Русия започна мащабни учения в Арктика

Расте стратегическото и икономическото знамение на Северния морски път
11 апр 2023 10:38, Елка Василева
56
Русия започна мащабни учения в Арктика
Снимка: архив, БГНЕС

Русия започна широкомащабни военни маневри в свои териториални води в Арктика, предаде ДПА. В ученията участват 1800 военнослужещи, над дузина кораби и 40 самолета и хеликоптера.

Северният флот на руските военноморски сили заяви, че ученията ще бъдат фокусирани върху защитата на сигурността на руския търговски флот и на морските линии като Североизточния коридор.

Очаква се ученията да продължат няколко дни и по време на тях ще бъде тествана и координацията между военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, поясни Северният флот.

Североизточният коридор се простира покрай северния бряг на Русия. С климатичните промени леденият път между Атлантика и Пасифика се превръща във все по-устойчив маршрут за корабите, а стратегическото и икономическото значение на района нараства.

За Русия Североизточният коридор, известен и като Северен морски път, е важен, защото така тя може по-лесно да изнася суровините, които произвежда в Далечния Север, например природен газ.

За да утвърди претенциите си върху полярния регион, Москва създаде части, специализирани в боеве в Арктика, преди над 10 години.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано ЕС/ЕК и САЩ и Нато оправдаят надеждите на беге дипломацията но за сега не се получава. Платени самолети но недоставени. Поръчани огромно количество никому не нужни ваксини които обаче плащаме безусловно.. Дадохме зелена светлина на С.македония но нито тя спазва правилата на играта а Европа не ни допусна в Шенген но за сметка на това се кани да ни натика в Еврозоната , въпреки че евроотличничките Чехия Полша и Унгария не са там но ние като по умни да се откажем от лева и от Левски ! Сори.
38
8
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Загиналите за свободата на България руски войници се почитат всяка година в официални тържества. Българският елит смята Крим за руски(президентът)строи потока на Путин(Бойко), заема открити проруски позиции(Корни и Костя). Т.н дипломати бяха изгонени след като бяха определени за заплаха и, за да се осигури реципрочност на броя работещи в посолствата. А какво ще кажеш за думичката "***", с която пасолството ни охарактеризира? Дипломатична ли е? Може ли нашето да я използва за руснаците?
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами че то ясно е написано че става въпрос за загиналите за Освобождението на Бг. руски войници и че българския елит и медии са с презрение и омраза към всичко руско , обаче обичат да се облагодетвлстват когато могат но после се отмятат. Всеки дипломат ще ти каже че да гониш дипломати без причина е недипломатично. Ако беше прочел форума щеше да видиш че има очаквания към Русия но те са нереалистични защото не са заслужени точно обратното.
36
9
 
3
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Какви точно санкции срещу Русия е имало преди войната? Дори след 2014 бизнесът си вървеше.За изгонените "дипломати" си имаше причина.Тотя МУТРАфонова също е за гонене след нейните далеч от дипломатичния тон изказвания. Кои съветски паметници са бутнати? От друга страна, няма никаква причина *** като Альоша и *** да доминират в градовете?Има разлика между войниците загинали 1877/8 и *** нахлули в Украйна.А откога е проблем да се веят знамена.Или може само съветското в което се кълнете
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво очаквате от Русия. Още преди войната имаше Пропаганда срещу нея и санкции. Изгонихте 80 дипломата което е потресаващо не дипломатично. Давате оръжия муниции дизелово гориво и пари а може би и самолети на украинците. Развявате украинското знаме. "Събаряте съветските паметници. Показвате неуважение към руските войнници загинали за Освобождението на Бг. Преписахте несъществуващи заслуги на други народи. Показахте неблагодарност към всичко руско построено и създадено в Бг. дори театъра и пр.
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втората армия в света ще се бие с белите мечки и може и да победи,.... ама като се позамисля и това не е сигурно!
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този кораб нали потъна
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските оперативно тактически балистични ракети САПСАН, с далекобойност 500 км и радиус на действие до 10 км навлизат през 2023г. на въоръжение в украинската армия. Преди няколко месеца имаше мощни взривове на военна авиобаза в Крим.
31
5
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 1 година
Верно ли са се изнесли от Украйна? А за масивно българск присъствие в Румъния към днешна дата май само ти си чувал. Компактно българско население има от двете страни на границата в Молдова и Украйна. Където и в двете държави имат часове по майчин език и дори училища. Но българи има и в други райони на Украйна. Имало е и в Крим. Преди Сталин да ги прати заедно с татарите в казахстанските степи. Но Сталин си го обичате....повече от българите
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно са се насочили към Аляска
29
6
 
4
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Хайде преди да пращаш другите да учат научи ти къде има българи в Украйна, защото не са само в Бесарабия. Явно не си чувал за таврическите българи в южна Запорожка област, където са близо 30 000. Те сега под окупация. Да си чул българите в Луганска област да изучават свободно български откакто са извън Украйна или тези в Донецка.
28
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До ФАКТ "Болградски район" където са голяма част от Българите В Украйна се намира КЪДЕ УМНИКО? В ОДЕСКА ОБЛАСТ която е под контрола на Киев. Хайде научи си историята и географията а? Бесарабия е почти на граница с Молдова. И пак е под контрола на Киев.
27
1
 
2
 
! Отговори
До Руският флот си и преди 1 година
Тези истории и традиции са доста печални. Извън действия срещу турците имаме самопотопяването при Севстопол, без дори да се опитат да действат срещу морските комуникации на съюзниците. Като моряците са превърнати в пехота. Нещо което се превръща в традиция занапред През ПСВ два германски крайцера го навират в миша дупка, а през ВСВ при реална липса на вражески флот пак имаме героични потовявания и още по-героични моряци в окопите. Като моряците започват да се асоциират с елитна пехота
26
11
 
3
 
! Отговори
До Нали беше на коле преди 1 година
Да баце не е на колене.Днес взеха цели 50 м в Бахмут.След месец и още 10-20000 груз 200 и 300 може да вземат и цялото градче.Чутовна и невероятна ПАБЕДА. В Сирия седят няколко стотин в базите и не участват в бойни действия. В това флотско учение са пуснали Петя и целия половин вековен скрап, който може да се движи, за показуха, защото руски флот е пълно дъно. В прочем в Ч.Море след като загубиха Мосва и още 5 кораба от държава без флот не смеят да си покажат носа от портовете
25
6
 
5
 
! Отговори
Руският флот си има преди 1 година
историята и традициите,но трудно ще забрави позорното потъване на черноморския флагман "Москва".Няма значение,че украинците,които го потопиха са имали такава или онакава помощ от американците.Че нали руският флот бил предназначен да противостои на НАТО,а укрите потопиха Москва със стари ракети от съветско време.Вероятно службата не се е носила от екипажа както трябва,проспали сазаплахата,и въпреки широко рекламираните бойни възможности на този или онзи защитен модул,позорният факт е налице.
24
6
 
9
 
! Отговори
Истина преди 1 година
До Анонимен"Ще се бият с пингвините..."не знам с кой ще се бият, но да не забравяме че австралийците имат загубена война срещу птиците ему....
23
6
 
5
 
! Отговори
до 25 психото преди 1 година
Лекувайте се, ако има лечение....!
22
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нали Украинския Вермахт и Фашизираното НАТО ревяха, че Русия е на колене?" Водещият Тъкър Карлсън каза: Неолибералният режим е длъжен да ви накара да говорите очевидни за вас неистини, за да ви подчини и да ви контролира изцяло.
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще се бият с пингвините" ------------------------------------------------------------------------- - Твърдят, че на наемниците на Чичо Сам им викали пиндоси, поради приликата им с пингвините. Но ... В Арктика няма нито пиндоси, нито пингвини.
20
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ученията ще бъдат фокусирани върху защитата на сигурността на руския търговски флот и на Северния морски път. Русия допуска КНР в Арктика и ученията са следствие от разговорите на Президента Путин и Председателя Си.