Трета световна: Опитва ли се Украйна да пренесе войната в Русия?

Връщането на Крим ще струва много украинска кръв
31 май 2023 21:00, Анисия Иванова
272
Трета световна: Опитва ли се Украйна да пренесе войната в Русия?
Снимка: БГНЕС

През последните дни Украйна може би започна или не да води война с руснаците в тяхната собствена страна. Да предположим, че го е направила - или че планира да го направи. Дали това би било добра идея?

Тази седмица паравоенни сили преминаха от Украйна в Русия и предизвикаха голяма суматоха - макар засега да не предизвикват нещо повече. Руснаците, както обикновено, веднага обвиниха за нахлуването "украинските терористи" и "фашисти". Можете да пренебрегнете всичко това - и всъщност всичко, което идва от Кремъл, чиято специалност е лъжата.

Вместо това групите, които претендират за заслуга за нападенията, се състоят от руснаци, които са дезертирали от армията на своя президент Владимир Путин и сега се борят срещу него и за Украйна. Едно от формированията нарича себе си Легион "Свобода на Русия". Друга организация е ултранационалистическият Руски доброволчески корпус.

Малко се знае за тези руски антипутински паравоенни формирования - и по-конкретно дали те приемат заповеди от Киев или действат самостоятелно. Но изглежда, че те са поне слабо свързани с украинския "Международен легион" - сила от чуждестранни доброволци, която е сравнявана с "международните бригади", сражавали се в Испанската гражданска война срещу националистите на генерал Франсиско Франко.

От своя страна Киев отрича да е замесен в трансграничните нападения. Може би. Но нека оставим това настрана и да зададем един по-важен въпрос: Има ли стратегически смисъл да се предприемат нападения в самата Русия - и имам предвид нещо повече от сблъсъци?

Някои от най-великите военни умове в историята са печелили отбранителни войни точно по този начин. Идеята е да се застраши родната база на нашественика, което да го принуди да се оттегли, изцяло или частично, от първоначалната фронтова линия, за да защити тила.

В мащабен план това прави римският пълководец Сципион Африкански между 210 и 202 г. Ханибал, най-страховитият враг, с който римляните някога са се сблъсквали, тероризирал Италия с картагенските си нашественически сили в продължение на осем години. Затова Сципион повежда римска армия към Иберия, за да превземе базите на Ханибал там. Няколко години по-късно Сципион преминава в Северна Африка, за да застраши самия Картаген. Едва тогава Ханибал напуснал Италия, за да защити родината си. Сципион го побеждава и Рим печели войната.

По същия начин Украйна може да открие нови фронтове в Русия. Тогава Путин ще трябва да изтегли части от своите сили за инвазия от Украйна и да ги изпрати в Русия. Това би отслабило руските позиции в Украйна и би помогнало на украинците да си върнат собствените територии. Путин ще започне да изглежда слаб и в собствената си страна и ще стане уязвим - политически или физически - за преврати.

Но Украйна не е древен Рим, а Русия не е Картаген - и Путин със сигурност не е Ханибал, един от най-големите военни гении в историята, въпреки окончателното си поражение. Стратегическата ситуация е напълно различна.

Първата разлика е, че Путин, за разлика от Ханибал, разполага с ядрени оръжия и многократно е заплашвал да ги използва, ако бъде притиснат в ъгъла. Засега светът - включително неговият мним съюзник Китай - го е убедил, че ядрената ескалация няма да бъде допусната. Но руската доктрина предвижда използването на атомни оръжия, когато е застрашена самата руска държава. Тъй като Путин отъждествява тази държава със себе си, той може да реши, че вече няма какво да губи и да се разгърне.

Друга разлика е, че Украйна, въпреки че в момента разполага с най-укрепналата в битка армия в света, разчита на постоянна подкрепа от страна на Запада. Тя защитава небето си с американски противоракетни комплекси, ще започне контраатаката си с германски бойни танкове и може би тепърва ще доминира във въздуха с изтребители F-16.

Но цялата тази помощ досега се основаваше на предположението, че Украйна защитава само собствената си територия. Най-големият страх на Запад е, че НАТО може да бъде въвлечен в престрелка с Русия, която да прерасне в Трета световна война. Някои западни държави - може би дори САЩ след изборите през 2024 г. - биха могли да спрат да подкрепят Украйна, ако тя възприеме нападателна тактика. Така нареченият Глобален юг, който вече стои на оградата, вероятно ще се обърне срещу Киев.

Следователно една по-фина версия на стратегията "Сципион" би била да се атакува Крим. Този полуостров е украинска територия според международното право, въпреки че Путин вече го "анексира" през 2014 г. (Миналата година той незаконно заграби още четири украински области.) От психологическа гледна точка Путин и руснаците смятат Крим за част от своята страна, но светът не мисли така. Така че това е честна игра.

Връщането на Крим ще струва много украинска кръв. Киев не разполага с ракети с далечен обсег, въздушна мощ или амфибийни сили, за да заобиколи руските войски в други две окупирани украински области - Херсон и Запорожие. Така че ще трябва да премине през тези области, да пресече Днепър и да атакува фронтално руснаците, които са се окопали добре.

Прекъснете руския "сухопътен мост".  Като преминат през Запорожие към Азовско море, украинците биха могли да разделят руските сили и да откъснат Крим

По-добрият подход може да бъде просто да се отреже Крим от руските линии за снабдяване. За тази цел украинците ще използват новите си западни танкове и други оръжия, за да пробият през Запорожие и да стигнат до Азовско море, прекъсвайки "сухопътния мост", който руснаците са си изградили там между Луганск и Крим. Ако тази офанзива успее, украинците биха могли да направят руските позиции в Херсон и Кримския полуостров незащитими в дългосрочен план.

С късмет, в този момент Путин ще реши, че му е писнало, и неохотно ще започне мирни преговори, като по някакъв начин ще завърти "специалната си военна операция" като успех у дома с максимално принудителна пропаганда. За разлика от това, ако Путин се окаже под военен натиск в самата Русия, той не би могъл да се преструва, че е спечелил нещо. Щеше да му се наложи да удвои наратива, че защитава Русия от чужди врагове.

Така че украинците не трябва да нападат същинска Русия, нито да насърчават пълномощници като руските антипутински паравоенни формирования да го правят вместо тях. По-добре е те да обяснят на света, че защитават единствено своята страна.

Анализът на Андреас Клут е публикуван на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Клут колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейската политика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Антипутинските групи каквито и да са имат благородна цел. Няма значение дали избиват деца, старци, жени-щом са руски-може! Ако се появят случайно антибайдънски или антилайански групи вероятно ще са терористични???
135
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Блумбергци винаги дават такива мнения - нищоказващи, но погряващи разни фиктивни тези (за който им се връзва на щуротиите, де!) )))
134
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами ще я пренесат, то мощното им контранастъпление върви. Само че в обратна посока.
133
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И с кого ще я пренасят, то укри останаха ли след Бахмут...Огромна утилизация всеки ден.
132
6
 
20
 
! Отговори
don diego преди 10 месеца
Украйна не се опитва, а през оке анските им повелители го правят, а тези са като послушни гладни и бити кутрета. Каквото им кажат това правят.
131
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мноо време мина във война, мераци! Украйна ще изтрепе сибирските мaкaци!
130
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Виждате ли се какви тъ потии пишете Днес да ми сравнявате времето на Ханибал с настоящия момент??? Технологиите решават развоя на събитията и Укропитеците в тази си част са супер зле, ако запада продължи , както ище стане да доставя оръжие и да провокила просто ще бъде една изпепелена територия , това е! Нали не смятате , че западните мазньочи ще си мръднат пръста ако трябва те да воюват
129
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че язе не вида десет корабли МАЦКВА? Ъ? Ъ?
128
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сайта се гавpи с изветрелите русофили, като всяка нощ пуска статии които изнервят до краен предел атрофиралите им мозъчета.. Ха-ха-ха! Само вижте колко глупости са написали за по-малко от 12 часа.
127
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Славната украинска армия беше бита при Бахмут от един ресторантьор и банда бивши затврници.
126
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма да има световна война! За три дни укрите ще влязат в Москва, където местните племена ще посрешнат спасителите с цветя, песни и тежки софри!
125
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците имат много кораби и на мястото на всеки потопен руски кораб ще се правят нови десет, а украйна имаше един кораб и той взе, че потъна. Румъния или България сега да си дадат корабите на украинците, ако си нямат друга работа!
124
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия почва в мрака живота си нелесен, а аз закусвам пак шкембе със много чесън! СЛАВА УКРАИНЕ!
123
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците си връткат руска рулетка! Зеленски тряа изтрепе дедовците из Кремля да спаси света от нова световна война! Путин е гнoйнa циpкa на газа на Русия и я боли! Путин си туpи таралеж у гаштите с тая Украйна и немое го звади! (Ако много сакате, ке има още!)
122
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единственият кораб с който хунтата в Киев можеше да направи десант в Крим потъна!
121
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Корабът "Юрий Олефиренко" потъна в Одеса - какво се знае за него. Десантният кораб е създаден в Полша за съветския флот и е въведен в експлоатация през 1971 г. Официално "Юрий Олефиренко" е прехвърлен в Украйна през 1994 г., където е преименуван на "Кировоград". Корабът е въоръжен с реактивна система за залпов изстрел с неуправляеми ракети. Той може да побере до 150 военнослужещи, 250 тона товари и до 10 бронирани машини. Ден преди това беше съобщено, че корабът е бил ударен, което е довело до пожар, след което BC се е взривил. Единственият кораб с който хунтата в Киев можеше да направи десант
120
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американският журналист Хинкъл: "Русия и Китай са последните бастиони на истината и свободата в свят, страдащ от пробуждане на глобалистката тирания."
119
4
 
10
 
! Отговори
Bormann преди 10 месеца
Зиониста рептил се опитва да подпали цяла Източна Европа и да избие Славянското население което не може да командва и за това мрази неистово. Днес Украйна, утре Сърбия - Косово 2 и тн.... Кой ще ви защити от изтребление и геноцид? Кой питам? Россия, точно така, не забравяйте този факт преди да се ду.пите на зиониста ;)
118
1
 
10
 
! Отговори
Закривай преди 10 месеца
окрайна!
117
4
 
13
 
! Отговори
Трябваше кат янките преди 10 месеца
Ами представяте ли си ако в специалната операция вместо руснаци бяха американци, (а руснаците имат средства, но не искат) тогава Окрайна щеше за три дни да е лунен пейзаж както до сега тея миротворци нашите нови братя янки, употребяваха... ядpени бомби в Япония, БОВ ***(Naпалм) във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия, Ирак, Либия и колко ли други хуманитарни ОМП и способи по целият свят, където са плъзнали!!!! На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички ... и за това една от целите на руснаците е да пазят населението, иначе щеха да правят като янките лунен пеизаж!!!!