ООН с тревога заради изтезания на украинци от руските сили

Методите може да са утвърдени на държавно равнище според експерти
16 юни 2023 09:09, Елка Василева
112
ООН с тревога заради изтезания на украинци от руските сили
Украинският посланик в ООН Сергий Кислиця. Снимка: архив, БГНЕС

Група експерти на ООН заявиха, че са писали до Москва, изразявайки загриженост относно прилагането на изтезания от руските военни сили срещу украински цивилни и военнопленници, предаде Ройтерс.

Експертите на ООН посочиха в изявление, че изтезанията включват електрошокове, държане на хората с качулки на главата и симулирани екзекуции. Изтезанията са били извършвани за получаване на разузнавателна информация, самопризнания или по подозрение, че задържаният подкрепя въоръжените сили на Украйна.

Още по темата
Тези изтезания са довели до увреждане на вътрешни органи, пукнати и  счупени кости, инсулти и психологически травми, посочват експертите.

Говорител на руската дипломатическа мисия в Женева не отговори веднага на искането за коментар. По-рано Москва е отричала да е изтезавал или малтретирала военнопленници и казва, че не взима умишлено на прицел цивилни в Украйна.

Макар че обвинения в изтезания са били повдигани и преди и срещу двете страни в 15-месечния конфликт, екипът на ООН от независими експерти каза, че методите на руските сили може да са "утвърдени на държавно равнище".

Последователността и методите на предполагаемото изтезание предполагат „ниво на координация, планиране и организация, както и пряко разрешение, преднамерена политика или официална толерантност от висшестоящите власти".

Това е становището на специалния докладчик на ООН за изтезанията Алис Джил Едуардс, която е изпратила писмото на 12 юни, подписано от още няколко независими експерти.

„Подчиняването на висшестояща заповед или политическа директива не може да бъде изтъквано като оправдание за изтезания и всяко замесено лице трябва да бъде незабавно разследвано и наказателно преследвано от независими органи“, каза Едуардс.

Съгласно разпоредбите на ООН правителството има 60 дни за официален отговор.
(БТА, Петя Гергова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те само това могат комплексираните руснаци
45
2
 
13
 
! Отговори
До 44 преди 11 месеца
Въобще Украйна в уравнението ли е? Ние сме свидетели на един садо мазо спектакъл в който Русия горката сама всичко си прави. Е за каква война става въпрос тогава.
44
11
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 11 месеца
Русия воюва сама срещу себе си! Защо ООН не осъди с нищо непровокираната агресия на Русия срещу себе си?! Трябва Запада да даде оръжие на Русия да се защити от самата себе си ;))
43
27
 
22
 
! Отговори
хммм преди 11 месеца
Аз само да попитам издевателствата на американските военни над мирното население от времета на Виетнамската война до сега утвърдени ли са били на държавно равнище или да?
42
25
 
18
 
! Отговори
По Укротелевизията преди 11 месеца
преди време излезна даже глвен лекар който гордо съобщи че издал заповед да режат половите органи на Руските военнопленници. В последствие Путин действително потвърди че има такива случаи. Обаче за подобни коментари от държавни служители по националната телевизия нямаше разтревожени в ООН?
41
22
 
23
 
! Отговори
До 43 преди 11 месеца
Забрави да напишеш, че Русия сама си обстрелва АЕЦ а, сама си обстрелва гражданите в Белгородска област също! И разбира се сама обстрелва цивилните в град Донецк от 9 години ;)
40
16
 
25
 
! Отговори
Забравиха да наложат преди 11 месеца
санкции на Русия заради това че сама обстрелва Кремъл!! Как може такава безотговорност. Ето, според Западните разбирачи, Русия сама си взриви моста, сама си обстрелва населението. Сама си взриви Язовира и сама си взриви тръбата в Балтийско море. Даже и Руските пленници сами се застрелват в главите и в капачките на колената. Много интересна ситуация се получава.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като са измукани от пръстите държава, как нема да ги гърчат, сега наред са измислените макета :)))
38
1
 
16
 
! Отговори
Двойни Стандарти преди 11 месеца
Вече има доказателства за Украински групи които разфасоват Украински деца за органи. И въпреки това Съдът в Хага се произнесе че Путин трябвало да бъде арестуван и съден, защото Русия прибирала деца от Украина в сиропиталища в Русия, без да се допита до родителите им. А е ясно защо не се допитва. В повечето случаи родителите са изчезнали или убити. Може би е по-добре Руснаците да ги оставят тези деца на Менгелетатата в Украйна? Това ли искат да кажат Хага и ООН?
37
1
 
19
 
! Отговори
Жалко че не се преди 11 месеца
Разтревожиха така да разкрият кой взриви Северен Поток и кой обстрелва АЕЦ Запорожие!Вече от една година не могат даже да кажат кой е!!!
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Урките са слаби, понеже са измислена държава, нормално е да ги гърчат рашките :))
35
0
 
15
 
! Отговори
До 34 преди 11 месеца
Точно! На Видеото на украинската армия ясно видях бели ленти на труповете по улиците! Даже не ка ги махнали преди да снимат?! Всички знаем какво означават белите ленти в тази война! Руски войници или проруски цивилни носят били ленти!!
34
0
 
14
 
! Отговори
я ООН преди 11 месеца
Да каже нещо за това: Разобличител от европейска организация за сигурност твърди, че руснаците откриват сутеренни лаборатории с доказателства за украински групи, които отнемат органи на деца.
33
0
 
16
 
! Отговори
До 34 преди 11 месеца
То това е ясно като бял ден. И никой вече не говори за Буча. Защо ли? А е ясно и защо Укрите го бяха избрали това населено мясъо. Името му звучи като касапин на английски та е идеално за пропаганда на Запад. Лесно се запомня. И до ден днешен тук там го въртят като надрана плоча. Но Западните медии така работят.
32
1
 
17
 
! Отговори
И още нещо преди 11 месеца
До Разтревожени навреме В Буча когато влязоха украинските жандармеристи нямаше трупове. След 2 дни са влезли хората на Порошенко. Тогава се появиха. Поне да им бпха махнали белите ленти от ръкавите. Според мен"Героите на Окрайна"са разстрелвали де що видят човек с бяла лента по улиците. Самите цивилни в града явно не са разбрали, че руснаците са се изтеглили, не са си махнали белите ленти и са станали жертва на укронацитата.
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Урките се напикаха от страх, хубаво че поне малко им поддържат имиджа янките, че съвсем ще се оакат :)))
30
0
 
23
 
! Отговори
Мисирки от ЕС преди 11 месеца
Ще продължава ме да Ви заливаме с факални новини.
29
1
 
19
 
! Отговори
Разтревожени навреме преди 11 месеца
Порошенко обяви началото на гражданската война с думите: За нас ще има работа, те ще са безработни. Нашите пенсионери ще получават пенсии, техните не. Нашите деца ще са по детските градини. Техните ще гният в бомбоубежищта. Така ще спечелим тзи война. ПО ОНОВА ВРЕМЕ КАТО ЧУХА ТЕЗИ ДУМИ ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА УКРАЙНА, НЯКОЙ РАЗТРЕВОЖИ ЛИ СЕ???
28
0
 
15
 
! Отговори
Торнадо преди 11 месеца
Тези експерти май са пропуснали присъдите, издадена от УКРАИНСКИЯ съд над членове на"Торнадо", вилнели в Източна"Украйна". Отвличане на цивилни от улицата или дома. Половината тяло на масата и бой по генеталите. Изнасилвания на мъже и жени. ЦИВИЛНИ!!!! Това от 2014 до вкарването им в затвора! Иначе'американската"практика в Ирак и Гуантанамо-чувал на главата и изсипване на вода си е висш"хуманизъм". Сградата на ООН къде се намира и кой е основния"донор"? А?
27
0
 
13
 
! Отговори
Д-Р Демокрация преди 11 месеца
Промивам всякакви мозъци.