Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област

Украйна била задействала шест механизирани и два танкови батальона
Обновена: 5 юни 2023 06:10 | 5 юни 2023 06:10, Елка Василева
364
Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са осуетили голяма украинска офанзива в южната украинска Донецка област, съобщи рано тази сутрин руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В изявление на министерството се казва, че Украйна е започнала офанзивата вчера, като са били задействани шест механизирани и два танкови батальона.

Още по темата
Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери руското изявление. Засега няма коментар от Украйна.

Не ясно дали съобщената атака представлява официалното начало на дългоочакваната украинска контраофанзива за възвръщане на част от територията, завзета от руските сили след началото на нашествието през февруари 2022 г.

"Целта на противника беше да пробие отбраната ни в най-уязвимия, според него, сектор на фронта", заявиха от руското министерство на отбраната. "Противникът не изпълни задачите си и не постигна успех".

Руските сили са убили 250 украински военнослужещи, както и са унищожили 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини, според същия източник. Това е постигнато "в резултат на умелите и компетентни действия на военната група "Изток".

Вчера Киев призова за "мълчание" преди дългоочакваната контраофанзива за възвръщане на териториите, които Русия пое под свой контрол в продължаващата вече 15 месеца война, припомня Ройтерс.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, който отговаря за военната операция на Москва в Украйна, е бил в района на украинската атака, съобщи министерството, като уточни, че той е бил "на един от предните командни пунктове".

Във видеоклип, публикуван в телеграм-канала на министерството, се виждат няколко военни превозни средства, разположени на обширна територия, които са подложени на въздушна атака.

В същото време нападение с дрон е причинило пожар в енергиен обект в руската Белгородска област рано тази сутрин, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Няма пострадали хора, добави той в Телеграм.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз сега съм объркан. Вагнер и Пригожин от добрите ли са още?
217
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Веселяк Защото не разбираш какво е Щурмовак. Стандартно военните носят бронежилетка клас 4 и 4+ по-тежка но с екстри примерно допълнение да ти пази топките... Такава защита общо тежи към 15+ кг. Щурмоваците ползват защита клас 5 осигурява защита от изстрел на Калашник от Упор и на 7.62мм снайпер на 100+ метра. Това позволява при щурм на сдания да имат огромни преимущества.
216
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е добре веселяка само дето Русия има задължителна военна служба за разлика от Украйна и всички мобилизирани руснаци знаят да боравят с оръжие за разлика от украинските дето са държали само сопа да подкарват овцете и сега няма как да ги научиш за няколко месеца,а тя обучената от НАТО войска почти свърши.
215
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На Краснолиманското направление 3 бригади на ВСУ са обърнати в бягство. Очакваме новини от Приазовието. От линията Орехов, Пологи, Гуляйполе.
214
5
 
7
 
! Отговори
Ех Боби преди 10 месеца
Единствената чиста победа викаш, а при киев, чернигов, сумска област, херсон и так далее викаш беше просто жест на добра воля , нали? Просто руснячетата се смилиха на укрите за да им дадат шанс да се осъзнаят, нали?
213
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бобинищо не са си взели надали и половината е вчрно от това което са обявили *** и сега украйна пробва атаки в няколко направления докато уцели слабото място няма как да няма загуби но вероятно са унищожили и толкова ватенки.
212
8
 
6
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
И ако някой от вас,фильовци,очаква контраофанзива,както руснаците го правят с артилерийски вал и юруш на пехотата,просто забравете. Украинците не се обучаваха месеци с натовски методики и оръжия,за да ги хвърлят в безсмислена атака. Руския войник е необучен и зле облечен. И до вчера е карал такси или копал въглища. Обучената руска армия отдавна е в черни чували
211
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е не се спряхте с тоя Бахмут,ама по данни в Бахмут са ликвидирани 50000 украински войници и още 22000 наемници и нацистки формирования от Вагнер,които не са чак толкова голяма армия та даже и го взеха като превързана района в месомелачка за украинците.Те за това сега нещо контраофанзива се бави и се отбива номера с нещо като активни действия А да карай Бахмут и атаката по фланговете се срина.
210
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Българин ЗА ЦЯЛОТО СВО единствената чиста победа на ВСУ е тази при Харков - вярно там руския командващ беше направо НЕГЛЕЖИРАЛ да не кажа по-обидна дума цялата отбрана. Но руснаците си взеха поука от този провал. В момента в ЛНР, ДНР, Запорожието и Херсон има хиляди км изградени фортификации на някои места на 6 ката(както се казва) дори някои по-големи противотанкови ровове се виждат от МКС
209
5
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Ако тактиката на украинците беше жертване на войници,защо даже руските комкори говорят за своите безсмислени "месни атаки" в Бахмут? 30-40 атаки на ден правиха. Руснаците още лежат на няколко реда. И ги водят безследно изчезнали,за да не плащат на роднините
208
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ей урко-пълзящи не се спряхте да дрънкате глупости.
207
6
 
4
 
! Отговори
Парампарчаков преди 10 месеца
Kефи как РДК и Легиона крушат путинските заплатаджии в белгородско. Минцифайки и ефесбешници сега ще ги предават за обменния фонд на ВСУ. А пък расняците почнаха да бомбят собствените си градове в признак на безсилие. Родните мypзилки квичаха тук как всички партизани били избити за нула бройки , а пък те подпалиха половината белгородска област. сутринта губернатора им каза че са ударили с дрон енергетическа структура край белгград. Който се бури, жъне ветрове друзя. Стара народна мъдрост.
206
8
 
3
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Да напомня на фильовците,че целта на войната е унищожение на противниковата войска. А украинците доста добре се справят с това. По целия фронт горят горят складове. В Белгород е изпепелен завод за оптика,изпълнявал военни поръчки
205
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 3 км пробив и преодоляване на първата отбранителна линия са постигнали на някои места украинците. От руските телеграм канали, потвърдена информация.
204
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Веселяк .Не само,че има начин,ами го и прави,а колкото до тактиката на украинците хвърляй всичко като пушечно месо и ги говори глупости.Това им е тактиката,ама нещо украинците са на свършване.
203
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен "Помните че всички включително САЩ, НАТО и ЕС предвещаваха бърза победа на Русия. Сега се видя че Русия се удави в собствените си лъжи и лъжлива пропаганда." ДА ВОЕННА ПОБЕДА. Но реално на 3 месец от СВО се включи ГЕОПОЛИТИКАТА - Войната вече не се води с чисто военни прийоми. Пример Бахмут - обкръжили го от 3 страни и вместо да захлопнат котела какво направиха - челна атака с прочистване - МЕСОМЕЛАЧКА - това е икономико военен абсурд. но от гледна точка на ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ Булзай
202
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много мащабно, те за един ден само във Вухледар повече бяха изгубили руснаците, а пък и щом няма смислено видео пак са спали с отвити крака
201
7
 
2
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Украинската тактика е методът на хиляда порязвания. Малки групи на различни места провеждат бойно разузнаване. Русия няма как покрие хиляда километра фронт с 350 хиляди души. Все някъде ще се пропука. Герасимов има резерв от 100 хиляди новобранеца,които ще хвърлят в бой в последния момент.
200
2
 
8
 
! Отговори
Като каже Кремъл преди 10 месеца
Доаказано от практиката! Като каже нещо Кремъл 100% - първо го отричаме, после ни трябва поне месец да минем по етапите през депресията до етап приемане.... :):):)
199
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе кой ви е казал,че Русия търси бърза победа.Русия влезе като на парад и не очакваше урките да са толкова глупави.Сега година и кусур по-късно се изхарчиха милиарди да се подкрепя Украйната,а самата тя направи могилизация след могилизация и въпреки,че събра армия от един милион нищо не може да направи и то срещу наполовина по-малко руснаци.