Как разрушената стена на "Каховка" промени бойното поле по неочакван начин?

Путин заяви, че разрушаването й е спряло украинското контранастъпление през Днепър
18 юни 2023 21:25, Анисия Иванова
183
Как разрушената стена на "Каховка" промени бойното поле по неочакван начин?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След като стената на язовир Каховка беше скъсана на 6 юни, наводненията прекъснаха всяка възможност на украинските войски да преминат река Днепър в подкрепа на контраофанзивата си. Въпреки това тази полза за Кремъл може да не продължи дълго.

Под язовирната стена водите вече са започнали да се оттеглят и в крайна сметка ще върнат реката в предишното ѝ състояние, макар и с нови препятствия като отломките. Нагоре по течението на реката, с изпразването на 230-километровия басейн на язовир Каховка, се очертава изцяло нов пейзаж, който потенциално може да създаде възможности за украинските сили.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната вече преработва картите на бойното поле, за да отрази внезапното свиване на водното течение, което отделя украинските сили от окупираните земи на източния бряг на язовира.

Язовирът е разрушен точно в момента, в който украинските сили започват контраофанзива, планирана месеци наред, която цели да си върне териториите, загубени от Русия в южната и източната част на страната след инвазията миналата година.

Тъй като Киев разполага с милиарди долари в западно оръжие по протежение на фронт, дълъг 1600 километра, река Днепър е ключов елемент от бойното поле, осигурявайки защита на войските, изправени една срещу друга в по-голямата част от южната ѝ част.

В четвъртък министрите на отбраната на страните от Организацията на Северноатлантическия договор, към която Украйна се стреми да се присъедини, започнаха двудневна среща в Брюксел, за да обсъдят конфликта и дългосрочната подкрепа за Украйна.

Евентуалният обхват на тази преграда ще зависи от това колко сериозно е повреден язовирът, както и от тинята, която се е събрала на дъното на язовира от построяването му през 1956 г.

От векове река Днепър заема централно място в идентичността и икономиката на Украйна. Съветските инженери превърнаха реката в каскада от шест огромни язовира, всеки от които с хидроелектрическа централа за производство на електроенергия за индустриалното сърце на брега ѝ. Каховка е последният преди реката да се влее в Черно море, образувайки огромна естествена преграда между враждуващите армии.

До неделя обаче нивото на водата в язовира е спаднало наполовина с изпускането на 73% от обема му, заяви директорът на "Укрхидроенерго" Игор Сирота в интервю за Радио Свобода в Youtube. Новооткритите тинести брегове не позволяват на служителите на агенцията да преместят закъсалите мониторингови станции достатъчно близо, за да измерят директно пониженото ниво, каза той.

В сряда Сирота заяви, че се очаква нивото на водата да продължи да спада и наводненията да се оттеглят още една седмица.

Повърхността под водата е съставена от тиня и е трудно да се каже колко бързо ще изсъхне след това, според Перевозчиков.

От месеци Русия е окупирала района на язовира, но отрича да е отговорна за причиняването на разрушаването му.

Тъй като наводнението засега елиминира всякаква заплаха от другата страна на Днепър, руските командири са прехвърлили войски от позициите по реката, за да укрепят отбраната на изток, заяви на 11 юни заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр.

Президентът Владимир Путин заяви, че разрушаването на язовирната стена е спряло украинското контранастъпление през Днепър, макар че в телевизионните си коментари за войната във вторник той също така заяви, че "за нас би било по-добре", ако те бяха опитали да се справят с тази позиция. Той също така изрази съжаление за ниските запаси от модерни оръжия на Русия и за загубата на 54 танка при едноседмичната контраофанзива на Украйна. Той заяви, че Украйна е загубила 160 танка в битката досега - цифра, която е значително по-висока от тази, която е била потвърдена от независими експерти.

Ако язовирът се изпразни напълно, Днепър, намален до състоянието си преди преграждането между Нова Каховка и Запорожие, ще бъде много по-малко препятствие за силите, които искат да го преминат със средна дълбочина около 3 метра, вместо 16,5. Разстоянието, което украинските сили ще трябва да преминат на север от язовира, също ще се свие рязко - от максимум 23 километра до около един.

Според картите, направени през 1954 г., малко преди построяването на язовир "Каховка" Днепър на много места се разделя на по-малки канали. Първоначалното корито на реката под язовира е имало широки блата, но също така и мостове над по-тесни места.

Днепър пресича Украйна в посока север-юг и започва от блатистия южен край на руските хълмове Валдай, където е едно от именията на Путин, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Язовирите на реката са взривявани два пъти по време на Втората световна война като част от отбранителни операции, въпреки че и двете тактики в крайна сметка се провалят.

През 1941 г. съветският диктатор Йосиф Сталин взривява първия язовир на реката, който е построен само девет години по-рано край Запорожие, за да забави приближаването на германските войски. При наводнението загиват около 20 000 до 100 000 души, включително удавени съветски войници, които не са предупредени навреме.

Германците възстановяват язовира по време на окупацията, преди да го взривят отново през 1943 г., когато използват Днепър, за да укрепят отбранителната линия срещу масирана съветска контраофанзива.

Докато военната роля, която разрушаването на язовир "Каховка" ще изиграе този път, остава неясна, икономическото въздействие е по-лесно да се предвиди. Язовирът захранваше множество заводи, атомната електроцентрала в Енергодар и най-голямата селскостопанска напоителна система в Европа, както и канала, доставящ вода на Крим - полуостровът, който Путин анексира от Украйна през 2014 г.

Според Министерството на земеделието на Украйна само загубата на напоителната мрежа ще лиши от вода 584 000 хектара обработваема земя - площ, която през 2021 г. е произвела 4 млн. тона зърно и маслодайни култури на стойност 1,5 млрд. долара.

Въпреки ударите върху селското стопанство и производството на стомана, Dragon Capital, най-големият инвестиционен мениджър в Украйна, не смята, че непосредственото икономическо въздействие на наводненията ще бъде достатъчно голямо, за да промени прогнозите си за растеж, според Елена Билан, главен икономист на компанията.

Това се дължи на факта, че в момента икономиката се развива по-добре от очакваното, казва Билан, въпреки че в дългосрочен план разрушаването на язовира ще означава "допълнителни разходи за реконструкция и възстановяване на щетите".

"Подобно наводнение в Украйна със сигурност не е имало и вероятно не е имало и в цяла Европа", каза Перевозчиков, който е хидролог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че те ползите са само за Украйна, от минните полета на руснаците нищо не остана, сега трябва да започват всичко отново
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато имаше стена каховското водохранилище беше сериозна преграда за всяка армия... Сега обаче украинците ще могат да атакуват аеца... Странно как взривиха стената точно преди украинската контраофанзива
73
5
 
12
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 10 месеца
Чудя се защо не са отворили шлюзовете тия глупави руснаци ами са хабили взрив .Просто да ги отворят ,в края на краищата каквото и да са направили пак те щяха да са виновни .
72
11
 
10
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 10 месеца
До Ахмет глупости, трябваше да изтрелят стотици ракети от химарс, за да направят няколко дупки в един мост и това спираше само тежка техника. Няколко ракети нямат никакъв шанс да разбият стена, която може да издържи на ядрена бомба. Взривена е от вътре, руснаците я минираха още миналата година и сега, като видяха, че ги атакуват я взривиха.
71
11
 
19
 
! Отговори
Ахмет преди 10 месеца
Преди да взривят стената , украинците са предупредили местното население ,че ще има бомбандировка за да влязат по мазетата.Вашингтон пост признава че е взривена от ВСУ и обстрелвана повече от година ,но не и платеното ни сайтче.Руснаците са толкова зли ,че вече и на себе си искат да навредят ,а и това наводнение е идеално оправдание за пълния провал на така наречената контра атака или укро-юруш.Над 50 държави наливат милиарди срещу русите и файда йок.
70
11
 
9
 
! Отговори
До 82 преди 10 месеца
Еленовъда шойгу се изтъпанчи и обяви, че контраофанзивата е неуспешна още преди да е почнала и БАМ, бента гръмна. И вярно, че забравиха контранастъплението. Рашистите го гръмнаха без да им пука за цивилните, за Крим, за екология.. Както винаги. При тях човешкия живот никога не е играл роля.
69
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слава кокаинаа
68
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво става с контранастъплението?
67
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Язовирът е разрушен точно в момента, в който украинските сили започват контраофанзива!!А твърдяхте, че рашките го разрушили
66
0
 
4
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
На 250 км корито, дълбочина сиреч денивелация 18 м. Трябва да събира доста тиня. Интересно колко дъждовни дни има в годината. Укрития също няма.
65
5
 
15
 
! Отговори
543 преди 10 месеца
Руските мужици прибягавт до всички видове военни престъпления. Сриват градове със земята, тероризират цивилните, депортират деца, взривяват язовири, но това само отлага неизбежния колапс на империята на злото.
64
5
 
15
 
! Отговори
100 рубли за долар преди 10 месеца
Долара срина ли се? Копейката стана ли световна валута? НАТО разпада ли се? Москвича изпревари ли Форд по продажби? Мосфилм мина ли Холивуд? Туполев измести ли Боинг? Руските компютри станаха ли най-добрите? В нищо на ги бива ватенючките, ама по някаква причина мислят че имат силна армия
63
1
 
11
 
! Отговори
Аксиома преди 10 месеца
Истината е винаги обратна на публикуваното мнение в днес.бг.
62
5
 
11
 
! Отговори
До зз бот преди 10 месеца
Който е чел повечко книги, мрази Русия. Затова русоробите навремето цензурираха и забраняваха литература.
61
5
 
13
 
! Отговори
НАТО преди 10 месеца
А некакво обяснение, що НАТО вече 15 месеца не може да си намери т:о:п:к:и:т:е и да се намеси директно в конфликта, дали има? Аз си мисля, че просто ги е Страх!
60
10
 
2
 
! Отговори
Бъгнал се бот преди 10 месеца
Давай Владимир доларите ще станат най-голямата територия и природни богатства Русия е измислена държава ще се топлят на дърва и си скапаха сами икономиката но ще стане на ядрена пустиня и танковете им горят ще станат на тоалетна хартия БРИКС като заиграят Булавите се напълни с араби и третополови с половината природни богатства на света ще се разпадне на многополюсен време е да ги почва наркоманът Възраждане ще спечели ще ни вкара във война Китай без аналог в света!
59
6
 
10
 
! Отговори
Муахаха преди 10 месеца
НАТО има 0лев Шанс дори срещу Дебелия Ким от Северна Корея, дето живеят голи и боси в Оризището, а какво да Говорим за Русия с Военната си Индустрия отвън 21век с ХиперЗвукови Ракети?!
58
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само напълно побъркан може да вярва, че изостанала Русия има някакъв шанс срещу НАТО. НАТО има 40-50 пъти по-голяма икономика; десет пъти повече население; многократно по-добро въоръжение; три пъти по-голяма територия; бази по целия свят; значително по-голямо политическо влияние върху останалите държави. На какво изобщо разчита Путин? Останали са му единствено пропагандаторите из целия свят, но и те вече изглеждат смешни.
57
7
 
9
 
! Отговори
Смърт на УкроНацизма преди 10 месеца
Унищожил Черно Море за 1000 години НаПред! КОВИД е Шанел5, скоро Истинката Чума се влива Нашето КрайБрежие!!
56
0
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 10 месеца
До Анонимен 55 Как да не е болен? При него това е по рождение. А руснаците на това му викат "больной на голову", демек не е с всичкия си.