Блинкен с оценка: Путин написа книга на провала за себе си и Русия

Кризата показа пукнатините във властта, смята държавният секретар на САЩ
25 юни 2023 19:02, Красимир Ангелов
434
Блинкен с оценка: Путин написа книга на провала за себе си и Русия
Снимка: БГНЕС

Кризата в Русия, включваща опит за бунт на наемници срещу Кремъл, разкри "истински пукнатини" във властта на президента Владимир Путин, след като той беше принуден да сключи сделка за амнистия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за CBS.

Въстанието на частната наемническа група Вагнер и нейния лидер Евгений Пригожин през уикенда отбеляза "пряко предизвикателство към властта на Путин и това повдига дълбоки въпроси, показва истински пукнатини", каза Блинкен, цитиран от БГНЕС.

Още по темата
Държавният секретар сподели, че САЩ предполагат, че потенциалната заплаха за руския президент Владимир Путин може да не е отминала.

"Това е разгръщаща се история", каза Блинкен и посочи, че не „сме видели последното действие. Наблюдаваме много внимателно."

През уикенда американските официални лица, както и други по света, бяха разтърсени от това, което изглеждаше като пряка и значителна заплаха за властта, а може би и за живота, на Путин.

Днес заплахата е като че ли отшумяла, но Путин е отслабен и по-нататъшна нестабилност или военен конфликт изглеждат напълно възможни, посочи Блинкен и продължи:

"Фактът, че това е най-малкото допълнително отвличане на вниманието на Путин и на Русия, според мен е в полза на Украйна. Това просто създава още един проблем за Путин".

Смушенията, предизвикани от Пригожин, са "просто последната глава в книгата на провала, която Путин написа за себе си и за Русия", каза той.

"Преди шестнадесет месеца руските сили бяха на прага на Киев в Украйна, мислейки, че ще превземат града за броени дни, мислейки, че ще заличат Украйна от картата като независима държава", припомни държавният секретар на САЩ. "Сега, през този уикенд, те трябваше да защитават Москва, столицата на Русия, срещу наемници, създадени от самия Путин."

"Самият Пригожин в целия този инцидент повдигна дълбоки въпроси относно самите предпоставки за руската агресия срещу Украйна на първо място", добави Блинкен.

Бунтът приключи преди края на уикенда, след като Пригожин сключи споразумение, според което трябваше да напусне Русия и да замине за Беларус. В неделя войските на Вагнер започнаха да се изтеглят от южната част на руската Воронежка област.

Хаосът през уикенда беляза най-значителните вътрешни сътресения в Русия, откакто реваншистки настроени комунистически лидери за кратко свалиха съветския президент Михаил Горбачов през 1991 г. Този преврат бързо се разпадна поради съпротивата на Борис Елцин и други, а месеци по-късно Горбачов разпусна Съветския съюз, припомнят световните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Блинкен много го е яд, че руснаците не се бият помежду си. Ама това не са укри. А Пригожин беше станал неадекватен и затова беше пратен в трета глуха.
226
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Леко се понаакаха . За това са толкова жлъчни .просто разбраха някои неща
225
5
 
16
 
! Отговори
САЩ преди 11 месеца
Още са зациклили в 90 ти години и си мислят, че са световен хегемон..
224
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кво ше стане на 17 юли бе каскети задръстeни
223
5
 
5
 
! Отговори
До 243 преди 11 месеца
Ноооо Пригожин го изложи и каза Истината!!!
222
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
ти написа ли я за вашия провал?....побързай, путин няма да чака, уверявам те!
221
4
 
12
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
Путин пак ги метна.
220
5
 
11
 
! Отговори
САЩ са преди 11 месеца
Жалки и смешни....
219
5
 
13
 
! Отговори
Оле преди 11 месеца
Но тези от САЩ и НАТО наистина се хванаха на въдицата на Путин.Този ,,преврат" е отклоняване на вниманието.на 17 юли светът ще замръзна пред това което ще се случи.Четете бре хора ,четете ....Американците още ли вярват ,че владеят света???Наивници.
218
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Иска им се на САЩ да се распадне Русия и я разграбят.
217
17
 
4
 
! Отговори
Василев преди 11 месеца
Публично унижение пред цял свят за Путин и за Генералния Щаб, защото бе са си свършили работата в мирно време, както с военната подготовка, така и с военните технологии, и сега руските войници ги избиват като кучета по бойните полета!Агент Бенджи Галахар!ЦРУ!!!
216
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Путин плаща за съдбоносната грешка на Горби да распусне СССР.
215
13
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Според русофилите вчера гледахме "гениален" сценарий на кремъл. Обаче Пригожин явно забрави репликите си и изрецитира ЦЯЛАТА ИСТИНА за фалшивата война на вовата. Нарече оправданията и поводите за война на кремъл ЛЪЖА!!! И родните русофили олекнаха, а чейнетата им увиснаха!!! К.о.ф.т.и е като разбереш, че са те направили на дурак!!!
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Кабар Е, поне един си докопал ти, служи ти за мозък
213
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Интересно мигащия дали му е останало време да даде оценка и за провала на безумни Бидон?
212
8
 
3
 
! Отговори
Кабар преди 11 месеца
Ха-ха друзята са много смешни, смятат че това представление влияе по някакъв начин на войната в украйна. Друзя, чакаме да видим чудото на фронта, как ВСУ ще се обърнат в бяг и ще се предават масово на залюханите чмобове на путин. муха-хаха
211
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Русия нямало памперси по магазините. Владимир ги бил изкупил всичките
210
7
 
11
 
! Отговори
да преди 11 месеца
платихме си самолетите, а янките казаха - ще ги забавим защото сте неблагонадежден партньор......благодарим ви тъмносини братя афроамериканци....а това оръжие, което искате да дадем на бандитска украйна ни го дадоха преди години руснаците без пари!
209
13
 
3
 
! Отговори
от Козяк преди 11 месеца
Друзя ако си мислите че Пригожин е единствения претендент за трона , трябва да ви разочараовам. В засада чакат много други претенденти, които като видяха сега колко е труслив, ще го свергнат при пръв удобен случай. Слабите диктатори никой не ги обича.
208
9
 
0
 
! Отговори
Василев преди 11 месеца
Сега е време Джуджи малце и олигарсите да го притиснат , и ще стане красота!Агент Триша Бенет!ЦРУ!!!