Русия изгражда 25 наказателни лагери в части от Украйна

"Вагнер" вече набира войници сред украинските пленници
26 яну 2023 07:10, Анисия Иванова
271
Русия изгражда 25 наказателни лагери в части от Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското правителство е поръчало изграждането на 25 наказателни лагера в окупираните и анексирани територии в Украйна. 12 от затворите ще бъдат изградени в Донецк, 7 в Луганск, 3 в окупираните части на Херсонска област и 2 - в Запорожка област, където ще бъде изграден и лагер от открит тип. Властите вече са взели съответното решение, става ясно от публикация в държавния "Парламентарен вестник".

Русия, в която има над половин милион затворници, е известна с голямата си мрежа от наказателни лагери. Има стотици съобщения, че държаните в тях стават жертва на тежко физическо и психическо насилие. В наказателен лагер от месеци е и руският опозиционер Алексей Навални.

По данни на правозащитната организация "Русия зад решетките" частната паравоенна милиция "Вагнер" досега е набрала около 50 000 затворници от руските затвори, които са се включили във войната в Украйна. От тях обаче само около 10 000 са все още на служба, а останалите са загинали, били са ранени, пленени или са дезертирали, съобщава организацията.

Украинският генерален щаб съобщи, че заради големите си загуби "Вагнер" вече набира войници сред украинските пленници.

Според Олга Романова от "Русия зад решетките" дезертирането на войниците може да се превърне в сериозен проблем за ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин. Пригожин не бива да показва тези данни на Владимир Путин, каза Романова, цитирана от "Дойче веле".

Олигархът, известен като "готвача на Путин", има неограничени правомощия да рекрутира затворници при условие, че ги контролира изцяло. Пригожин, който също е бил в затвора по съветско време, набира част от затворници лично. При вербуването той им обещава, че ще бъдат освободени след края на военната служба. В същото време заплашва дезертьорите с екзекуции по бързата процедура.

Видеоклип, разпространен от войниците на Вагнер преди седмици, цели да покаже сериозността на заплахата: на него се вижда как затворник е пребит до смърт с чук. Преди това мъжът е бил военнопленник в Украйна, но се е върнал в Русия по време на размяна на пленници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Концлагери ли изгражда Раша ? :)))
159
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия има ли частни затвори? Пишат, че бил печеливш бизнес, от робски труд.
158
32
 
21
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
Русия, в която има над половин милион затворници, е известна с голямата си мрежа от наказателни лагери. Писарушки, а в САЩ са 2,3 милиона!!! Лошите руснаци и добрите американци! Вземете да погледнете какво е състоянието на българите в България. Не ме интересуват нито руснаците, нито американците, а още по-малко украйнците!
157
3
 
19
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Армия за еднократна употреба.
156
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В руските затвори с насекоми ли ги хранят?
155
1
 
17
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До *** 163 Е то максимата комунист е моя татко , комунист ще съм и аз има и изключения. Децата трябва да са по умни от родителите.
154
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мобилизация! Мобилизация! Мобилизация!
153
6
 
17
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Гледах преди години руски филм за руските затвори. Показваха затвор някъде в граничен район , не помня къде.Затворниците в единични килии без никакво излизане на вън на двора. Извеждат го от килията с превързани очи , силно приведен на пред когато се явява при началството.Затворника не познава затвора от вътре и е невъзможно бягство. Затворника има право да казва само да началник.Директора на затвора казва :Пътя на вън е само един и води само към гробището.
152
10
 
15
 
! Отговори
.... преди 1 година
Европа часа на разплатата удари всички до последния куршум на изток. Азиятския демон трябва да бъде пронизан в сърцето смъртоностно. ЛЕОПАРДИ В АТАКА В АТАКА. ЗА ЕВРОПА ЗА ГЕРОЙТО МУ И ОТНЕТА ПОБЕДА ПРЕДИ 70 ГОДИНИ
151
4
 
16
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 158 Е няма що ! Особено сега при войната, Русия съзидава за страх. Хи,хии !Я бегай с тая Русия.Мисловен инвалид.
150
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да мобилизират бежанците в ЕС и да заминават да се бият с руската артилерия. Има 7 милиона укринаци в ЕС.
149
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мобилизация! Мобилизация! Мобилизация!
148
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия оставя след себе си градове, библиотеки, университети, култура, развита промишленост. След САЩ - бедност, висока смъртност, разрушена икономика, опростачено от холивудски филми населени.
147
3
 
7
 
! Отговори
до 147 преди 1 година
А дали според теб този факт има общо с това, че България е била съюзник на Германия?
146
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали има държава, в която да няма затвори /лагери - все едно/? Това що за новина е? Все едно да пишете, че в Украйна, Русия, у нас или другаде дишат въздух.
145
3
 
6
 
! Отговори
До До 153 преди 1 година
Изтърканите измислици се въртят от 30 години все едни и същи. То много баби ще да си имал, много нещо. Или всяка баба го е разказвала, или всеки тр ол лъже. Последното е най-велоятно.
144
10
 
15
 
! Отговори
знаем преди 1 година
кво могат да правят кремълските вождове, лагерите у нас съществуваха до 80те години, колко свестни българи избиха там дори и османците не могат да се похвалят с такъв геноцид над българи. По-голямо зло от Русия НЯМА
143
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Руснак, виждали сме ви достатъчно, все пияни и паднали под масата. Прибирайте се в Блатная и Мутрафонова да вземете, няма да ни липсвате.
142
5
 
8
 
! Отговори
до Руснак преди 1 година
Браво, научил си се да пишеш с наще букви и граматика си научил, бравус!
141
9
 
14
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
Лагери строим с кеф - да здраствет Краснъй Терор - за тва войната трябва да се води до пълно унищожаване на червените ***