Алексей Дюмин - мъжът, който може и да замени Сергей Шойгу

29 юни 2023 21:00, Нели Христова
54
Алексей Дюмин - мъжът, който може и да замени Сергей Шойгу
Снимка: БГНЕС

Алексей Дюмин, бивш агент по сигурността на Кремъл, се очертава като потенциален кандидат за мястото на министър на отбраната в Русия, заменяйки Сергей Шойгу, чието отстраняване беше поискано от шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин по време на опита му за бунт на 24 юни.

Роден в Курск, в Западна Русия, 50-годишният Дюмин е бивш агент на Федералната служба за охрана (ФСО), която се грижи за сигурността на президента и други държавни служители, и е назначен за губернатор на област Тула от руския президент Владимир Путин през февруари 2016 г. Преди това той е бил заместник на Шойгу в руското министерство на отбраната и няколко анализатори, западни и руски, вярват, че ще се завърне в отдела като негов ръководител.

Дюмин е служил в гвардията на Путин, когато той беше президент от 2000 до 2008 г., както и когато Путин оглавяваше правителството от 2008 до 2012 г.

Докато групата "Вагнер" марширува към Москва по време на краткотрайния бунт на Пригожин на 24 юни, руският магнат обяви, че целта му е оставката на хората, ръководещи войната на Русия в Украйна – Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

След опита за бунт анализатори казаха, че Дюмин евентуално може да замени Шойгу като министър на отбраната.

Прокремълският политически анализатор Сергей Марков написа в канала си в Telegram, че смята, че е "много вероятно Алексей Дюмин да стане министър на отбраната, а генерал Сергей Суровикин да стане началник на Генералния щаб".

"Но това няма да стане веднага, за да не си помисли някой, че Шойгу и Герасимов са били отстранени по искане на бунтовника", пише Марков.

Руслан Пухов, директор на базирания в Москва Център за анализ на стратегии и технологии, каза пред Financial Times, че Шойгу и Герасимов "сега са очевидни куци патици" и двамата "ще бъдат отстранени" от Путин.

Абас Галямов, който три години пише речи за Путин, се съгласява.

"Изглежда, че Дюмин вече е фаворит", написа Галямов той в канала си в Telegram.

Руското министерство на отбраната публикува видео в понеделник, което изглежда показва Шойгу на работа за първи път, откакто Пригожин превзе щаба на Южното военно командване на Русия в Ростов на Дон и напредна към Москва, преди да изтегли войниците си. Не е ясно кога и къде е заснето видеото.

По време на прекратения бунт на Пригожин се разпространяват съобщения, че Дюмин е участвал в преговорите с шефа на "Вагнер", преди сделката да бъде сключена с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко, за да се избегнат "кръвопролития". Кремъл каза, че сделката ще накара Пригожин да замине за Беларус, а наказателното дело срещу него за въоръжен бунт ще бъде прекратено. В понеделник медиите съобщиха, че разследването срещу шефа на "Вагнер" остава открито. Но във вторник държавните медии, позовавайки се на Федералната служба за сигурност (ФСБ), съобщиха, че руските власти са приключили разследването за бунт срещу наемниците.

От пресслужбата на Тулска област съобщиха за руския вестник Ведомости, че Дюмин не е участвал в преговорите между Лукашенко и Пригожин.

Базираният в Латвия независим информационен вестник Meduza съобщи през октомври 2022 г., позовавайки се на източници, близки до Кремъл, че отношенията между Дюмин и Шойгу не са се развили положително, когато двамата са работили заедно в Министерството на отбраната.

Институтът за изследване на войната, базиран в САЩ мозъчен тръст, заяви, че спекулациите за това, че Дюмин ще замени Шойгу като министър на отбраната, не могат да бъдат потвърдени, добавяйки, че "всякакви промени в ръководството на МО биха представлявали значителна победа за Пригожин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
5
 
! Отговори
Обсереция или... преди 9 месеца
Съдбата на Пригожин и Суровикин не е толкова важна,колкото дали Русия ще възприеме нов алгоритъм да води военните действия, тоест пълнокръвни военни операции ,а не лигавщината на специалната военна обсерация.
38
3
 
5
 
! Отговори
Към пълнокръвни преди 9 месеца
Метежът само показа,че Путин никога не е бил едновластник, а е бил балансьор между различни центрове - банкови олигарси, нефтени,промишлени,рупубликански,ведомствени... Пригожин и Суровикин са прави - Путин правеше много компромиси с бизнесинтереси в Украйна и напълно излишно пожалване на нацистите ,особено в Западна Украйна.Ще се наложи да смени алгоритъма на военните действия и от специална обсерация да се премине към пълнокръвни военни операции.
37
0
 
4
 
! Отговори
да ама не преди 9 месеца
нали пригожин за това вдигна бунт че кагебисти командват вместо кадрови военни .но пък така е по-добре за украйна.
36
6
 
5
 
! Отговори
О.з. поручик от БА преди 9 месеца
Замени ли го или не, няма значение, с Украйна е свършено, а НАТО да подготвя памперси!
35
0
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 9 месеца
Щом е бивш агент става.Ха,ха..!
34
6
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Какъв опит за бунт? Това си бе малка война. Атакуваха Вагнер и много загинаха, преди Пригожин да тръгне, след това свали цели 7 самолета и хеликоптера. Това ако е опит за бунт, да откдем да свалим и ние 7 Ф16, така и така не мислят да ни ги доставят инда пишат, че това е опит за бунт, защото ниндават само чертежи?
33
3
 
10
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 9 месеца
Причината поради която много руски олигарси се хвърлиха от високи етажи е, че са гледали лекция на Алекдандър Дугин, в която той обяснява, че гравитацията е англо-саксонска пропаганда ... муах муаха муахаха муахахахахахахахахаха ...
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този път няма как да не се съгласим с написаното от мозъчния тръст "Институтът за изследване на войната", че "всякакви промени в ръководството на МО биха представлявали значителна победа за Пригожин".
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вчера писаха официално, че генерал Сергей Суровикин е арестуван. Отново вчера руската ОНК /Обществена Наблюдателна Комисия/ опроверга информацията, че генерал Сергей Суровикин се намира в Лефортово или в което и да е друго СИЗО.
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички около злото джyдже умишлено са подбрани, абсолютни мaлoyмници за да изглежда най-умен той и да няма такъв който да изпъкне спрямо него...
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Президентът Путин никога не решава и не действа под натиск. Промени в командването на МО са възможни, но те няма да станат веднага, за да не си помисли някой, че Шойгу и Герасимов са били отстранени по искане на бунтовника.
28
4
 
3
 
! Отговори
Бай бай Шойгу.. преди 9 месеца
Сиию... !
27
10
 
3
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
До Свършен етнос евтин опит по руски,Бог ни е създал със желанието МУ да живеем като Благоденстващи!...Света ни!защо не се получава?ами защото путин иска иМперия?той я убива...има я...беше приета!!!"политици"...в еС...замислете се...САЩ са вечната черна...ок,къде и кога,за какво са се намесвали САЩ!не за империя!не за територий!кой може да спре САЩ???никой!!!воювали са за Справедливост и спасяване Живота на Планетата ни!!!ВСВ спасиха Света ни...забравяте удобно-платено от мафиоти и престъпници!
26
8
 
2
 
! Отговори
Свършен етнос преди 9 месеца
В 1984 има един любим детайл: пренаписване на историята.В момента правят експеримент в Япония и обучават младите японци, че Русия ги е бомбандирала с атомни бомби-¿получава се! Кутузов, Жуков, княз Светослав 1-това са кръстоносците спасявали Европа от Антихриста. Путин е слуга на Антихриста. Българите изгонихме Христос от сърцето си и изчезваме. Не познавам българин, който да не е продал душата си на Дявола, в името на благоденствието си или благоденствието на децата си.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато има много армии и много генерали стават неприятни сблъсъци. В РФ има регистрирани 80 частни армии. Вагнер е най-голяма, опитна и боеспособна. След взривовете на СП Газпром също организира свое военно формирование.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Aпропо, електронните пари са форма на крепостничество, реално няма да притежаваме нищо, ако не сме послушни, сметките ще се вапоризират. 15-минутният град, който е реализиран в Германия, е форма на крепостничество. Направо се радвам, че остарях! Маркс ви го е написал: КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ИМПЕРИАЛИЗЪМ. Хубавото в тази история е, че ще проработи естественият подбор. Юк ви дъз!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Войната в Украйна е за запазване на глобалната власт на еврейския банков елит. Руснаци, украинци, американци- булшитс! Властта на Планетата е в ръцете на банкерите, националностите са само анахронизъм за въпросните. Прочетете 1984, ако искате да провидите бъдещето.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ДА СЕ УНИЩОЖАВАТ ХРИСТИЯНИ?!
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичките преки участници все на ин им е окончанието на фамилните имена,хубаво е,че един с окончание на фамилното име на енко ги укроти да не се сбият за пари,за много пари,че още много други да пострадат заради тях,алчните със замъците,а показваха какъв бил замъка на Янукович,но се оказа държавен,а на тия дори да са държавни за какво им е в такъв разкош да обитават,а още имат свои подобни за тях и за след тях родата,а Янукович живее при тях без семейството си и роднини,че няма още и къща своя.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Маршал Кутузов-разбива Наполеон етнически руснак, Маршал Жуко- разбива Хитлер етнически руснак. Всъщност проблемът в момента е, че в Украйна и Русия не са на власт етнически руснаци, защото Украйна Е Киевска Рус. Съвсем скоро няма да са на власт в Европа етнически европейци и в САЩ няма да са на власт европейските потомци. КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ДА СЕ УНИЩОЖАВАТ ЕВРОПЕЙЦИ?!