Руските частни армии: Освен "Вагнер" в Украйна воюват и "Поток", "Редут", "Щит"

На фронта те дори си съперничат
Обновена: 10 май 2023 07:27 | 10 май 2023 07:03, Елка Василева
153
Руските частни армии: Освен "Вагнер" в Украйна воюват и "Поток", "Редут", "Щит"
Снимка: архив, БГНЕС

Руската армия "Вагнер", която се бие край Бахмут, е най-известната, но не и единствената, съставена от наемни войници. На фронта в Украйна тези бойни групировки дори си съперничат. Какво се знае за руските частни армии, пише Дойче веле.

Още по темата
Наскоро създателят на „Вагнер“ Евгений Пригожин за пореден път обвини руското военно ръководство и лично министъра на отбраната Сергей Шойгу, че не осигуряват достатъчно муниции за неговите наемници. Ако имал повече муниции, броят на убитите бойци на „Вагнер“ в Украйна щял да е пет пъти по-малък. Пригожин първоначално  заплаши, че ще ги изтегли от Бахмут, но впоследствие се отказа от тези планове, припомня АРД.

По съветско време Пригожин е осъждан за криминални деяния, а след разпадането на СССР стана известен собственик на ресторант и близък приближен на руския президент Путин. Фактът, че днес Пригожин играе толкова важна роля във войната срещу Украйна, се дължи на слабостта на редовната руска армия. Наемниците от „Вагнер“ запълват недостига на войници, възникнал след началото на инвазията в Украйна. Обикновено те се изпращат на първа линия на бойните действия, където се дават и най-много жертви. Така беше при завземането на градове като Попасна и Лисичанск, така е и сега в битката за Бахмут, която е особено ожесточена и кървава.

На фронта са съперници

Едно от големите предимства на използването на наемници е в това, че много по-лесно се прикрива броят на убитите. Пригожин обаче явно се превръща във все по-сериозен проблем за руското военно ръководство. Извън самоуверените му изяви той очевидно има своя собствена цел: да покори Бахмут и да затвърди позицията си на победител във войната.

„Министерството на отбраната трябва да отбранява целия фронт, докато Пригожин се интересува само от завземането на Бахмут“, казва американският военен експерт Роб Лий, цитиран от АРД.

Същевременно руското военно ръководство се опитва да отслаби позициите на Пригожин на фронта, използвайки по-активно наемници от други групи там, където е ангажирана армията „Вагнер“. Това твърдят военни анализатори от Великобритания и от САЩ. Руските военни блогъри разказват най-вече за две такива групи с имената „Поток“ и „Редут“, които се бият на фронта в Бахмут. Те обаче далеч не са така мощни като „Вагнер“, посочва АРД. Бойците от „Поток“ също страдат от недостиг на муниции и укрития, а и командването им не е добро, поради което те искали да се изтеглят от фронта. Има и оплаквания, че бойци на „Вагнер“ ги измъчвали и заплашили с разстрел.

Какво е известно за „Поток“ и „Редут“

За „Поток“ и „Редут“ се смята, че са финансирани от „Газпром“ и са свързани с Министерството на отбраната, макар за подобни групировки невинаги да е ясно на кого точно се подчиняват и дали става дума за наемници или за редовни войници, отбелязва АРД.

По данни на „Новая газета“, която се списва в изгнание, групата „Редут“ е охранявала съоръжения от концерна „Стройтрансгаз“ в Сирия, принадлежащи на близкия до Путин олигарх Генадий Тимошенко. Бойците на групировката „Редут“ били изпратени в Украйна след началото на войната през 2022 г. и междувременно били дали огромен брой жертви.

„Поток“ пък е сформиран от охранители на „Газпром“, който по всяка вероятност и финансира наемниците. И „Поток“, и „Редут“ били подчинени на отряд от запасняци към руската армия. Въпросният отряд обаче не е напълно комплектован и не разполага с тежки оръжия и артилерия, пише още германската медия.

И други частни групировки

Смята се още, че руското Министерство на отбраната разчита и на други наемнически групи като например „Патриот“ и „Щит“, които също са работили в Сирия. За „Патриот“ се предполага, че е на пряко подчинение на военния министър Сергей Шойгу. АРД пише, че и към руските тайни служби са били създадени частни формирования по сигурността, например във връзка със специалната част „Вимпел“, която е към вътрешното разузнаване ФСБ. Бившият високопоставен офицер от „Вимпел“ Евгений Бендерски ръководи служби по сигурността, в които работят ветерани от специалните части. Съгласно проучванията на платформата „Белингкат“ тези ветерани са действали в Ирак и в Русия.

За момента руското военно командване очевидно не може да се откаже от услугите на „Вагнер“, а другите наемнически групи не са в състояние ефективно да заместят „Вагнер“ на фронта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добра статия, ще добавя батальон Еспаньола, съставен от футболни хулигани. Командира му скоро беше излязъл в гръб зад украинско подразделение и насочил минохвъргачките буквално на 15 метра от него.
109
2
 
4
 
! Отговори
Первий канал преди 1 година
До Анонимен В момента ,, ,, Как убили Джонна Кеннеди .Режисьор Оливър Стоун
108
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живот за украинци и руснаци! Не, на оръжията за Украйна! Не, на Зеленски и фашистката хунта! Твърдо не!
107
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинци, вие сте пушечно месо, убиват ви вашите управляващи и спонсори на оръжия, спасявайте се и бягайте в Русия, бягайте, бягайте и се спасявайте и докато не свърши тази проклета война, не се връщайте в Украйна, защото ви убиват и ловят по улиците като животни, нямат никакъв респект към вас и просто ви убиват, бягайте в Русия и се спасявайте! Не бягайте на запад, защото там са ви приготвили други лоши и гадни изненади на вас и децата ви, вече гледам доста такива случаи. Живейте, това е важно!
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей ми тя франция с нейния чуждестранен легион да не би да е нещо друго- ама мълчите като бити гъ-зо-ве- а американските бляк и незнам си каква уотър да не са пионерска организация - стига краварска пропаганда 30 години ни тровите- е не сме още кото укрите да ходим да умираме за американците - ама с тия управници не се знае
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей дойде им акъла на руснаците че парите оправят работата и армията- но още са назад с материала - американците освен че имат частни армии ги издържат от народите които грабят - руснаците изостават
104
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гражданската война из Русия е само въпрос на време. Нещата винаги отиват на много зле, когато в една държава стане бизнес да си имаш частна армия.
103
2
 
5
 
! Отговори
ясно преди 1 година
хубавото на частните армии е могат да ги трепят без политичеПутин да носи отговорност -все едно те били лакоми за пари авантюристи и затова ги убили. Затова очаква да направят поне още десетина части армии
102
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямат ли си редовна армия руснаците , жалка история.
101
6
 
7
 
! Отговори
Холмс преди 1 година
боя се, че може в един момент по заповед на Путин всички да се слеят
100
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видео от 9 май парада на Червения площад има на ютюб. Показва един танк Т 34 , бронирани машини, няма самолети, няма хеликоптери. Затова пък из украинските полета стърчат хиляди гръмнати руски бронетранспортьори и танкове. От ламарините им украинските фермери правят щитове за тракторите си. От танковите вериги правят валове, които монтират пред тракторите за разминиране на полетата. С дистанционно управление. СТОМАНАТА ЗА ТРАКТОРИ ЗА СЕИТБА, А НЕ ЗА ТАНКОВЕ ЗА ВОЙНА ! ПИЙТЕ СИ ХАПЧЕТАТА !
99
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, тя цялата укро армия действа в капацитета на наемна армия за пента-гоня, да не говорим за всичките чужди наемници. И интересно как руснаците - полу-изтребени, деморализирани, демотивирани, зле въоръжени,, алкохолизирани, глупави, страхливи и биещи се помежду си, все още надвиват славната, смела и щедро въоръжена от нато укро-армия?
98
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога стелтовете ще бомбардира кремлин да изравнят силите. Малко помощ е необходима. рашъните не могат да опазят огромната земя която са заграбили. Свобода за чукчите, върнете японските земи, българските земи на Веика България.
97
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СТОМАНАТА ЗА СЕИТБА, А НЕ ЗА ВОЙНА !!!
96
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОГА ЩЕ АТАКУВАТЕ НАТО,РУСКИ ЛАЛАДЖИИ?
95
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ сили да дава на братския Украински народ в борбата с жестокия и коварен окупатор!
94
12
 
10
 
! Отговори
АХАХАХАХАХАХАХ преди 1 година
Вий са объркахте нещо. На парадчето в масква не е имало само един танк на 70 години, напротив - имаше повече от 100 танка т-3000, както и десет свръх модерни бонбандировача. Просто всички бяха с последен модел руска камуфлажна технология - Жавелинск-Дронск-Рециклокск, за това не ги виждате!
93
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видео от 9 май парада на Червения площад има на ютюб. Показва един танк Т 34 , бронирани машини, няма самолети, няма хеликоптери. Затова пък из украинските полета стърчат хиляди гръмнати руски бронетранспортьори и танкове. От ламарините им украинските фермери правят щитове за тракторите си. От танковите вериги правят валове, които монтират пред тракторите за разминиране на полетата. С дистанционно управление. СТОМАНАТА ЗА СЕИТБА, А НЕ ЗА ВОЙНА !!!
92
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябваше да влязат войски на НАТО на 23 февруари и нямаше да има никаква СВО и никакви жертви.И Пригожин нямаше да го има.*** щяха да обикалят около границите на Украйна като гладни хиени,богато натъкмени...
91
5
 
4
 
! Отговори
до Гошето преди 1 година
кви ги пушиш бе хамсалак? Мини на нещо по леко! Стига с тези халюциногенни гъби!!!