Антените на руското посолство в Европа не са за сериали, а за шпионаж

Проф. Тодоров: Когато водиш война, засилваш разузнаването
20 апр 2023 14:20, Анисия Иванова
149

Това, че Русия засилва шпионажа, специално в Европа, е логично - тя събира повече информация в момент на конфликт", каза в "България сутрин" журналистът и анализатор проф. Валерий Тодоров. Той коментира разследване на белгийски медии, според което руското посолство в Брюксел е окичено с шпионски антени.

"Това им е работата, те не гледат сериали. Естествено е, че това са антени, които са предназначени за връзка. Каква работа точно извършват, това могат да кажат експертите по комуникации", обясни Тодоров.

Относно разследванията в медиите, той поясни, че става въпрос за няколко. Едното е на центъра "Досие", който е свързан с критика на Кремъл и олигарх Михаил Ходоровски. Друго разследване показва дейността на Русия в северните морета, като се твърди, че под прикритието на риболовни траулери и яхти се извършва разузнавателна дейност.

"Това е нормално, тъй като Русия смята северните морета за свой стратегически район", смята Валерий Тодоров.

Пред Bulgaria ON AIR експертът сподели, че в някои от посочените разследвания информацията излиза в рамките на два-три месеца, но за други - като например за взрива на газопровода "Северен поток", данните са оскъдни.

Относно сателитните антени на руското посолство в Брюксел, гостът обясни, че може да става въпрос за чувствителна апаратура, която да прихваща комуникации.

"Службите в периметър от 200-300 метра улавят всичко, защо да не е възможно да се прихващат телефонни разговори?", посочи Тодоров и припомни случай в Русия, при който службите са подслушвали служители в държавни учреждения.

"Въпросът е какво точно се слуша, възможно е да се слушат отделни личности. Наблюдават активностите през Facebook профилите", обясни журналистът, но по думите му "не е нужно да се оглеждаме колко антени имат посолствата".

Тодоров коментира и изгонването на руски дипломати от посолството в София.

"Това, че се престарахме и че това преследваше определени политически цели за определени политически субекти, е ясно. България е естествено, като малка държава, да се защитава от всички рискове, но трябва да е по-предпазлива. Да гониш служителите на посолствата - това е вид наказателна мярка с етичен характер, защото това ограничава работата на посолствата", допълни той и припомни, че като ответна мярка на Русия българското посолство в Москва е работило на "санитарен минимум".

"Когато водите война, е естествено да засилите разузнаването. Службите използват дипломатически паспорти за своите служители. Използвани са в миналото, използват се и сега", заяви анализагорът.

Той каза още, че има и журналисти, които е възможно да извършват разузнавателна дейност, като припомни случая със съдебния процес срещу американски журналист в Русия.

"Шпионажът е част от видимата война. Наблюдават се дипломатите, но колко ефективно е това, зависи от службите. Каква част от изгонените са действително шпиони, е трудно да се отговори. Не отричам възможността човек, който има друга функция, например готвач, да развива и друга дейност", завърши Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владислав Амосов от Якутия, екс офицер от Главно Разузнавателно Управление ГРУ на РФ премина на страната на Украйна. Защото Русия започна бандитска война. Той създава Сибирсия Батальон от бойци от Сибир, решили да свалят Путинския престъпен режим.
113
0
 
1
 
! Отговори
Песков свири Вагнер преди 1 година
в Московската Филхармония ! Що не ръкопляскате ?
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО Без значение кого защитава и какво казва, този си е такъв, какъвто го е описал човека
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Че и професор ? След като махнаха атестационните комисии, вече срещу умерен подкуп може да направиш професор и клошар, който бърка по кофите за *** по цял ден. Лъчо "мозъка", който уж е лекар, стана професор по история в Софийския университет, защото там има едно ядро седесари в съответния факултет, с които си харесват миризмите. Ние сега имаме максималното количество професори в историята си и минимална полза от тях.
110
0
 
4
 
! Отговори
Е то преди 1 година
Това вече отдавна и децата го знаят !
109
2
 
4
 
! Отговори
Че и професор ? преди 1 година
До Анонимен То бива простотия ,бива ,ама чак толкова да бива ,не бива да бива !!!
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чух че маймуни се ловят с трици, за един професор питам. Всички подслушват ама с техника от 60 не става.
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИЩО, СЕГА РАДЕВ ЩЕ ГО СМЕНИ ЕДНО ДЯСНО ДЖЕНТЪЛМЕНТСКО ЕДНОРЪКО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ НАСТОЯЩИ, БИВШИ И БЪДЕЩИ КЛИЕНТИ НА ИМПЕРСКИЯ ЗАКОН МАГНИТСКИ, СЪЩИТЕ ЕДНОВРЕМЕННО И РУСКИ АГЕНТИ И ЦИРКЪТ ЩЕ Е ПЪЛЕН.
106
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМА НУЖДА ОТ АНТЕНИ ЗА БЪЛГАРИЯ!АКО ПОДСЛУШВАТ ДРУГИТЕ ПОСОЛСТВА може!ПРИ ТОЛКОВА АГЕНТИ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ПОЛУЧАВАТ ИНФОРМАЦИЯ ОТ ИЗВОРА ДАЖЕ ИЗДАВАТ ЗАПОВЕДИ!НЯМА ВНОС НА УКРАИНСКИ СТОКИ!РУСКИ ГАЗ ПРЕЗ ПОСРЕДНИЦИ! ЛУКОЙЛ БЕЗ САНКЦИИ! НИЕ СМЕ СИ РУСКА РЕПУБЛИКА БЛАГОДАРЕНИЕ НА РЕШЕТНИКОВ!
105
4
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Напълно е възможно руснаците да ползват антени в старата ТВ кула, която се намира на най-високата точка на София и е на 300 м от посолството им. Никой не знае какво още работи по мачтата отгоре, с години даже не съм вдигал поглед да видя какво е останало, а минавам оттам всеки ден. От посолството имат пряка видимост и с една линкова антена могат да получават всичко, което преслушат чиниите горе.
104
2
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Поредния ръб - слагач и храненик на Сорос, -----///------ Не си слушал интервюто, той защитава руснаците.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Украинка от ДонбасПРЕЧИ НА ТРОЛОВЕТЕЕ ОТ САЙТА НЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кауня от АскиюАХМЕД, А ИСКАШ ЛИ ДА СЕ ВЪРНЕМЕ ПОД ОСМАНСКО РОБСТВО А? ОДИ В ДЖАМИЯТА И ЯЖ СВИНСКО...ГЛАСУВА ЛИ ЗА КАРАДАЕЪ КОЙТО СЕ ПРАВИ ЧЕ НЕ ЗНАЕ БЪЛГАРСКИ И СРИЧА, АМА ИСТИНАТА Е ЧЕ НЕ ЗНАЕ ТУРСКИ ХАХАХАХА
101
0
 
3
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 1 година
До Паню БаирскиАМА ЗАЩО САМО РУСКИТЕ, ТИ ЧИЙ СИ ШПИОНИН ТА ТАКА ИЗБИРАТЕЛНО ПАНЮГАШ?
100
0
 
8
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 1 година
А антените на американското са за сериали... АРЕБЕГАЙ БЕ ЕКСПЕРТ ПОРЕДЕН САМОЗВАН.
99
11
 
7
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Руските шпиони трябва да бъдат тотално изчистени!
98
10
 
5
 
! Отговори
Кауня от Аскию преди 1 година
Стига вече идиотия. Скъсвайте по скоро всякакви отношения с Русия. Закривайте посолствата конфискация на имоти ,коли и всичко и депортация на шепата остали мамаши. Да се взривят по примера на балтийските страни А. Невски и конника в София наред със съветските паметници. И за Шипка може да се помисли в тоя ред на евроатлантически мисли.Тогава се надявам че медиите и ПП,ДБ ще престанат да лаят и плашат кучето със салам.
97
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците подслушваха телефона на германския канцлер, но видиш ли руснаците били проблем. Или мерете с един аршин, или си затваряйте горните отверстия.
96
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излъчват кадри от 638-мото превземане на Бахмут?
95
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗНАЧИ ВСИЧКИ АНТЕНИ ПО ТЕРАСИТЕ НА КЪЩИ И БАЛКОНИ ПОДСЛУШВАТ ЗА РУСИЯ АМИ ВЕРНО Е ВСИЧКИ СМЕ ЗА РУСИЯ А С ТАКИВА СПЕЦИАЛИСТИ КАТО ТОЗИ КОЗЯК ОТИВАТЕ В КИРЕЧА