Блинкен с оценка: Путин написа книга на провала за себе си и Русия

Кризата показа пукнатините във властта, смята държавният секретар на САЩ
25 юни 2023 19:02, Красимир Ангелов
434
Блинкен с оценка: Путин написа книга на провала за себе си и Русия
Снимка: БГНЕС

Кризата в Русия, включваща опит за бунт на наемници срещу Кремъл, разкри "истински пукнатини" във властта на президента Владимир Путин, след като той беше принуден да сключи сделка за амнистия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за CBS.

Въстанието на частната наемническа група Вагнер и нейния лидер Евгений Пригожин през уикенда отбеляза "пряко предизвикателство към властта на Путин и това повдига дълбоки въпроси, показва истински пукнатини", каза Блинкен, цитиран от БГНЕС.

Още по темата
Държавният секретар сподели, че САЩ предполагат, че потенциалната заплаха за руския президент Владимир Путин може да не е отминала.

"Това е разгръщаща се история", каза Блинкен и посочи, че не „сме видели последното действие. Наблюдаваме много внимателно."

През уикенда американските официални лица, както и други по света, бяха разтърсени от това, което изглеждаше като пряка и значителна заплаха за властта, а може би и за живота, на Путин.

Днес заплахата е като че ли отшумяла, но Путин е отслабен и по-нататъшна нестабилност или военен конфликт изглеждат напълно възможни, посочи Блинкен и продължи:

"Фактът, че това е най-малкото допълнително отвличане на вниманието на Путин и на Русия, според мен е в полза на Украйна. Това просто създава още един проблем за Путин".

Смушенията, предизвикани от Пригожин, са "просто последната глава в книгата на провала, която Путин написа за себе си и за Русия", каза той.

"Преди шестнадесет месеца руските сили бяха на прага на Киев в Украйна, мислейки, че ще превземат града за броени дни, мислейки, че ще заличат Украйна от картата като независима държава", припомни държавният секретар на САЩ. "Сега, през този уикенд, те трябваше да защитават Москва, столицата на Русия, срещу наемници, създадени от самия Путин."

"Самият Пригожин в целия този инцидент повдигна дълбоки въпроси относно самите предпоставки за руската агресия срещу Украйна на първо място", добави Блинкен.

Бунтът приключи преди края на уикенда, след като Пригожин сключи споразумение, според което трябваше да напусне Русия и да замине за Беларус. В неделя войските на Вагнер започнаха да се изтеглят от южната част на руската Воронежка област.

Хаосът през уикенда беляза най-значителните вътрешни сътресения в Русия, откакто реваншистки настроени комунистически лидери за кратко свалиха съветския президент Михаил Горбачов през 1991 г. Този преврат бързо се разпадна поради съпротивата на Борис Елцин и други, а месеци по-късно Горбачов разпусна Съветския съюз, припомнят световните медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
щото ти си супер нали глу*ак
206
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По време на Ковид кризата, Тръмп беше предложил болните да се лекуват с белина.
205
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Джо Байдън пише книга за живота си - след 2 седмици книгата става най-тиражираният сборник за вицове.
204
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Тръмп беше посрещан навсякъде като Президент." - Тръмп е посмешището на Америка. Навсякъде бяха вдигнали ръце от него, защото е неадекватен. Само любимите ви юдеи го харесват, защото под диктовка на еврейското лоби в САЩ даде зелена светлина евреите да си преместят столицата на Израел в Йерусалим. Тръмп е пионка на евреите. То затова русофилите го харесват. Освен че защото от Масква така са им казали, че трябва да говорят хубаво за него.
203
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всъщност този, който стана за смях, е Блинкен. От месеци вече никой не го приема на сериозно, ако не беше представител на САЩ, които си остават една от великите сили, сигурно щяха отвсякъде да го пъдят. И не знам за какви пукнатини във властта говори, явно е предозирал. Пригожин не получи подкрепа от нито една политфигура, от нито една военна или полицейска част, от нито един губернатор на регион и дори от нито един офицер на Вагнер. Дори отявлени противници на Путин разкритикуваха Пригожин.
202
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Краварчето дето китайците се изгавриха с него, ха ха ха
201
15
 
4
 
! Отговори
Василев преди 10 месеца
Джуджето вече е изпята песен и това е един от сценариите да го жертват, но да запазят териториите в Украйна!Агент Рики Грийн!ЦРУ!!!
200
2
 
14
 
! Отговори
Артиста преди 10 месеца
АБЕ, блинко, абе тикво ти не си ли дочувал нещо за БОЛШОЙ ТЕАТЪР ето това сега е ама не болшой ами много болшой , но то не е за такива меки кратуни като твоята и на ония около тебе дето ти бутат фитилите не знаеш ли ,че РУСИЯ е велика нация с велик народ и тя никога не губи.
199
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А американсктие граждани ходят ли на интервю за виза в българското посолство, или си влизат в България като че ли им е бащиния?
198
4
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Блинкен, Байдън и Оуен са класическия пример за провалени дипломати. Тръмп беше посрещан навсякъде като Президент. На тези не им вдигат телефона даже.
197
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Българите като равноправни членове на ЕС могат ли да пътуват свободно за САЩ без визи както западно-европейците, или българите са нещо втора категория хора в ЕС, а?" - все едно пък за Русия няма виза за българите. Ахахахахахах!!!!!! Защо бе, нали са ви "братушки"? "Православни братя"?
196
2
 
8
 
! Отговори
Бай Дэн преди 10 месеца
"Да Живее Царицата!"
195
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно Русия трябва да изчезне от лицето на земята , евентуално само няколко рускини да останат да има кой да прави свирюги
194
7
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До 196 Индия в момента има по-голямо политическо влияние от ЕС и Австралия взети заедно. До 17-18 години ще има и по-голямо икономическо и финансово влияние... пак взети заедно.
193
2
 
4
 
! Отговори
Не думай преди 10 месеца
Написа само във вашите кошмари, толкова сте на дъното, че излизане няма от там! Идва вашето време да изчезнете
192
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво става с визите за САЩ, отмениха ли ги? Българите като равноправни членове на ЕС могат ли да пътуват свободно за САЩ без визи както западно-европейците, или българите са нещо втора категория хора в ЕС, а?
191
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Русия ако иска може 20 години да провежда СВО" - по смисъла на военната терминология, знаеш ли въобще какво е "военна операция" и още повече "специална военна операция"??? Операцията е нещо, което се прави за да бъде мигновено, мълниеносно, да пречупи противника за кратко време. Там се използват колосални по размер сили, родове войски от всевъзможен вид, нещата вървят планирано. Понякога може всичко да трае седмици. Обикновено основната част е месеци, а после период на установяване на ред.
190
4
 
11
 
! Отговори
Брус Спрингстрийн преди 10 месеца
А какво става по улиците на Калифорния в прекрасната страна САЩ?
189
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американците и българите имат общи черти. И на едните и на другите им е все тая, какво става в България. Но и на едните и на другите не им е все тая, какво става в Америка!
188
7
 
12
 
! Отговори
САЩ вече НЕ е Фактор преди 10 месеца
1995 години, дори на Пр0стият ми Кабел за Принтера ми пишеше "Произведено в САЩ", а вече на всичко около мене пише "Произведено в Китай" - Утре САЩ да Изчезне - няма как дори да Разбера! Така, че Путин спокойно може да си позволи да им пусне няколко Сармата - Освен Грантаджиите - друг няма и да разбере, че САЩ е Изчезнал от Лицето на Земята!!