"Вагнер" опитва да прехвърля оръжия към Русия през Мали, твърдят САЩ

Използвали се фалшиви документи за подобни трансакции
23 май 2023 08:09, Елка Василева
34
"Вагнер" опитва да прехвърля оръжия към Русия през Мали, твърдят САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Държавният департамент на САЩ заяви, че руската наемническа групировка "Вагнер" се опитва да прикрие своите усилия за придобиване на военно оборудване за употреба в Украйна, като добави, че Вашингтон е бил информиран, че наемническата групировка прави опити да прехвърли материали през Мали, за да подпомогне Русия в нейната война, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Вагнер" не се колебае да използва фалшиви документи за подобни трансакции, заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Матю Милър. "Има индикации, че "Вагнер" се е опитвала да закупи военни системи от чуждестранни доставчици и да прехвърли тези оръжия през Мали като трета страна", каза Милър. "Засега не сме видели никакви индикации, че тези покупки са били финализирани или осъществени, но наблюдаваме ситуацията отблизо", добави той.

Милър заяви, че Вашингтон е наложил санкции срещу редица хора и организации, които подкрепят военните операции на „Вагнер“ и добави, че САЩ скоро ще предоставят повече информация по въпроса. Агенция Ройтерс посочва, че правителството на Мали не е отговорило веднага на запитване за коментар.
(БТА, Владимир Арангелов)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските селянии се правят на хитри . Алоо тоя свят са го измислили САЩ:)) Неочакваме банда военни тъпунгерии да сте по умни от банкерите :))Китай защо мълчи според вас ? Много добре знаят,че веднага ще засекат доставки и санкциите ще залетят към оризището.
8
11
 
19
 
! Отговори
иво преди 1 година
еми то и украйна прехвърля през полша кво ли не, къде е проблема
7
5
 
22
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 година
И какво "чуждо" оръжие трябва да взима през границата "Вагнер"?"Пейтриът" вероятно? Сериозно ли сте изплискали легена?Поне един военен консултант вземете.Не е нужно много знания,може и да е от новите в сутрешните блокове и ще стане дори такъв.Ама без всякаква военна материя ,е зле работата.
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно ли? Аз мислех, че е през ЦУМ за Пазарджик...Само пълните сайта с глупости.
5
4
 
19
 
! Отговори
некадърна статия преди 1 година
писана от некадърници, а аз си мислех, че Русия снабдява Вагнер с оръжия, а то какво било.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро правят обратното: от склада в Соледар носят автомати към Мали ))
3
6
 
22
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Хахахахаха, по-забавна новина не бях чел отдавна. Аз имам данни, че прекарват през Чад и Судан, понеже са по-близки съседи на Русия и е много по-лесно.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще е повод Франция да засили и без друго настоящото си присъствие в Мали.
1
12
 
26
 
! Отговори
Русия печели преди 1 година
От Сащ сигурно нямат инсталиран телеграм.В Соледар вагнер плени в подземията оръжия за цялата руска армия.Произведени в америка