Доц. Бенатов: В Одеския регион забраниха влизането в Черно море

Морето има процеси на самопречистване, но обемът на отпадъците е висок
Обновена: 21 юни 2023 10:03 | 21 юни 2023 09:49, Анисия Иванова
37
Доц. Бенатов: В Одеския регион забраниха влизането в Черно море
Снимка: БГНЕС

След взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка" всички институции в България са категорични, че основание за притеснение няма и водата в Черно море е чиста. Вземат се ежедневни проби.

Доц. Даниел Бенатов, който журналист и експерт по безопасност на хидротехнически съоръжения, заяви пред Bulgaria ON AIR от Украйна, че ситуацията е доста тежка и може да се говори за екологична катастрофа.

"Най-важните наблюдения ги правят нашите специалисти в Одеския регион. Показателите там са доста зле - от Херсонска област в Черно море с водата от Днепър попадат отпадъци от хранилища на различни промишлени предприятия, гробища и селскостопански животни. Това доста силно замърсява морската вода. Има силно превишение на микробните показатели и властите в Одеския регион забраниха влизането във водата", обясни той в ефира на "България сутрин".

Още по темата

От думите на доц. Бенатов стана ясно, че няма проблем с битовите нужди, защото хората в района използват вода, която преминава през сериозна система. Винаги слагат хлор и водата се пречиства, отбеляза той.

И допълни, че ако хората използва вода от кладенци, това може да бъде проблем. От реката и морето микроорганизмите може да попаднат в грунтови води.

"Черно море има процеси на самопречистване, които вървят винаги, но обемът на отпадъците е доста висок и затова специалистите още не знаят какво ще последва", подчерта доц. Бенатов и изтъкна, че реакцията на ООН след взривяването на язовир "Нова Каховка" е била доста нетрайна.

Ако руснаците използват тактическо ядрено оръжие, той предполага, че ООН единствено отново ще изкаже безпокойството си.

"В украинската армия е като зоологическа градина от оръжия - има от САЩ и различни европейски държави, но повече използваме съветско оръжие. Всички знаят, че България произвежда боеприпаси за старите системи и в Украйна с голям оптимизъм посрещаме изявленията на новото българско правителство. Въпросът с военна помощ ще бъде решен и това е много важно за Украйна", каза още доц. Бенатов.

Според него никой не може да даде прогноза как ще се развие войната.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз като гледам до момента руснаците намериха едни нови 10 милиона население и едни нови земи, дето от сега нататък ще им носят сериозни проиходи. Не знам къде и как са се простреляли, но украйна здраво се наигра на русофобия. Оакто и много други.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците се застреляха не в крака, а много по-нагоре. Ще има да плащат поколения наред заради болните амбиции на ония в Кремъл.
29
1
 
3
 
! Отговори
Сашо преди 10 месеца
Ех съд страх ли ,ще живеем.Та ние вече и в планината и в парка и в градската градина няма да излизаме.Миреше на глобална диктатура!Отпуснаха ни малко и хоп пак маски
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А Бюджета как ще го кърпим с нови заеми ли?
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
100 статий на ден че било чисто морето, браво повярвахме ви ей ся тръгвам към Бургас
26
0
 
7
 
! Отговори
Списаревски преди 10 месеца
Първо изгониха руските туристи, които плащаха най-много, сега ни заляха с помия Черноморието, което значи че и германците и чехите и румънците и тн ще изчезнат - на ви Икономика по Туризъм в действие! Българите сме в Гърция това лято - щото нас няма как да излъжат за чистотата и кристалните ни води! Сещам се за оня култов български филм, където цацата стана кит - какво прозрение, само че сега ще е от радиация и мръсотия. Тя цацата също яде мръсотия и дебелее, а ние ще ядем цаца за 50 лева!
25
4
 
0
 
! Отговори
ЧСИ 828 преди 10 месеца
Влизате в Гугъл и пишете ,,най-мръсното море". Като прочетете малко и ще се откажете от Кафяво море завинаги. Най-мръсното море в Европа, дето замърсяването е извън скалата за измерване. Мбмухаха! И това е, което се знае със сигурност. Пък тайно и тихичко в тъмното какви неща изхвърлят там си нямаме на идея даже. Къде ли отиват ядрените отпадъци от АЕЦ Козлодуй примерно? М? Запорожката АЕЦ? Обогатен уран и плутоний бълващи радиация десетки-стотици хиляди години!!!
24
0
 
4
 
! Отговори
така де преди 10 месеца
Цацата ще е по тлъста и няма да се печем много ,щото ще се облъчим достатъчно!
23
4
 
13
 
! Отговори
Отряд1 преди 10 месеца
Пропаганда! Морето е чисто! Някакъв си там, уж министър! Стой и гледай как освен крави, който доплуваха, ще доплуват и акотата на ората, както и бацилчетата им. Къпането разрешено, фармацевтичната индустрия има готовност, а правителството с удоволствие ще те затвори в къщи ... На ви НАТО. ОНАТИХТЕ СЕ!
22
3
 
17
 
! Отговори
Me преди 10 месеца
Нашето море принципно е кристално чисто, сега с тия води дето се изляха със сигурност ще стане още по добре. Затова предлагам цацата и таратора да станат съответно 100 и 50лв
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Tucker Carlson - това имам за вас ! Най-добрия журналист , който коментира безпристрастно! Чуйте какво казва за стената и какво се е случило подкрепено с ФАКТИ !
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като чуя специалисти и вече не знам дали да им вярвам, особенно ако са от Одеса... Та кактово искат да си говорят, ще се разходим да видим и така.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, там още не знаят какви ще са щети, ама на нас важното ни е, че нашите професори и специалисти знаят - чистичко е, казаха да ни са плашим, можело да влизаме във водата с кравите и отровите. Те винаги категгорично знаят.
18
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Ужас__малко си се объркал, рашистанците взривиха стената на язовира, а рубладжиите ни ги обслужват
17
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
скоро и нашето ще затвори, а рашистан трябва да ни плати загубите в туризма, ако трябва да сме честни, но ние нямаме политици с топки, а само рубладжии!
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Надявам се вече всички са наясно как собственото ни правителство ни лъже. Това е престъпление в условия на организирана престъпна група с последици с мащаби на геноцид. Би трябвало сега поне 3 министри да бъдат вкарани в затвора, задълго, затова, че прикриват истината за мръсотията в Черно море.
15
4
 
16
 
! Отговори
шуменец преди 10 месеца
Преди да влеза да се плацика човек в морето да каже 3 пъти: Мечка страх - мен не страх, и да влиза смело. Един път се живее, никой не е вечен.
14
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доцентът е специалист по всичко - от незамърсеното море до украинското въоръжение. Хвала на такива ломоносовци!
13
2
 
25
 
! Отговори
Слушател преди 10 месеца
А по БНР от РИОСВ-Варна казаха, че проби се взимат само три пъти месечно, това било достатъчно. Някой по трасето лъже много яко.
12
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лъжат ни че е чисто, както с чернобил.