Пригожин към САЩ: В какво престъпление е обвинена "Вагнер"?

Белият дом твърди, че групировката е получила оръжие от Северна Корея
21 яну 2023 17:58, Йоана Цонева
168
Пригожин към САЩ: В какво престъпление е обвинена "Вагнер"?
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руския частен военен изпълнител "Вагнер" Евгений Пригожин публикува писмо до Белия дом, съобщава "Ройтерс".

Той пита в какво престъпление е обвинена неговата компания, след като Вашингтон обяви нови санкции срещу групата.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби заяви, че "Вагнер", който подкрепя руските сили в нахлуването им в Украйна и си приписва заслуги за напредъка на бойното поле, ще бъде определен като значима транснационална престъпна организация. Кърби нарече "Вагнер" престъпна организация, която извършва зверства и нарушения на човешките права.

Още по темата
Писмото на английски, адресирано до Кърби и публикувано в канала Telegram на пресслужбата на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, гласи: "Уважаеми г-н Кърби, можете ли да изясните какво престъпление е извършено от "ЧВК Вагнер"?"

Миналия месец от Белият дом съобщиха, че "Вагнер" е получил доставка на оръжие от Северна Корея, за да подпомогне укрепването на руските сили в Украйна. Северна Корея отрече да е предоставяла оръжия.

Вашингтон вече беше наложил ограничения върху търговията с "Вагнер" през 2017 г. и отново през декември в опит да ограничи достъпа си до оръжия. Европейският съюз наложи собствени санкции през декември 2021 г. на Вагнер, който е активен в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан, Мозамбик и Мали, както и Украйна.

Пригожин описва "Вагнер" като напълно независима сила със собствени самолети, танкове, ракети и артилерия. Пригожин е издирван в Съединените щати за намеса в изборите в САЩ, нещо, което той каза през ноември, че е направил и ще продължи да прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
буцата преди 1 година
Третата световна, която започна на скоро, ще трае 10 години. Чакаме само някой да пръдне в САЩ и да отрови 100к Yankee така, че и те да могат да се пробват директно на фронта. Всичко се разпалва лека по-лека
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожка ,слушай ся! Убийства , изнасилвания , мъчения , грабежи , отвличания и всякакви други безчинства . Дано ви обяват за международна терористична организация и всички да свършите като ония от ISIS дето го нарязаха на парчета с дрон ! Нагъл рашист !
113
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В парк до Лос Анжелис е открит огън в клуб за танци. Загинали са 15 лица но има и много ранени. Нападателя не е заловен и се издирва. Мотивите му не са изяснени. Току що чух това по радиото , но такива неща чуваме много често и никаква реакция в крайна сметка няма не се търси връзка между десетки такива убийства никой не търси причината и няма виновни освен конкретните лица но САЩ имат претенции да раздават морал по света. !?!
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви санкции за"Вагнер"ве.ТЕ ИЗОБЩО НЕ КУПУВАТ ОРЪЖИЕ А ПОЛЗВАТ ТРОФЕЙНО ТАКОВА.Сега чакат новите немски танкова за да ги придобият,като трофеини.Във Вагнер не са новобранци,там са само опитни бойци.И никак няма да се учудя ако успеят да изградят и най доброто разузнаване в западните държави и дори да отвличат лица и военнослужещи на НАТО и САЩ.И най-важното е че нямат подкрепата на редовната армия и в частност на Руската федерация а са частна армия.И един ден може да наброяват повече от нея.
111
2
 
13
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Ааа ясно, значи по света се бият само руски наемници. Интересно....
110
9
 
20
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Прав човека. По голями престъпници от американци няма
109
6
 
3
 
! Отговори
До А кажете (110) преди 1 година
Убиват ***. Косят ги с коса марка Himars.
108
17
 
4
 
! Отговори
Американец преди 1 година
Пригожин, то пък твоята "задница" много пъпчива бе, как да я целува човек? По добре да те тикнем в затвора, за да я обработят струговете на рецидивистите изнасилвачи.
107
17
 
8
 
! Отговори
Хайл химарс преди 1 година
Пирожкин, май ще вкусиш от бест фуудс.
106
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бляк Уотър какво е? Каква е разликата?
105
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,техните ЧВК,какви са,ами френския легион?
104
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност почти всички не знаят че пленен вагнеровец няма в нета има няколко клипа от украински дронове как се самоликвидират като японски самураи са
103
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като не знаеш какви са Вагнер и техния главатар, прочети. Бивш престъпник от ссср , после честен бизнесмен в 90-те, до шеф на престъпна групировка , която убива отлъчилите се престъпници с чукове. А чуждестранният легион в Украйна е по покана на избраното с избори правителство. Друг е въпроса какво търсят *** в чужда страна
102
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин е приготвил двайсет камиона с трупове които ще направят по негови думи по 4/5 курса от соледар за украйна чака само коридор от украинска страна. Това са най коравите останали украинци .Пригожин :"За да побеждаваш трябва най голямо уважение към противника"
101
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами например .... дето убиха един от своите с чук.
100
13
 
25
 
! Отговори
А кажете! преди 1 година
Не знам кои са Вагнер,но и не знам какво правят американците и нато в украйна.
99
20
 
16
 
! Отговори
чок преди 1 година
Тарторът на сбирщина алкохолизирани затворници и мародери написал писмо до Белия дом. В Белия дом се разтрепериха.
98
11
 
27
 
! Отговори
fgg преди 1 година
еми реално погледнато сащ кадето протегнат ръка кръв се лее и сами може да преценим кои са престъпниците
97
11
 
29
 
! Отговори
Чичо Пей преди 1 година
До АнонименA групировката BLACK WATER на янките позната ли ви д?Доколкото ми е известно, тя организира процесана МАЙДАН , за тях всички си правят тихо
96
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпaнджиите от Вагнер, тоя въпрос компетентно да го отправят когато му дойде времето в Хага!