Победа на Киев - предварително условие за демократичен преход в Москва

Така смятат руски опозиционери, събрали се в Мюнхен
19 фев 2023 10:53, Елка Василева
330
Победа на Киев - предварително условие за демократичен преход в Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Руски опозиционери заявиха, че победата на Украйна срещу руската инвазия е предварително условие за демократичен преход в Москва, предаде Франс прес.

Подобно мнение изрази бившият руски шампион по шахмат Гари Каспаров, който е противник на руския президент Владимир Путин и който говори в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Каспаров участваше в кръгла маса, посветена на демократичното бъдеще на Русия. В проявата участваха и бившият руски олигарх Михаил Ходорковски, журналистката Яна Немцова, която е и дъщеря на убития в Москва опозиционер Борис Немцов, историчката Ирина Шчербакова, съоснователка на неправителствената организация "Мемориал", носителка на Нобеловата награда за мир през 2022 г.

"Освобождаването от фашизма на Путин преминава през Украйна. Руснаците живеят в сфера. Тя не може да бъде счупена, освен ако идеята за империята рухне благодарение на военно поражение", каза Каспаров, който  е напуснал Русия преди около десетина години.

Според него войната ще бъде изгубена, когато те (руснаците) осъзнаят, че губят войната, а не в зависимост от извоюването и загубата на територии.

Каспаров призова западните страни да продължат с помощта си за Украйна. "Никакви разходи за Украйна не са прекомерни", добави той.

"Онова, от което трябва да се страхуваме, е една деескалация, от намаляване от страна на съюзниците на Киев на усилията", подчерта пък Хороковски, който прекара десет години зад решетките в Русия, след като беше един от най-богатите хора в страната.

Шчербакова подчерта, че сега е един трагичен и болезнен период за украинците, които плащат с кръвта си, но допълни, че в Русия, за да излязат хората на улицата да протестират, също трябва да са много смели. Тя каза още, че сега в Русия има пренаписване на историята, защото руснаците не чувстват необходимостта да се изправят пред престъпленията, извършени в миналото.

"Една от грешките след рухването на СССР беше, че не са били положени достатъчно усилия да се обясни на хората какво означава демокрацията", заяви от своя страна Немцова.

"Трябва да се говори на руското общество за евентуално руско демократично бъдеще. Мнозинството от руснаците са неутрални, те не се интересуват от Украйна, мислят, че не могат да повлияят на нещата, отказват се. Нашата най-голяма мисия е да им помогнем да размишляват за жестокостите, извършени в Украйна", допълни тя.
(БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
31
 
! Отговори
Фалшиви новини преди 1 година
Информационната война срещу Русия.
16
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странното е, че пред Русия няма никаква надежда. Имаше след 1992 г. и забраната на КПСС, но не се получи. Сега разбира се диктаторът трябва да бъде свален, но после да дойде на власт някой който обича Русия и е антиболшевик.
15
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понякога се чудя как може у нас да има толкова чуждопоклонници и предатели които не милеят за националния (собствения) си интерес. Но после разбирам че този народ 500 години е давал синовете си за еничари и дъщерите си за робини в харемите в Анадола!
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе що все от тия дето бяха действащи лица в СССР все са против Путин?
13
8
 
37
 
! Отговори
Идеите на Каспаров преди 1 година
Русия да се разпаднела на княжества, които да воюват помежду си. И всяка европейска "велика сила" да поеме шефство над едно княжество за да го демократизира. Питам се колко далече от реалността трябва да бъде човек за да го измисли и да го приказва публично всичко това. Ето това е Каспаров. Събрали се отбор юнаци някъде из Литва или Латвия и се заели да дават идеи. Г'лупости на търкалета.
12
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видеха, че урките не стават за нищо и почнаха с нехакви мними опозиционери да ни занимават :)))
11
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То бива смешки, ама чак толкова :)))
10
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Путин,как го трае още?
9
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сбрали се незнайни приказливци да си хортуват неловената риба в дълбок или плитък тиган се пържи...
8
11
 
49
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
Тези т.н. опозиционери за това са ги поканили там - за да кажат нещо против Русия и Путин. И каквито и г'лупости да приказват, е задължително да им ръкопляскат (както и на Зеленски). Жалка работа.
7
41
 
13
 
! Отговори
русофилите смърдят преди 1 година
Мириее лошо на разлагащи се русофили във форума. Подобна воня се носи и от полетата край Бахмут където гние преславената руската армия
6
13
 
40
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 1 година
Гари Каспаров руски опозиционер ли е? Кое му е руското. Този ушльопок е интересен само за събралите се в Мюнхен. Та той Мюнхен ни е ясен още от времето на хитлеристкия бирен бунт срещу Ваймарската република и от времето на Мюнхенския сговор.
5
12
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При рекордно ниска подкрепа за дементиралия дедек, цяло щастие е че гражданската война в Кравария още не е започнала!
4
12
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аха, има да чакат. при 86% подкрепа за путин, този лигльо от снимката ще дочака на куково лято.гладен емигрант - власт сънува
3
12
 
56
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Доказателство, че демократите от САЩ държат опозицията в Русия. Няма как да искаш собствената ти страна да загуби подобна война, ако не си чуждестранен агент.
2
45
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижда се че масовият убиец Путин не може да ликвидира всеки нормалномислещ руснак.
1
13
 
57
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Предателите винаги са най-ценени от чуждата пропагандна машина...