Русия срещу Франция заради признаването на Гладомора за геноцид

Захарова припомни на Париж престъпленията от колониалния период
1 апр 2023 22:30, Анисия Иванова
205
Русия срещу Франция заради признаването на Гладомора за геноцид
Снимка: БГНЕС

Русия определи днес като "отвратително антируско усърдие" вота в Националното събрание (долната камара на френския парламент) на решение, с което се признава за геноцид Гладомора - глада, предизвикан в началото на 30-те години в Украйна от съветските власти и стоящ основата на няколко милиона смъртни случая там, предаде Франс прес.

"Антируското усърдие на френските депутати изглежда още по-отвратително предвид това, че Франция все още не е затворила, самата тя, страницата на своите престъпления от колониалния период", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Националното събрание прие резолюцията си във вторник с почти единодушие (168 гласа "за" срещу 2 "против"). С нея депутатите признаха Гладомора за геноцид, призоваха правителството на Франция да направи същото, за да отговори на силното очакване от страна на Киев във връзка с един толкова болезнен спомен, съживен от руската инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

В приетия текст се признаваше официално "геноцидния характер на принудителния и планиран от съветските власти глад срещу украинското население през 1932 г. и 1933 г.

Според Мария Захарова още веднъж Русия се сблъсква с двуличието и русофобията на европейските й противници. Говорителката разкритикува двойните стандарти на колективния Запад и определи стъпката на Франция като едно "лишено от смисъл действие, организирано набързо, за да се хареса на режима на Киев".

Известна като житницата на Европа заради плодотворните си земи, Украйна изгуби няколко милиона жители по време на големия глад през 1932  - 1933 г. на фона на колективизацията на земите, организирана, според историци, от Сталин, за да се потъпче всякакъв стремеж за независимост на тази страна, която по онова време беше съветска република.

В средата на декември Европейският парламент също определи като геноцид Гладомора. Украинският президент Володимир Зеленски вече приветства решението на френския парламент и го определи като историческо за Украйна, съобщи БТА.

Русия отказва категорично тази квалификация за случилото се и изтъква, че големият глад през 30-те години е причинил не само смърт на украинци, но и на руснаци, казахстанци и на други народи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... Zлодеите в Кремъл за последните 100 години са погубили милиони руснаци и украинци и то в мирно време...
44
7
 
23
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До Нане Сталин нанесе най големия удар срещу болшевишките орди които бяха разяли Русия. Изби 30 милиона троцкисти и болшевики, така ги смачка, че пред него нацистите изглеждаха като статисти. Жалко, че сега не е на власт, за да удуши собственоръчно онова джудже в бункера или да го прасне с шило във фонтанелата, за да има цикличнност.
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам познати в одеска облас където живеят българи от 2 века - те казваха че са виновни тези с многото волове които ги убиват за да не вземе власта (раскулачване) Даже и българи са правели това (убили воловете си и ги изяли ) Трактори потова време няма и са орали земята с волове и това една от причините ако не и главната !
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лендлийза е надлежно договорен и документиран. Подписан от Сталин. Какво повтаряне? Но не им отърва на величието на руснаците да си го признаят.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Индустриализацията през 30-те години е платена със злато, жито и петрол. Затова народът е гладувал през 30-те. Индустриализацията след 1945 година е безплатна и затова народът на СССР започва да живее добре. Кражбата е необходима, за да не плаща народа с гладуване подобряването на живота.
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На лелчето не и харесва..и на Кремъл не им отърва кат им изкарват кирливите ризи и това да се дава гласност относно истината на комунистическият режим...те така и у нас - окупаторите :чрез унищожаване на интелигенцията ..замествайки я с другари от села и паланки - изведнъж без нито една жертва и реални събития- стават освободители..
39
5
 
13
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Най луди са китайците. През 1958г. избиват врабчетата, като чрез шум не им позволяват да кацат за повече от 15 минути, защото това е максимума в който птичките могат да прекарат в полет. По този начин са избити 2 милиарда врабчета които се грижат за баланса на гъсениците и скакалците. Естествено, на следващата година реколтата е била помляна от насекомите и над 20 милиона китайци умират от глад. Имало е и случаи на канибализъм. Толкова за комунистическата мисъл.
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са криели житото, както днес новите кулаци зрънчогледи го крият и искат помощи от държавата и се оплакват от ниската цена и евтиния хляб. Не го продават на тази цена. Какво да направи държавата срещу кулаците?
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямата индустриализация на СССР се е случила след 1945 когато руснаците буквално изнасят цели заводи от Германия към русия. Военна плячка си е.
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нане ти за лендлийз чувал ли си? Е и за това не им отърва на руснаците да говорят.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко зърно е изнесено за Запада през 1932-1933 година. Те са яли зърното на лошия Сталин.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без Голодомора нямаше да има индустриализация на СССР и американски и германски технологии за оръжие, танкове. Голодомора спаси СССР от поражение през ВСВ. Злато и зърно са били валутата, която са приемали Запада, САЩ, Германия за западни технологии.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е русия виновна. Виновни са богатите, воловете и плъховете.
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
голодомора не само в усраина но в Русия и Кахахстан Утивът воловете и ги изяждът за да не ги разкулачват ! а през пролетта няма с какво да се оре - авторката е жена и не помня но който иск ще я намери тази книга ! Корнилов (участва в предаването вечер с владир соловьов) истрик които ще разсърди американофилите тука !
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите са имали жито но са го крили за да гладуват руските войници. Като го крият обаче то е изядено от плъховете и няма какво да засеят. Следва глад.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин и Берия все пак са грузинци. Кога друг път ще им падне на чалъм да уморят толкова врагове.
29
9
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Русия срещу Франция, Русия срещу Англия, Русия срещу САЩ, Русия срещу Украйна, Русия срещу Гемания ...нищо ново под слънцето, само агресия и диващина от монголското блато. Новият химн на Русия - Me Against the World на 2Pac.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедните няма кво да ядат, а богатите ядат волове. Дрън. Дрън. Врели некипели.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През Втората Световна война, в обсадения Ленинград е имало и случаи на канибализъм, не само на ядене на мишки. Казвам го за да не се повтаря, не за да обидя някого. Не се е случило от хубаво.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко се знае и е библиотеките а сега в нето ! Виновни са по заможните които за да не ги разкулчът изяждът воловете а през пролетта няма с какво да се оре !!!! Аторите са една жена и историк корнилов (фейсбук) които и пише , че умирът и цели села но чисто руско население (то и до сега има такива села и даже само с българи и дядо Бальо е дин от основателите преди два века