Данъчните приходи от нефт и газ на Русия се сринали с 46%

Дефицитът достига $25 млрд. заради спада на приходите от енергия
7 фев 2023 21:30, Анисия Иванова
432
Данъчните приходи от нефт и газ на Русия се сринали с 46%
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приходите от петрол и газ на руското правителство се сринаха през януари, което допринесе за най-големия бюджетен дефицит за първия месец на годината поне от 1998 г.

Данъчните приходи от нефт и газ се сринаха с 46% през януари спрямо предходната година, докато имаше 59% увеличение на разходите поради войната в Украйна. Комбинацията от тези фактори даде на Русия публичен дефицит от 1,76 трилиона рубли (25 милиарда долара), съобщи Министерството на финансите в понеделник.

Спадът в приходите от петрол и газ следва санкциите на Запада срещу руския износ, които сега включват забраната на Европейския съюз за повечето морски внос на сурови и рафинирани горива, както и горната граница на цените на Г-7. Благодарение на тези мерки суровият петрол Urals - ключовата експортна смес на Русия - се търгува със значителни отстъпки спрямо референтните цени.

Президентът Владимир Путин, чиято военна агресия срещу Украйна предизвика международните санкции, поиска от правителството си да излезе с план как да оцени цената на руския петрол, за да компенсира отрицателния ефект от санкциите върху бюджетните приходи до 1 март. В момента Министерството на финансите облага производителите на петрол въз основа на месечна ценова оценка на Urals от Argus Media. Оценката включва разходи за транспорт и застраховка за товари, изпратени до Северозападна Европа.

Правителството на Русия работи върху нови подходи „за преминаване към алтернативни ценови индикатори за данъчни цели“, каза Министерството на финансите. Това е така, защото „представителността на котировките на Urals като обективен ценови индикатор за експортните цени на руския петрол“ е намаляла.

През януари Urals беше средно 49,48 долара за барел, най-ниското ниво от декември 2020 г., според Министерството на финансите. Това се сравнява със средната референтна цена на Brent от 77,82 долара за барел миналия месец.

Спадът в износа на руски газ също допринесе за по-ниските приходи от енергия, след като "Газпром" намали по-голямата част от доставките си за Европа, някога най-големият ѝ пазар.

Неенергийните приходи също са спаднали с 28% през януари, каза министерството, обвинявайки отчасти промяна в правилата за данъка върху добавената стойност.

"Спадът в приходите от петрол в бюджета се очакваше, но спадът от 30% на данъците, свързани с вътрешното потребление, е зловещ“, каза икономистът Алекс Исаков, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. „Очакваме приходите от петрол да продължат да се представят по-слабо през цялата година, което ще доведе дефицита до 1,5% от БВП над прогнозите на правителството.“

В отделно изявление Министерството на финансите разкри, че е продало 3,6 тона злато, както и 2,3 милиарда юана от държавния фонд през януари, за да помогне за покриване на дефицита. По-голямата част от международните резерви на Русия са замразени от международните санкции. Министерството каза, че вярва, че все още може да изпълни бюджетните си цели тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като почнеш да правиш сметката на другия значи твоите сметки не излизат.
279
6
 
11
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Очаквам тукашните специалисти да напишат,че Русия иска заем о МВФ.Цяло чудо е,че засега Руския цар не си е поискал валутните резерви в западни банки в размер на 300млрд.Не мисля,че на западните банки ще им се размине.Просто така не се прави.Предстоят интересни събития,за толкова пари чудеса са ставали.Ще пращат танкове и още как,после те са наред.
278
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато свършат денгите започват големите проблеми
277
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкците работят добра новина за оръжието на Путин с което шантажираше Европа
276
5
 
4
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Джо да си пое лекарствата и да потърси лекарска помощ
275
8
 
9
 
! Отговори
Мустафа преди 1 година
Не знам от къде ви е информацията но ви е грешна ! За съжаление ние се сриваме!
274
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джо,не пий по време на работа!
273
14
 
12
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Русия е враг 1 на България от 100 години насам! Русия е и враг 1 на Русия! Но Америка "излекува" Хитлер. Америка ще "излекува" и Путин.
272
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно добро начало. Има още.
271
5
 
9
 
! Отговори
на Бирлин преди 1 година
Не е важно че губим по 25 млрд $ месечно, по-важно е че взехме Соледар.
270
6
 
11
 
! Отговори
Инвеститор преди 1 година
Тези от Днес.бг отново са загрижени за приходите на Русия от петрол и газ. Приходите на България от тези стоки са нулеви. При това, без да съм експерт, ги разбирам тези неща. Просто защото в страната няма нито петролни, нито пък газови находища.
269
12
 
3
 
! Отговори
ПУТИН ВЛАДИМИР В. преди 1 година
ХИРОШИМА И НАГАСАКИ ПОКАЗАХА, ЧЕ ЛОКАЛНАТА ЯДРЕНА ВОЙНА Е ВЪЗМОЖНА, ТАКА ЧЕ КАТО НАНЕСЕМ КОМБИНИРАН ЗЕМНО-ВЪЗДУШЕН ЯДРЕН УДАР И КИЕВ ИЗЧЕЗНЕ ОТ ЕФИРА ПОЛОВИН ЕВРОПА ЩЕ СТАНЕТЕ КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖА. СЛАБО ПОДОБИЕ БЕШЕ ВУЛКАНЪТ СЪС СЛОЖНОТО ИМЕ... САМО БРАТСКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОДМИНАТА ОТ РАДИАЦИЯТА !!...
268
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 336Щом Путин е "дърт кукундрел", какво ли можете да напишете за американския президент?
267
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама този срив да не е като с руските ракети, които според вас свършиха още Април месец миналата година и от тогава руските военни се бият едва ли не само с прашки...
266
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще се разпадне скоро. На Путин изпълненията няма кой да търпи. Повечето интелигентни руснаци, които можаха, избягаха, а на доста им забраниха да напускат диктатурата. Който има заможни роднини или приятели в Русия, знае за какво говоря. Срам ги е да си кажат, че са руснаци. Разбирам, че българин и заможен роднина или приятел в Русия са несъвместими понятия (не, бачкатор в Москва с 4000$ заплата на шофьор там не е заможен), но все пак да отбележа.
265
8
 
9
 
! Отговори
до 325 преди 1 година
Дългът на западните държави и САЩ е по-малък от годишния им БВП. АЙде сравни сега с голташка Русия и пак се върни. Аз, например, взимам 150к лв. чисто годишно и имам кредит 150к лв.. Мога да го погася още днес, защото имам ликвидност. Русия няма нищо. Ако имаше, нямаше населението й да мре в мизерия и глад.
264
3
 
9
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 година
Този нефт и газ все някога ще свършат. Безкрайна е само Вселената и глупостта на Путин.
263
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я да видим колко е държавния дълг на Русия и на западните държави, включително САЩ, Великобритания, Италия, Испания и т.н. За един прЕател питам!
262
3
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Честито 322 Така е , като онзи ненор-малник Кадиров каза, че поляците ще бъдат вторите . Вземат мерки хората.
261
1
 
2
 
! Отговори
ХЕЙ ДРУГАРЮ ИВАНОВ преди 1 година
До Иванов__ ВОЕННАТА ПРОМИШЛЕНОСТ НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ Е БИЛА ДВИГАТЕЛ, А ВИНАГИ Е БРЕМЕ !...