"Досиетата Вулкан": Кибер оръжието на Русия, което води до "Отдел 74455" на ГРУ

Фирмата, чийто основен клиент са руските служби
Обновена: 1 апр 2023 08:08 | 1 апр 2023 08:06, Александър Попов
110
"Досиетата Вулкан": Кибер оръжието на Русия, което води до "Отдел 74455" на ГРУ
Снимка: Pete Linforth/Pixabay

Руска софтуерна компания работи с тайните служби за извършването на хакерски атаки в цял свят. Целта е поразяването на критична инфраструктура или налагането на тотален информационен контрол, показват "Досиетата Вулкан".

В деня на руската инвазия в Украйна десетки хиляди сателитни модеми на украинския доставчик "Виасат" бяха блокирани. Очевидно това е бил опит на Москва да парализира украинската комуникационна инфраструктура, пише ZDF, цитиран от "Дойче веле". Германската медия е сред тези, които са получили достъп до "Досиетата Вулкан". Сред тях са още "Зюддойче Цайтунг", "Шпигел", "Гардиън", "Вашингтон пост" и други. Данните са им били изпратени от таен информатор.

Става въпрос за хиляди страници вътрешна комуникация и секретни документи, които разкриват работата на руска софтуерна компания, произвеждала дигитални "оръжия" за руските тайни служби. Те говорят ясно за това, че Русия извършва кибератаки по целия свят.

Нападения срещу летища, железопътна и енергийна инфраструктура

Руската компания "Вулкан" играе важна роля в тези амбиции на Москва. За външен наблюдател фирмата изглежда като най-обикновенна софтуерна компания. Всъщност, според изтеклите документи, "Вулкан" работи и за руските тайни служби.

Според информацията, изпратена до медиите, служителите на "Вулкан" са разработили софтуер, който да извършва няколко важни за Кремъл дейности - блокиране на контролните системи на железопътен, въздушен и морски транспорт; прекъсване на работата на енергийни компании и критична инфраструктура; установяване на уязвими звена в критичната инфраструктура, които да бъдат атакувани.

Тези дейности, разбира се, са в нарушение на Женевската конвенция, обяснява пред ZDF експертката по киберсигурност Марина Кротофил. По думите ѝ вероятно става дума за атаки срещу водоснабдяването, производството на електроенергия, както и срещу нефтохимически заводи.

Основни клиенти - руските служби

"Вулкан" явно работи отдавна. От Гугъл потвърждават пред ZDF, че имейлът, свързан с компанията, е бил идентифициран като част от кибератаки, извършвани от руската хакерска група "Cozy bear” още през 2012 година. Същата група е отговорна за атаки срещу европейски и американски държавни и частни компании.

Нито руските власти, нито компанията "Вулкан" отговарят на запитванията на журналистите, уточнява ZDF. Разследващият екип на германската обществено-правна медия обаче успява да идентифицира повече от 90 бивши служители на "Вулкан". Един от тях се съгласява да говори пред журналистите като остане анонимен. Служителят разказва, че заплащането му е много добро, а началниците му са били особено потайни. По думите му основните клиенти на "Вулкан" са били руските служби.

Разпространение на дезинформация и блокиране на уебсайтове

Една от другите важни цели на Русия е да контролира интернет в окупираните територии и да определя какво изобщо достига до потребителите. "Вулкан" разработва софтуер, който да помогне за постигането и на тази цел. Той се казва "Amesit" и, според изтеклите документи, успява да блокира всяка информация, класифицирана като "нежелана". Благодарение на този софтуер всички търсения на потребителите се пренасочват към одобрените уебсайтове и ресурси, обяснява ZDF.

"Целта е да се наложи абсолютен контрол върху информацията в района, в който се опитват да се установят", обяснява пред германската обществено-правна медия руският експерт по разузнаване Андрей Солдеров. По думите му операцията работи по следния начин - руските военни окупират някакъв район, установяват контрол върху комуникационната мрежа и после я използват, за да разпространяват дезинформация, да манипулират социалните мрежи и да потискат всякаква достоверна информация.

Частната "Вулкан" си е сътрудничела с държавни изследователски институти в Русия, за да изготви въпросния софтуер. Очевидно Кремъл е развивал мрежата си за кибератаки дълги години, пише ZDF. Според един имейл от 2019 година софтуерът "Amesit" по това време вече е функционирал в руската военна академия. Не е ясно дали той се използва и сега - във войната в Украйна.

Партньорства и с други хакерски групи

Следите от "Вулкан" водят и до "Отдел 74455" на военното разузнаване ГРУ. Този отдел е познат и с кодовото име "Пясъчен червей". Според документите, разпространени сега, тази група е била партньор на "Вулкан", пише ZDF.

Хакерската група "Пясъчен червей" е отговорна за много впечатляващи кибератаки. При една от тях през юни 2017 година вирусът им достига до хиляди компютри по целия свят, включително в САЩ. Там са заразени и компютрите на логистичния гигант FedEx - щетите, нанесени само на тази компания, възлизат на 400 милиона долара.

Твърди се, че същата хакерска група е в основата и на кибератаката срещу електронните устройства на комисията, организирала Олимпийските игри в Южна Корея - наказание за изхвърляне на част от руските спортисти от надпревата с обвинения за използване на допинг.

Заплаха за целия свят

Работата на компанията "Вулкан" е заплаха за чуждестранни правителства, частни бизнеси и физически лица, пише ZDF. А тази компания е само една от над 30 други такива руски фирми, които се борят за скъпоплатените договори с правителството.

По думите на бившия служител на фирмата, интервюиран от германската обществено-правна медия, "Вулкан" е една от основите на руската полицейска държава и там се разработва софтуер, който може да бъде използван както срещу руския народ, така и навсякъде другаде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: вулканРусияГРУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Председателят на движението "Ние сме заедно с Русия" Владимир Рогов каза, че в Запорожка област са забелязани германски наемници (млади германци на възраст около 20 години). Ако това е вярно, тогава вероятно това е част от екипажите на танка Leopard. Освен това се съобщава, че в прихванатите разговори често се чува полска реч.
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
51 може да не те интересува какво става в Русия, но господарите ти живо ги интересува. Не само това, те не просто се интересуват какво става там, а искат това което става да е под техен контрол. Защото Русия е Менделеевата таблица на тая планета. А който притежава тази таблица, определя дали в Германия например ще се произвеждат коли или каруци! Дали във Франция ще има стачки, понеже заводите се затварят и колко ще ти струва светлото. Кажи на господаря ти да спре да се интересува от Русия!
43
8
 
4
 
! Отговори
Дончо преди 1 година
Руснаците искаха чрез пропаганда да направят Европа фашистка и... не успяха. Религията на Путин е омраза и разрушение и затова най-разрушена след Украйна ще е Русия. Който обича Путин да ходи в месомелачката на Бахмут.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И изводът от този пасквил е: Не си давайте старите перални и битова техника за скрап, че току виж някой им вземе чиповете и сътвори мега хиперзвуково работещ компютър, с който да хакне целия западен свят, да унищожи разработките на Лангли и да накара Дойче веле да си изгризе ноктите на краката! Да живее чипът на пералнята... и руският ум, който от него може да сътвори несътворяемото!
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47. Това да се опита да ти го обясни някой умнокрасавец как така тотално изостанали свалят някаква електроника от пералня и я поставят на танк. Това може да го направи само технически гений не е ли така ? У Европа се побъркаха да чакат специални чипове за колите и спрели били продажбите заради някакъв си чип и не са се сетили да ползват от перални а е толкова лесно както се вижда.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият хакер програмист и подобни тук е Сидни. Днеса го публикуват. За да осмиват такиват като теб. А ти си просто гламавия либераст който по цял ден кисне в коментарите и сменя никове от германец на българин, от програмист до наблюдател и от историк до ядрен физик. Даже и пола си сменяш като се пишеш и Таня. Да не забравиш и истерясването с главните АнонимеН.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
39 така си е, ама не мога някак си да съвместя как руснаците са толкова неграмотни, толкова зле, че да крадат перални и забележи, да ги слагат в танковете, дето 4 човека едва се навират, няма да говоря да отвора колко е голям... и в същото това време да са сътворили супер мощен компютър, който да заобикаля всяка защита, та даже и на ЦРУ и да бълва заплаха след заплаха. Дойче веле е с раздвоение на съзнанието. Руснаците топ можещи ли са или топ неможещи? Че двете заедно не става!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най великите ученици на гьобелс- краваршингтон
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе ако има нещо за обругаване това е русия - вчера ни обясняваха как сваляли чиповете от пералните - сега ни обядняват какви кибергении са - това американската поропаганда е най лъжливото и гну-сно нещо и еле па тия дето я разпространяват у нас - утре ако довтасан талибаните никой неможе ги изпревари пред джамията - първи за обрязване
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Интересно. Интерсно когато по цял ден тече прозападна пропаганда не питаш ? Само когато си въобразиш че нещо не ти харесва лично на тебе и пищиш и започваш да ревеш че бил проруски. Чист демократ си нали ?
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако днес ви кажат да почнете от утре да пишите супер лативи за Русия ще забравите от днес .бг каква сте Писали за Русия паметта ви ще е много малка но има хора помним какво ни поднасяте.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 33. Че така ли ? А кой разруши Ирак, Либия, Сирия, Афганистан ?
33
4
 
1
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Факт е, че днеса (пapцала, който четете в момента) го събориха хакери симпатизанти на Украйна в началото на войната. Следователно оркистанските хакери и те са кьорфишек, като всичко мордорско. И в тази елементарна задача бяха победени от светлите сили :)
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36. Това с "чипове от перални" мове да го разпространява само технически изключително неграмотен човек. Да започват да се преброяват.
31
3
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Ами когато трябва да сторят зло, да убият, да бомбардират, да разрушат русначата са ненадминати. Когато трябва да творят добро, да съграждат, да живеят добре никакви ги няма.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31. Тихичко ще се пребоядисат както са правили винаги навсякъде по всякакъв повод
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стига бе Дойче веле! Сега тия хакерски топ машини с откраднатите перални ли ги построиха? Е, не! Гледай за какво били пърнили танковете с джаджи от бялата техника! Ти да видиш! САЩ строят супер компютри в силиконови долини, а руснаците от дала фира техника изпод носа им правят такъв хипер мипер супер компютър,че разкатаха играта на Дойче веле и цялата им интелектуална пропаганда! И смееех, смееех, смеееех, както викаше един Дедо от Правец!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В списъка с IP адреси, следени от американското ЦРУ, които са качени на сайта на "Уикилийкс", има и 150 адреса от България, съощи БНТ. През седмицата "Уикилийкс" огласи хиляди секретни документи, в които подробно се описва как американското правителство може да следи комуникацията на различни видове електронни устройства, включително телефони и смарт-телевизори на обикновени потребители. Сред 150-те български адреси са интернет-доставчици в България, телекомуникационни компании, банки университе
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сноудън разкри vault7 vault8 и ги пише даже в уики от години. Обаче сега си съставяме вулкански пропагандни теории за да не се сещат хората че АНС и ЦРУ в нарушение на всички законодателства, търговски норми и човешки права се опитват да подслушват и манипулират всеки - от Меркел до "умния" телевизор и конзолата с игрите на детето.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко ок. Само да ми кажете как да съвместя пропагандата, че руснаците са най-технически грамотната нация в света, с това че са аборигени, дето една кола не могат да построят? Как да съчетая "факта" че са топ хакери с това че са тогални неграмотници и аналогови джуджета? Моля за помощ! Някой да ми обясни!