САЩ плащат милиарди на руската държавна ядрена агенция

Зависимостта на ядрената енергетика на САЩ има тенденция към нарастване
15 юни 2023 22:00, Елка Василева
139
САЩ плащат милиарди на руската държавна ядрена агенция
Снимка: архив, БГНЕС

Ядрените енергийни компании разчитат на евтин обогатен уран, произведен в Русия. Тази геополитическа дилема се задълбочава, тъй като климатичните промени засилват необходимостта от енергия без емисии, пише в. "Ню Йорк таймс".

Днес американските компании плащат около 1 милиард долара годишно на руската държавна ядрена агенция, за да закупят горивото, което генерира за САЩ повече от половината енергия без емисии, отбелязва американският вестник.

Това е един от най-значимите все още налични парични потоци от САЩ към Русия, който продължава въпреки упоритите усилия сред съюзниците на САЩ да бъдат прекъснати икономическите връзки с Москва. Плащанията за обогатен уран се извършват към филиали на "Росатом", който от своя страна е тясно свързан с военния апарат на Русия, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Тази зависимост на ядрената енергетика на САЩ има тенденция към нарастване, тъй като страната се стреми да намали своята зависимост от изкопаеми горива. Но нито една американска компания не обогатява уран.

Някога САЩ доминираха на този пазар, докато поредица от исторически фактори, включително споразумение за закупуване на обогатен уран между Русия и САЩ, предназначено да насърчи мирната ядрена програма на Русия след разпадането на бившия Съветски съюз, позволи на Русия да завладее половината от световния пазар. САЩ преустановиха изцяло обогатяването на уран, припомня вестникът.

САЩ и Европа до голяма степен спряха да купуват руски изкопаеми горива в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Но изграждането на нова верига за доставки на обогатен уран ще отнеме години - и значително повече държавно финансиране от това, което е отпуснато в момента.

Приблизително една трета от обогатения уран, използван в САЩ, сега се внася от Русия, най-евтиният производител на обогатен уран в света. Повечето от останалия  внос е от Европа. Последната, по-малка част, се произвежда от британско-нидерландско-германски консорциум, опериращ в САЩ. Десетина страни по света зависят от Русия за повече от половината от обогатения си уран, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Не можем да бъдем заложници на държави, които не споделят нашите ценности, но това се случи", каза сенатор Джо Манчин, демократ от щата Западна Вирджиния, който ръководи енергийната комисия на Сената. Манчин предложи законопроект за възстановяване на американския капацитет за обогатяване, който трябва да насърчи федералните субсидии за индустрия, която бе приватизирана в САЩ в края на 90-те години, припомня американският вестник.

Бившият Съветски съюз разработва центрофуги в рамките на тайна програма, разчитайки на екип от германски физици и инженери, заловени към края на Втората световна война. Неговите центрофуги за обогатяване на уран се оказаха 20 пъти по-енергийно ефективни от газовата дифузия. До края на Студената война САЩ и Русия имаха приблизително еднакъв капацитет за обогатяване, но огромни различия в производствените разходи, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Вестникът припомня, че през 1993 г. Вашингтон и Москва са подписали споразумение, по силата на което САЩ са закупили и внесли голяма част от огромния излишък на Русия от обогатен уран близо до степента, необходима за създаване на оръжия. Това е осигурило на САЩ евтино гориво, а на Москва пари, и тогава е било възприето като жест на деескалация.

Но това също така е унищожило рентабилността на неефективните американски съоръжения за обогатяване, които в крайна сметка са били затворени. След това вместо да инвестират в модернизирани центрофуги в САЩ, следващите американски администрации са продължили да купуват от Русия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Американският вестник посочва, че това е част от енергийния преход, който сенатори като Джо Манчин и Джон Барасо, републиканец от щата Уайоминг, искат да коригират, докато търсят ядрени заместители на загубените работни места и приходите от въглищата.

Сенатор Манчин затрудни усилията на администрацията на президента Байдън да ускори прехода от изкопаеми горива, но той също така се противопостави и на колеги, предимно демократи, които са скептично настроени относно ролята на ядрената енергия в този преход, отчасти поради радиоактивните отпадъци, които създава.

"Имаме таван за емисиите, който се опитваме да постигнем, и хората, които говорят за изкарване на ядрената енергия от този микс, добре, те живеят в нереалистичен балон", каза сенатор Манчин.

От своя страна американското министерство на енергетиката изчислява, че постигането на обещанията на САЩ за намаляване на емисиите ще изисква повече от двойно увеличаване капацитета на ядрената енергия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След като Русия загуби войната, ще изплаща в обогатен уран на САЩ стойността на оръжието, което САЩ доставят на Украйна.
99
2
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 10 месеца
В случая САЩ купуват оттам, от където е най-евтино. А за сателитите важи друго правило - да купуват оттам, откъдето им разрешат. Затова нашите управляващи все се пъчат, че щели да диверсифицират (ключова дума) доставките на гориво за нашата АЕЦ. И резултатът от тази диверсификация естествено е че ще купуваме по-дкъпо гориво (и най-вероятно произведено пак от руски уран).
98
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
До Анонимен-116---Да САЩ ще го демократизират европеизират и най вече НАТОвизират За да го ползваме без да финансираме Путин
97
0
 
1
 
! Отговори
vnx преди 10 месеца
До Реалист 102Най-смисления коментар до сега!
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И сега какво? Ще доставями руско ядрено гориво за АЕЦ през САЩ ли?
95
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен 113 Изглежда не знаеш нищо от историята и реално не знаеш вътрешностите нито на АК-47 нито на Щуг-44. Шмайзер докато е бил в СССР е бил само и единствено в Тула занимавал се е с технологии на ЩАМПОВАНЕ а Калашников е в Ижевск разстояние едни 900км и двамата НИКОГА не са се виждали лично.
94
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До 109 Колега ти май не четеш а? Казах фирмата произвеждаща центрофугите е закрила производството не уточних а и няма никакво значение вече по каква причина. За да се зъздаде ново производство дори на нови по-добри центрофуги трябват КАДРИ и ИНВЕСТИЦИИ и още повече ВРЕМЕ да се реализира проекта.
93
0
 
4
 
! Отговори
путангутан преди 10 месеца
Росия що продава ресурси на загниващия нацистки Запад? Лицемери.
92
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Боби, чети и плачи Троби, великото СеСеСеРе отвлякло насила германски физици, че да им направят центрофуги. Същото е и с калашника, Ото Шмайзер им го прави, а го кръщават на някакъв колхозник който не е можел и с триъгълник да борави.
91
1
 
4
 
! Отговори
До ПорЦелан преди 10 месеца
Да дядо ти и още няколко човека са имали техника, ама те са би или 1%, а останалите са работили с волове и на ръка.
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А на нас ни забраняват да строим Белене. Ако имахме управници с топки, сега централата щеше вече да работи.
89
3
 
7
 
! Отговори
до неукия преди 10 месеца
Неук, я пак? Кой спаси янките през 2ра СВ? Кой унищоци японската армия в Манчурия? Неукий, янките са Руски роби, дали го разбират, признават или не, на никой не му пука :))
88
1
 
7
 
! Отговори
До Боби преди 10 месеца
Нискочел, фирмата за производство на центрофуги не е закрита а приватизирана, ти можеш ли да четеш?
87
1
 
8
 
! Отговори
Bormann преди 10 месеца
Клетниците от северна америка са в Руски енергиен плен от десетилетия което води до логичното: Какъв точно театър се разиграва в Украйна и кой плаща да го гледа?
86
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Герги Разликата в горивото е примерно един милион $ по-скъпо за работата на реактор примерно една година на пълна мощност 1000-1200МВ електроенергийна мощност. Проблемът на САЩ е не толкова цената а невъзможността да увеличат производството - нали се сещате фирмата производител на Центрофугите преди десетилетия е закрила производството а да започне ново трябват Кадри(от къде ии заколко време се обучават) и инвестиции...
85
2
 
17
 
! Отговори
Крайно време е САЩ преди 10 месеца
да закрият ядрените си реактори, да приемат истанбулската конвенция и еврото, след което може да ги пуснем в ЕС и Шенген след 10-15 години..... а, и да си нарежат ракетите и самолетите първо!
84
3
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
Отпиште я америка.Голяма мизерия.Глад и разруха!Само дето се кичат колко били велики,утре ако им спре тока и няма как да печатат хартииките си ще почнат на ръка да ги рисуват,ама едвали ще смогнат с таз инфлация!
83
3
 
6
 
! Отговори
Герги преди 10 месеца
До науката Не знам дали спасиха гладуваща Русия, но както винаги са направили много пари. Ако прочете добре статията техните центрофуги са били много по не икономични (горивото им е излизало много по-скъпо от руското). Съответо и тока е излизал по-скъп и т.н.
82
3
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
И какво сега излиза - светът е прекалено малък за вражди. Нужна е нова система където властолюбците да се разкарат от управлението. И източните и западните. Иначе напредък за човечеството не се вижда. Пропаганда, манипулации и войни в 21ви век. Ае стига.
81
5
 
3
 
! Отговори
ПорЦелан преди 10 месеца
До 108, Фена. Дядо ми е, заедно с още 5 човека са имали вършачка, локомобил и трактори от САЩ. След 9-ти затварят всички глави на семейства в общината с една кофа за тоалетна докато не подпишат за ТКЗС. След една година цялата техника е счупена и негодна за употреба.