ООН с тревога заради изтезания на украинци от руските сили

Методите може да са утвърдени на държавно равнище според експерти
16 юни 2023 09:09, Елка Василева
112
ООН с тревога заради изтезания на украинци от руските сили
Украинският посланик в ООН Сергий Кислиця. Снимка: архив, БГНЕС

Група експерти на ООН заявиха, че са писали до Москва, изразявайки загриженост относно прилагането на изтезания от руските военни сили срещу украински цивилни и военнопленници, предаде Ройтерс.

Експертите на ООН посочиха в изявление, че изтезанията включват електрошокове, държане на хората с качулки на главата и симулирани екзекуции. Изтезанията са били извършвани за получаване на разузнавателна информация, самопризнания или по подозрение, че задържаният подкрепя въоръжените сили на Украйна.

Още по темата
Тези изтезания са довели до увреждане на вътрешни органи, пукнати и  счупени кости, инсулти и психологически травми, посочват експертите.

Говорител на руската дипломатическа мисия в Женева не отговори веднага на искането за коментар. По-рано Москва е отричала да е изтезавал или малтретирала военнопленници и казва, че не взима умишлено на прицел цивилни в Украйна.

Макар че обвинения в изтезания са били повдигани и преди и срещу двете страни в 15-месечния конфликт, екипът на ООН от независими експерти каза, че методите на руските сили може да са "утвърдени на държавно равнище".

Последователността и методите на предполагаемото изтезание предполагат „ниво на координация, планиране и организация, както и пряко разрешение, преднамерена политика или официална толерантност от висшестоящите власти".

Това е становището на специалния докладчик на ООН за изтезанията Алис Джил Едуардс, която е изпратила писмото на 12 юни, подписано от още няколко независими експерти.

„Подчиняването на висшестояща заповед или политическа директива не може да бъде изтъквано като оправдание за изтезания и всяко замесено лице трябва да бъде незабавно разследвано и наказателно преследвано от независими органи“, каза Едуардс.

Съгласно разпоредбите на ООН правителството има 60 дни за официален отговор.
(БТА, Петя Гергова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изтезания с цел разузнаване пълни глупости ,с толкова техника и сателити на кого е нужно .Все едно са изтезавали някой и той им е казал ,че след месец ще има струпване на техника и боеприпаси в Павлоград.Всъщотомвреме не съм чул ООН да казва нищо за украинците които съвсем умишлено стрелят по цивилни.
65
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия слага край на сегашния световен ред и създава новия свят.
64
3
 
5
 
! Отговори
Ехаа преди 11 месеца
До Анонимен 65 а ти слагай феса и беж към джамията...
63
1
 
17
 
! Отговори
Тагарев съм преди 11 месеца
След успешна трапанация на черепа, моят приятел Заслужни може да произнася - Слава украини !
62
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия слага край на Третото Българско Царство,тя не е Освободител!!!
61
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нормално за руските фашисти.
60
16
 
21
 
! Отговори
фашистите в Брюксел преди 11 месеца
Фашистите в брюксел за загрижени за извратеняците и защо в България се възпрепятстват прожекции на филми с гей пропаганда за деца, но не и за побоищата над българи в Македония.
59
15
 
19
 
! Отговори
Посолството преди 11 месеца
Вчера немския бундестаг гласува, че в македония са най-толерантните и там не бият Българи. Изобщо четеш статията и си сигурен, че наркомана лично е изтезавал руснаци. За обратното никой нищо не знае но се говори в ООН
58
15
 
18
 
! Отговори
Посолството преди 11 месеца
Да се чете изтезавани руснаци от Урките
57
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А тревода за лабораториите? Нещо да кажете за чолковника, дет седи и реве кат малло дете пред един бункер ? Щот доле в бункера има деца на създарма....... абе ***, нета ви беше грешката, по-умни сме от вас и сме доста повече, всичко изтича.....
56
9
 
16
 
! Отговори
Рашистанците преди 11 месеца
участващи във войната са в голямата си част ypoди и за тях е нормално да правят такива неща...
55
12
 
20
 
! Отговори
До 52 преди 11 месеца
Вече обаче има доказателства за Украински групи които разфасоват Украински деца за органи. И въпреки това Съдът в Хага се произнесе че Путин трябвало да бъде арестуван и съден, защото Русия прибирала деца от Украина в сиропиталища в Русия, без да се допита до родителите им. А е ясно защо не се допитва. В повечето случаи родителите са изчезнали или убити. Може би е по-добре Руснаците да ги оставят тези деца на Менгелетатата в Украйна? Това ли искат да кажат Хага и ООН?
54
11
 
8
 
! Отговори
жужо преди 11 месеца
Елче, скрий се нейде беее
53
16
 
7
 
! Отговори
До 53 преди 11 месеца
Още не било започнало..чакаме..
52
10
 
12
 
! Отговори
Говедо преди 11 месеца
Най-жестолото изтезание за един хохол е да го оставиш три дни без сланина!След този нечовешки акт Микола е готов да разкаже всичко за едно парченце сланинка!
51
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А контранастъплението, контранастъплението, какво става с контранастъплението?
50
12
 
10
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
Да прочетем между редовете Русия "ВЕРОЯТНО" малтретира пленници и цивилни - защо "ВЕРОЯТНО" защото нямат ДОКАЗАТЕЛСТВА - които са пукнати и строшени кости, инсулти, инфаркти и т.н. - Абе ХОРИЦА ДЕТО СТЕ МЕДИЦИ ОБЯСНЕТЕ ИМ НА ТЕЗИ ОТ ООН че всички тези неща и след време могат с обстоен медицински преглед да се установят следователно всеки който има малко акъл в главата няма да ползва подобни методи - има неинвазивни психически методи колкото щеш(човека седи прав в шкаф и чува безумна детска песен
49
17
 
19
 
! Отговори
Мисирки преди 11 месеца
Репертоар: 1. Украйна , лошия Путин ,добрите НАТО2. Любовта е любов , мъжете могат да раждат , мустакати типове печелят медали в женски състезания.3. Black life matters , metoo , woke
48
1
 
13
 
! Отговори
Извънредна новина!!! преди 11 месеца
Западът съобщи че ще даде оръжие на Русия за да защити Русия от Русия, която сама обстрелва собствените си територии, язовири и Атомни ел. централи.
47
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Типично за рушките диваци, не ме изненадва