Лукашенко: Пригожин щеше да бъде смачкан, убедих Путин да не унищожи "Вагнер"

Предложил на руския президент да не бърза да заличи военната компания
Обновена: 28 юни 2023 07:00 | 28 юни 2023 06:55, Александър Попов
140
Лукашенко: Пригожин щеше да бъде смачкан, убедих Путин да не унищожи "Вагнер"
Снимка: БГНЕС/EPA

Pрезидентът на Беларус Александър Лукашенко твърди, че е убедил руския лидер Владимир Путин да не "унищожава" групата "Вагнер" и нейния ръководител Евгений Пригожин, като изтъкна ролята си за спирането на военния бунт на наемниците, който предизвика криза в Русия през уикенда.

Лукашенко описа своята гледна точка за преговорите, довели до прекратяване на похода на Пригожин към Москва, и заяви, че олигархът сега се намира в Беларус по силата на сделка.

"Най-опасното нещо, както аз го разбирам, не е каква е била ситуацията, а как може да се развие и какви са нейните последици", заяви Лукашенко според беларуските държавни медии.

"Също така разбрах, че е било взето сурово решение - да се унищожи "Вагнер". Предложих на Путин да не бърза. Нека да поговори с Пригожин, с неговите командири".

Лукашенко - дългогодишен съюзник на руския президент - казал, че Путин му е казал: "Аз не мога: "Слушай, Алекс, това е безполезно. Пригожин дори не си вдига телефона, не иска да говори с никого".

Но Лукашенко заяви, че е успял да се свърже с шефа на "Вагнер" и според неговия разказ го е предупредил, че ще бъде "смачкан като буболечка", ако войските на "Вагнер" продължат настъплението си към руската столица.

Два самолета, свързани с изпълнителния директор на "Вагнер" Евгений Пригожин, кацнаха в беларуска военновъздушна база край Минск във вторник сутринта, според сателитна снимка от BlackSky.

Кремъл признава на Лукашенко, че е помогнал за деескалацията на ситуацията, въпреки че разказът на беларуския лидер за събитията не е потвърден от Путин или Пригожин.

Още по темата
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Лукашенко е успял да се възползва от личните си отношения с Пригожин, за да постигне сделката, според която руските военни ще поемат войските и оборудването на Вагнер.

Междувременно Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че ще прекрати делото срещу бойците на "Вагнер" във връзка с очевидното въстание.

Бунтът на Пригожин бележи внезапна и драматична ескалация на дългогодишната му вражда с руските военни командири.

Той завзе контрола над южен военен щаб и насочи частните си отряди "Вагнер" към Москва и поиска оставката на министъра на отбраната Сергей Шойгу - призив, от който Лукашенко твърди, че в крайна сметка се е отказал по време на дискусиите.

Въпреки че Путин оцеля след събитията, авторитетът му изглежда значително отслабен. В обръщение в понеделник руският лидер благодари на наемниците за взетото "правилно решение" да спрат настъплението си и им предложи договори за присъединяване към силите на руското министерство на отбраната. Той заяви, че "въоръженият бунт така или иначе е щял да бъде потушен", без да уточнява как.

Лукашенко заяви във вторник, че Пригожин е получил личните му уверения за безопасност, както и за безопасността на хората му, за да потуши бунта в събота вечерта./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
1
 
! Отговори
До 89 преди 10 месеца
чекай сега чекай! ти май вече схвана, че е имало поход на вагнер! :)))))))))))))))))))))))))))))))))) Щото дам до преди няколко поста и това НЕ знаеше! :))))))))) Голем напредък правиш! :)))))))))))))))))))
80
3
 
6
 
! Отговори
Линда галопа преди 10 месеца
Путин СТОП! Леопардите са защитен вид!
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 87 И защо спря похода ве, краварски маааалолумник според теб? Нито ги бяха обстрелвали отсреща нито нищо. Щото всичкото това беше цирка на Путин и Пригожин, барабар с Лукашенко впоследствие както се видя, маааалоумен кравар!
78
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Късият, дърт рептил от Кремъл се изложи брутално за пореден път... Личният му готвач беше решил да го сготви.
77
5
 
11
 
! Отговори
До 82 преди 10 месеца
Така, така! прави си путина е вожда на всички путинофилки тука в България! за тва си прав! Амам се виде, че глваната ви путин след като виде похода на вагнер към осква и отиде да се крие у бункера! и май вчера излезна от бункера след като похода спря! :))))))))))))) Ся за това дали "хора" вярват на путина ще кажа НЕ само путинофилки като тебе вярват! :)))))))))))))
76
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пляскайте, пляскайте минуси, жалиии краварчета. Само това ви остана след като Пригожин се изгаври с надеждите ви. Муахаахахахаха
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
от 82 Ростов на Дон исках да кажа....
74
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Джуджето обясни ли защо Лукашенко му спасява zaдника от Пригожин? Така ли в целия Кремъл не се намери човек който да говори с Готвача му...? Или се случи така понеже се разбягаха като xлeбapки?
73
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 80 Не само ние го защитаваме, а и 90% от руския народ, кравар маааалоумен!
72
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 79 Кравар маааалоумен, гражданите на Ров на Дон викаха Вагнер, Вагнер, а някои даже казваха че Путин е техния велик водач. Хората знаеха, че войниците не отиват към Москва за да свалят Путин, само кравари маааалоумни като теб го вярваха. Имаш нет виж клипове оттам, кравар мааалоумен!
71
0
 
3
 
! Отговори
Лукашенко преди 10 месеца
За всички заинтересовани за съдбата на чудовището Пригожин... Нема да са плашите и трИвожите . Пригожин е при мене . Пуснах обява че си търся готвач за служебното ресторантче към президентството и Пригожин сам си подаде молбата че се интересува от обявената позиция на главен готвач. Вчера мина интервю и от утре е официално назначен. Какво мисли за предишния си живот на командир на "Вагнер" ? Каза : Чортовете да ги вземат тия войничета -грубияни. Нито един не ми похвали пелмените дето им правих.
70
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русофилите са отново на амбразурата (в поза партер и с гол zaдник) да защитават кремълския, дърт рептил... Ха-ха-ха!
69
5
 
6
 
! Отговори
До 77 преди 10 месеца
Значи се ше ти кажа! Ти си путинофил! А путинфила е предател и продажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ по заповед на господарите си от кремъл! Ама путинофилке ама ти новини не гледаш ли!? не гледаш ли вашта си националната си рашистанска телевизия!? ама виж там поразгледай се малко от малко ко става в тоя свят путинофилке!!!!
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожин няма да пречи на хубавата война с постоянните си оплаквания и претенции. Омръзна на всички. Искаме всеки да се бие и никой да не се оплаква. Пречи на Путин да води войната, лъже Зеленски, че ще прави метеж, преврат на Путин. Войната трябва да се води мирно и спокойно. Пригожин ни наду главите. Дано го бутнат от по-нисък прозорец, за да не умре веднага.
67
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 73 какъв поход на Вагнер ве, кравар маааалоумен? Всичко беше цирк за пред ей такива маааалоумни кравари като теб.
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До 70 - глупости! Радара следи самолета, не овека! Самолета на Евгений пристигна вчера в Москва, което НЕ значи, че и самият Евгений също е там )))
65
3
 
9
 
! Отговори
Руските плъхове преди 10 месеца
в Кремъл се разбягаха светкавично начело със своя дърт, къс главатар като подплашени xлeбapки когато вагнеровци свалиха 3 хеликоптера за нула време.
64
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 71 Аз се спуках от смях от думата "Оцеля" Муахахахаха....то бива краварска идиотия...
63
0
 
6
 
! Отговори
До 70 преди 10 месеца
Аха! утиде путина на север да се скрие в бункера! и после като спря похода на вагнер и се върна, ве путинофиле!
62
4
 
1
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 10 месеца
Стига ще го превъзнасяли този изналсивач Пригожин,само защото е срещу Путин,както и какво бил казал.Отворете новините миналата година след 20 февруари,когато съобщаваха,че милион и половина пресекли границите на Русия за едно денонощие от южните области на Украйна.Може би не им са харесали цветята,с които ги е обстрелвала украинската армия,но войната е най-лошото от лошите неща.Мутрата си е помислила,че армията ще го последва и му е просветнала в един момент,че никой не ще да е ортак с него.