ООН с тревога заради изтезания на украинци от руските сили

Методите може да са утвърдени на държавно равнище според експерти
16 юни 2023 09:09, Елка Василева
112
ООН с тревога заради изтезания на украинци от руските сили
Украинският посланик в ООН Сергий Кислиця. Снимка: архив, БГНЕС

Група експерти на ООН заявиха, че са писали до Москва, изразявайки загриженост относно прилагането на изтезания от руските военни сили срещу украински цивилни и военнопленници, предаде Ройтерс.

Експертите на ООН посочиха в изявление, че изтезанията включват електрошокове, държане на хората с качулки на главата и симулирани екзекуции. Изтезанията са били извършвани за получаване на разузнавателна информация, самопризнания или по подозрение, че задържаният подкрепя въоръжените сили на Украйна.

Още по темата
Тези изтезания са довели до увреждане на вътрешни органи, пукнати и  счупени кости, инсулти и психологически травми, посочват експертите.

Говорител на руската дипломатическа мисия в Женева не отговори веднага на искането за коментар. По-рано Москва е отричала да е изтезавал или малтретирала военнопленници и казва, че не взима умишлено на прицел цивилни в Украйна.

Макар че обвинения в изтезания са били повдигани и преди и срещу двете страни в 15-месечния конфликт, екипът на ООН от независими експерти каза, че методите на руските сили може да са "утвърдени на държавно равнище".

Последователността и методите на предполагаемото изтезание предполагат „ниво на координация, планиране и организация, както и пряко разрешение, преднамерена политика или официална толерантност от висшестоящите власти".

Това е становището на специалния докладчик на ООН за изтезанията Алис Джил Едуардс, която е изпратила писмото на 12 юни, подписано от още няколко независими експерти.

„Подчиняването на висшестояща заповед или политическа директива не може да бъде изтъквано като оправдание за изтезания и всяко замесено лице трябва да бъде незабавно разследвано и наказателно преследвано от независими органи“, каза Едуардс.

Съгласно разпоредбите на ООН правителството има 60 дни за официален отговор.
(БТА, Петя Гергова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 10 месеца
И нито думичка за изтезанията на цивилни руснаци от укро-нацистите. Тц, тц.
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЗА КАКВО ЛИ НЕ СЕ БЕЗПОКОЯТ ОТ ООН, ЧЕ СЕ ОПАСЯВАМ ВЕЧЕ ДА НЕ СА СТАНАЛИ ИМБЕЦИИ ОТ БЕЗПОКОЙСТВО!...
84
4
 
2
 
! Отговори
Без паника, моля ! преди 10 месеца
Бог закриля неоправданите ! Крадците, терористите и убийците ще плащат трильони репарации и контрибуции за разрушенията и загиналите жертви !
83
5
 
1
 
! Отговори
Путин доживот затвор преди 10 месеца
Кирил Гундяев и всички участници и съдействащи на руския тероризъм, геноцид и престъпления против човечеството в Украйна, Сирия, Чечня, Африка и навсякъде по света : ПОД СЪД НА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР. Русия плаща за всичко разрушено и по 10 милиона долара за всеки загинал по тяхна вина.
82
4
 
1
 
! Отговори
Путин в Хага затвор преди 10 месеца
и всички руски политици, пропагандисти и военни, подстрекатели и извършители на военни престъпления на доживотен затвор. Русия плаща за всичко разрушено и по 10 милиона долара за загинал украинец.
81
0
 
6
 
! Отговори
Любопитко преди 10 месеца
Абе някой чувал ли е къде са Залужни и Буданов и между другото кога почва усраинската контраофанзива?
80
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин вкара Македония, Финландия, Украйна и т.н. в НАТО и е кандидат за почитната титла БУДАЛА НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО. Навремето Сталин вкара Турция в НАТО. АБЕ, ТИЯ С КОЯ ЧАСТ НА ТЯЛОТО СИ МИСЛЯТ, И ВЪОБЩЕ ИМАТ ЛИ ЛИПСВАЩИ ЧАСТИ ? НЕ ГИ ЛИ ПРЕГЛЕЖДАТ ПРЕДИ ДА СЕ КАНДИДАТИРАТ ЗА ДЛЪЖНОСТИ ?
79
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Но нацисти са украинците, да не се объркате. ;-)
78
1
 
0
 
! Отговори
Сузана преди 10 месеца
Да ми услужите с чашка ориз моля!!!
77
18
 
1
 
! Отговори
Красны медведь преди 10 месеца
На ЖУЖАКА му свърши водката и е в криза
76
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Знаете ли защо американските военни викат на брадлитата "Ронсон" (марка запалки)? Защото "се запалват безотказно всеки път".
75
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво стана с вече успялата контраофанзива?!?
74
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе как така днес няма нито една новина на първа страница за победите на хохалите и еленски???
73
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В нета мога да намеря милиони изтезания на украинската войска над руснаци. Аз лично не мога да намеря нито един клип за руснаци дето изтезават украинци. Пратете линк ако намерите!
72
0
 
5
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 10 месеца
Ами учили са се от някого.Нарицателно е името на Дани Митриона,мисля че е бил чилийски полицай предавал опита си при "разпити" и на аржентинската полиция срещу леви активисти.Когато са използвали "телефона" - полеви телефон на американската армия и висши аржентински полицаи с наслада са наблюдавали,когато е върху жени - единия кабел в устата,а другия е ясно къде са го поставяли.Като имам предвид производителя на телефона е ясно и кой е научил и него.
71
0
 
19
 
! Отговори
извратените ЕС преди 10 месеца
Шествие в защита на семейството ще се проведе в София на 17 юни! Каква защита на семейството, какви пет лева, за какво става дума! До къде ни докараха извратените брюкселски фашисти! Да се провеждат шествия за защита на семейството! Представяте ли си в нормална държава като Русия да се провежда шествие за защита на семейството! Какво правим при тези извратеняци и ненормалници!
70
3
 
21
 
! Отговори
МИСИРКИ русофоби преди 10 месеца
пак ли пробутвате узмислици бе? - наред със безбройните изнасилени и търговията с деца! А всъщност си описвате собствените гейски ценности!
69
0
 
21
 
! Отговори
Митко Пешев преди 10 месеца
А за Гуантанамо нещо казаха ли
68
0
 
28
 
! Отговори
Объркан словоред преди 10 месеца
Истината е: прилагането на изтезания от УКРАИНСКИТЕ военни сили срещу РУСКИ цивилни и военнопленници -(има и клипчета бол!). 'Предателите' на Ройтерс ПАК нагласят новините!!
67
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия ще бъде принудена да нанесе удари по военната структура на Германия след като председателят на комисията по отбрана на Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман заяви, че Германия ще предостави летища за F-16 за атаки по Русия.