Може ли фактът, че Пригожин отива в Беларус, да буди безпокойство?

Той остава потенциална опасност за Украйна
25 юни 2023 14:17, Нели Христова
313
Може ли фактът, че Пригожин отива в Беларус, да буди безпокойство?
Снимка: БГНЕС

Възможно е да бъде подновена атаката срещу Киев от Беларус, ако наемниците на "Вагнер груп" последват своя лидер Евгений Пригожин в страната, предупреди бившият началник на британския генерален щаб, съобщи „Скай нюз“.

Лорд Данат заяви в интервю за телевизията, че „очевидно той е напуснал сцената, за да отиде в Беларус, но дали това е краят на Пригожин и Групата "Вагнер"? Фактът, че е отишъл в Беларус, според мен е повод за безпокойство.

"Това, което не знаем, което ще разберем през следващите часове и дни, е... колко от неговите бойци всъщност са отишли с него“, добави той.

"Ако той е отишъл в Беларус и е запазил ефективна бойна сила около себе си, тогава той отново представлява заплаха за украинския фланг, който е най-близо до Киев и откъдето започна всичко това на 24 февруари миналата година.

"Макар да изглежда, че този въпрос е приключен, мисля, че това далеч не е вярно и вторичните трусове ще се отразяват още дълго време.

"Те (Украйна) трябва да наблюдават този фланг много внимателно и да се уверят, че разполагат с маневрени единици, така че да могат да отблъснат нова атака откъм Беларус", категоричен е бившият ръководител на генералния щаб.

От своя страна бившият офицер от МИ6 Кристофър Стийл заяви, че „въстанието на наемническата групировка "Вагнер" подсказва, че Владимир Путин е "загубил авторитета си" в Русия“.

"Това, което се е променило според мен, е, че Владимир Путин е загубил авторитета и легитимността си в Русия и е бил предизвикан по някакъв начин. Да, засега той успява да се измъкне от това“, каза той, като добави:

"Да видиш развоя на събитията в Русия вчера и скоростта, с която ситуацията сякаш излезе извън контрол, трябва да е много тревожно за Путин и хората около него."

Главният секретар на Министерството на финансите Джон Глен коментира, че напрежението в Русия е "обезпокоително", но настоя, че това не е въпрос, в който Обединеното кралство ще се намеси. "Нищо не се е променило по отношение на позицията на правителството в подкрепа на Украйна."

Държавен секретар в сянка за изравняване на нивото, жилищно настаняване и общности на Обединеното кралство Лиза Нанди посочи, че съюзниците от НАТО трябва да покажат "напълно единен фронт" срещу "раздробяващата се съвкупност от руски сили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
3
 
11
 
! Отговори
xoxo преди 10 месеца
#228Логиката е за познавачи,не лаици ;) Пригожин и Вагнер отидоха на линията с Полша,преди това в Беларус разтовариха ядрено оръжие..В същото време в Москва върви чистка,която няма да въде официално обявена:та с един куршум-два заека отстреля Путин.Комбинатор е,нема съмнение.И явно също така е в добро здраве и няма да го свалят превратаджии скоро.
216
2
 
11
 
! Отговори
МастърШеф Шоу преди 10 месеца
А някой запитал ли се е КОЙ постави тоя продавач на блиночки и квас за командир на "Вагнер" ? ... Въпроса е много важен . Преди създаването на наемническата армия Гената Пригожин няма НИКАКЪВ военен опит А САМО посредствени готварски умения... И КОЙ го издига от сергийката му със закуски до този пост ? .... Аааа, не беше ли ПУТИН ? Пригожката е една кукла на конци И ЦЯЛАТА ТАЗИ "ТРЕВОЖНА" СИТУАЦИЯ започва да се изяснява като една режисирана от Джудже пиеса с цели които ще разберем последни ....
215
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скоро ще се отвори втори фронт от Беларус като извинението ще е че са Вагнер, а не руската армия
214
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хитър е джуджака. Пригожин му е верен, но явно го е страх от незнайните предатели и инсценира този преврат за да осветли съмнителните от обкръжението му. След това официално го прати в Беларус, като предполагаемото "заточение" ще е в Брест и тогава полките ще изтръпнат, а покрай тях Литва и Латвия , когато дойде Вагнера уж да си пази Шефа. Голяма е играта покрай тази война.
213
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КАКВО Я ТЪНИТЕ. ТО Е ЯСНО. ОТ БЕЛАРУС ДИРЕКТНО КЪМ ПОЛША. ДА ТРЕПЕРЯТ *** СЕГА.
212
4
 
9
 
! Отговори
1234 преди 10 месеца
Лукашенко ще го назначи за командващ руските ядрени ракети!
211
19
 
9
 
! Отговори
Я па ти.. преди 10 месеца
До Анонимен 232 Пригожин бил дясната ръка на Путин..! Тогава защо Путин бяга през глава ? Постанавка казваш.
210
7
 
17
 
! Отговори
Op преди 10 месеца
Киев е наред,от Беларус е по-близо.
209
16
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 10 месеца
Това беше една добра репетиция за Путин , как и къде да избяга.
208
2
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Пригожин развали хубавата поговорка:"Всяко чудо-за три дни!". За два не звучи толкова добре.
207
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПРИГОЖИН ЩЕ ИЗКУПИ СВОЯ ГРЯХ КАТО ПРЕВЗЕМЕ КИЕВ, И С ТОВА РАДОСТА ЗА УКРИТЕ СВЪРШВА
206
1
 
15
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 10 месеца
Краткия отговор на въпроса от заглавието е - не. Дори и опита за преврат да е истински, а не постановка, Владимир Владимирович може да си позволи да пусне Пригожин сега - винаги може да го спипа и самоубие по-късно. А как точни изглежда в тази ситуация в очите на запада - за него всъщност е без значение.
205
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожин сега ще пази Лукашенко от майдан и едновременно ще докарва перманентна д.и...а..р..и..я на натовските и полски войски по полската граница .В същотот време украинците ще треперят за северната си граница.В общи линии това се случва.Пригожин е дясната ръка на Путин а това по телевизията е просто цирк
204
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вчера иху,днеска сте тихо 😄
203
11
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 10 месеца
Пригожин не можа да свали Путин , сега ще опита с Лукашенко.
202
15
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 10 месеца
Разбира се че може. Пригожин трябваше да отиде с армията си при Зеленски.Тогава шока за Путин щеше да бъде още по голям.
201
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо си мисля, че ако някой трябва да се тревожи, това е Лукашенко. С такъв превратаджия у дома си е направо таралеж в гащите.
200
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В момента единствените фашисти в България са от Възраждане. Едно към едно движението им има идентични действия и искания като при зараждането на фашизма в Европа. Уж започват социално... Учете бре, четете бре. Точно като вас са започнали и те. Копия сте им. Но не съвсем. Онези са били доста по-образовани, нямало е нужда да лъжат в анкетите и пишат виШо образование.
199
25
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само вижте речника на копейките. Разполагат с десетина еднакви изрения и двайсетина обидни фрази и - дотам.И обеидните фрази са ги взели от трибуните по стадионите. Пак не са им авторски. А Баш Рахат Кибик Костадинов е наизустил няколко речи от соц учебници и ги повтаря в разбъркан вид. Едно и също, като латерна. Еми нискочел е човекът, той не е виновен. Толко си може.
198
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде е днес "смелия, джобен диктатор" щом преврата е фалшив,а русофилски кратуни?