Един от най-популярните руски пропагандатори се оказа... американка от Ню Джърси

Тя стои зад профила Donbas Devushka
18 апр 2023 13:29, Нели Христова
120
Един от най-популярните руски пропагандатори се оказа... американка от Ню Джърси
Снимка: Twitter

Промосковски активист в социалните медии, който се представя за руски евреин, живеещ в окупирана Източна Украйна, се оказа 37-годишна разведена американка от Ню Джърси.

Donbas Devushka, или Donbas Girl, натрупа значителни последователи в Twitter, Facebook и Telegram. Тя има 135 000 абонати на канала си в YouTube, където разпространява проруска пропаганда. През последните седмици тя сподели секретни файлове на Пентагона, за които се твърди, че са изтекли от Джак Тейшейра, член на военновъздушните сили на САЩ, който е обвинен в споделяне на секретни документи в интернет чат стая.

Жената зад акаунтите всъщност е Сара Билс, ветеран от американския флот, която е служила като техник по авиационна електроника на остров Уидби в щата Вашингтон и сега управлява бизнес с тропическа риба.

Нейната самоличност беше разкрита от организацията North Atlantic Fella, която работи за борба с дезинформацията за конфликта в Украйна.

Акаунтите на Билс в социалните медии възхваляват руската инвазия в Украйна и празнуват действията на групата "Вагнер" - паравоенната част, участваща в някои от най-тежките битки. Групата е обвинена във военни престъпления, включително изтезания и екзекуции на украински военнопленници.

Donbas Devushka е една от най-следваните англоезични платформи, подкрепящи руснаците.

Билс призна, че е част от акаунта, когато The Wall Street Journal се свързаха с нея през уикенда, но каза, че тя е една от 15-те "по целия свят", управляващи мрежата. Някои от сметките й са замразени.

Тя е напуснала флота миналата година и твърди, че е била принудена да напусне заради левите си възгледи. Тя отрече да е замесена лично в изтичането на класифицирана информация и не е ясно дали ролята й на подофицер би й дала достъп до секретни файлове.

"Очевидно знам тежестта на строго секретните класифицирани материали. Ние не ги изнесохме", каза тя пред The Wall Street Journal.

21-годишният Тейшейра се яви в съда в петък, когато беше обвинен в престъпления по Закона за шпионажа на САЩ. Той е обвинен в изтичане на секретни документи на приятели в чат стая на Discord, онлайн платформа, популярна сред геймърите.

Служители на разузнаването смятат, че той може да се е опитвал да се покаже пред приятелите си в групата, за която се твърди, че се е формирала около любовта към оръжията.

Много от над 100-те документа и слайдове са свързани с войната в Украйна и подчертават лошото състояние на противовъздушната отбрана на Киев и факта, че Вашингтон разполага с разузнавателна информация в реално време за планираните от Русия ракетни удари по украински цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
11
 
! Отговори
до 63 от славянин преди 1 година
Да живееш в България и да боготвориш атлантизма - диагнозата е психопатия!
60
5
 
1
 
! Отговори
До къде се докараха преди 1 година
руските клетници.Третополови донбасци.И рова неопределеното е ревало 8 години Домбили Бомбас.
59
3
 
7
 
! Отговори
до 62 от славянин преди 1 година
Всички обичащи дженд.рската цивилизация да заминават в нея!
58
8
 
8
 
! Отговори
Доктора преди 1 година
Да живееш в САЩ и да ревеш за Русия -диагнозата е шизофрения.
57
12
 
11
 
! Отговори
В Русия преди 1 година
Всички обчащи Русия да заминават там. Така е нормално. Не е нормално да живееш в Австралия, да обичаш Русия и да гласуваш за Възраждане.
56
5
 
3
 
! Отговори
РУСКО ПОЗОРИЩЕ преди 1 година
НЕОБЯТНО
55
3
 
9
 
! Отговори
Руски мушингии преди 1 година
Донбас Девушка се оказа Джак от Ню Джърси.
54
2
 
5
 
! Отговори
Опа преди 1 година
А Канадеца и онзи от Банкя кога ще се явят при бай Ставри?
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Бдителният рaшист Боби не дава прашинка да падне върху разклатения имидж на Русия.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До eeeee Костя ще се яви в съда след като Путин се яви в Хага.
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително елементарна "статия" на миcирките и последователно пpocташки коментари на сopocоидните наркомани. Дори сега в САЩ антиправителствените Redacted събират повече зрители от CNN. Затворили сте се в западната пропаганда и не си отваряте очите за истината в САЩ.
50
4
 
3
 
! Отговори
eeeee преди 1 година
"21-годишният Тейшейра се яви в съда в петък". А Костя кога?
49
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Русия е изключена от СУИФТ" - ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА - Изключени са няколко банки а на останалите им правят Номера. Но това Рашките не ги интересува за последната година пренасочиха търговските си потоци към страни с които ползват или Руски или Китайски еквиваленти на Суифт. Ако бяха изключили Русия от Суифт по времето на Кримските събития щеше да има някакъв сериозен ефект. Сега само Рашките грубо се изсмяха за Целокупния запад и продължиха Алъш Вериша с други държави...
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
маккартър в действие- те тайните на пентагона се търкалят по улиците - започва люто преследване в сащ - нормално за бандитска държава
47
4
 
1
 
! Отговори
НЕУЧУДЕН преди 1 година
ВСИЧКИ ПРОЛЕТАРСКИ ПЕШКИРИ ПО СВЕТА СА ЗА ПУТИН
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно знаят за планираните от Радев удари по англофилите?
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредната краварска акция -цеилта е сплашване и пробутване на неверна информация - давате ли си сметка 21 годишен младеж и една жена на ниска служба в армията вече демобилизиран знаят тайните на пентагона - целта е сплашване на хора които подкрепят русия- това е преиздаване на макартизма от 50 те години на миналия век- показват какви обвинения могат да ти съчинят ако подкрепяш руснаците
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли се изненадваме като чуваме че американците са провокатори на война.
43
1
 
6
 
! Отговори
ХАХАХАХА преди 1 година
НАСТЯ КАРТЕЧАРКАТА ОТ НЮ ДЖЪРСИ
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големите изстъпления срущу правата на човека са в САЩ и за това там има такива разправи с черонокжите и ежедневното им избиване. Нормално е да имат леви възгледи и да искат премахването на подтисниците.