажи защо в бедна България се заселиха 200К от твоите любими руснаци и си живеят тук постоянно.Във Варна и Бургас гъмжи.В русия като е много хубаво какво търсят тука тези колхозници бе?:):)
87
1
 
6
 
! Отговори
Слава богу преди 1 година
До Споко - вас русофoбите трябва да ви лекуват с електрошок и лоботомия. Ще се укротите, а по-глyпави не може да станете. Петролът пада незначително поради топлото време и празниците. Производителите не увеличават добива. А ако руснаците го намалят, цените ще се изстрелят нагоре. Укpите могат да направят контраофанзива, само ако измислят начин да възкресят своите над 110 000 yбити и да регенерират осaкатените.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните фантазии на дойцезелето
85
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
февруари/март руснаците са в Киев! това е ясно! ... да му миусли запада с тяхната политика
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - не, усеща се соpoсоидна смpaд. Не руснаците са тия, дето стоят на тъмно и студено и не могат да се изкъпят....
83
2
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До анонимен *** - да беше се кръстил безмoзъчен келeш? Нещастно същество с две мозъчни гънки от удaр, руснаците нито са бедни, нито са пияни, нито са комунисти !!!! Стандартът им е по-висок от тоя на половината поне държави в ЕС, ЕС се управлява комунистически, Русия отдавна е извън топ 10 на най-пиещите нации. И никой не им е виновен на ykрите, че тръгнаха да избиват руснаци. Защо до 2014-а двете държави имаха нормални отношения?
82
0
 
10
 
! Отговори
Слава на Цар Путин преди 1 година
Щом козяците о джеритата лаят толкова злостно значи окрайна губи.
81
10
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Украинците изкараха късата клечка с такива съседи.Това се отнася не само за тях,а и за всички къде имат граница с тези бедни,пияни руски комунисти,въоръжени до зъби.Бензиностанция с ракети.Добре,че ние тук в България ги разкарахме и влязохме в ЕС и НАТО!Никой не ги иска рашките:):):)Една скапана Македония и тя не ги иска даже:):):)
80
0
 
1
 
! Отговори
елементарно Саше! преди 1 година
на срещата на Путин и Си.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"До 81 БОГ наказа твоят *** Дугин. Пада му се. Да знае за друг път". А папата отслужи молебен във Ватиката на благодари.
78
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "До 81 БОГ наказа твоят *** Дугин. Пада му се. Да знае за друг път." - дъщерята на Дугин беше убита в терористичен акт организирама от украинските нацисти.
77
4
 
9
 
! Отговори
ФАКТ! преди 1 година
Запада ще се 'бори' до последния украинец. Като се свършат украинците дано всичко прикючи, че запада може да му хрумне да се бие и до последния поляк, до последния литовец, до последния лавтиец, до последния естонец, до последния молдовец и до последния българин... което серизно ПЛАШИ!
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато някога да и спечелило някоя ( прокси) война?? Не.. ими и сега няма!!
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както края на вжйната в Афганистан ще е!Спомнете си го края не беше много отдавна!!
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киев продължава да игнорира обективната реалност, а Русия, след като понабие ВСУ, със сигурност ще разшири своите изисквания. Историческа Новоросия с достъп до Приднестровието, включително Киев - "майката на руските градове" с улица на името на Даша Дугина в историческия център, това е минимумът, който Русия може да поиска, за да се смята за победител.