Депутатите решиха: България дава БТР-и на Украйна

Бронираните машини няма да са от армията, а от складовете на МВР
Обновена: 21 юли 2023 20:47 | 21 юли 2023 18:03, Анисия Иванова
355
Депутатите решиха: България дава БТР-и на Украйна
Снимка: БГНЕС

Със 148 гласа "за" и 52 "против" парламентът прие решение за допълнително предоставяне на военнотехническа подкрепа за Украйна. Вносители са депутатите Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ.

До решението се стигна след дълъг и ожесточен дебат. То цели страната ни да предостави бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

От ГЕРБ-СДС 62 депутати гласуваха "за", от ПП-ДБ 45 депутати гласуваха "за", от "Възраждане" 36 депутати гласуваха "против" и 1 "за", от ДПС 29 депутати гласуваха "за", от БСП 14 депутати гласуваха "против" и 1 "въздържал се", а от ИТН 5 депутати гласуваха "за".

Последва и прегласуване, в което от ГЕРБ-СДС 63 депутати гласуваха "за", от ПП-ДБ 50 депутати гласуваха "за", от "Възраждане" 37 депутати гласуваха "против", от ДПС 30 депутати гласуваха "за", от БСП 15 депутати гласуваха "против", а от ИТН 5 депутати гласуваха "за".

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че предложението им е да се дадат бронирани машини на Украйна, но не от складовете на армията, а от складовете на МВР. Той отбеляза, че експертните становища на МО и МВР са, че тези оръжия не са им необходими и ако бъдат предоставени на Украйна няма да навредят на способностите на нашата армия. "Не става дума за качествена военна техника. Добре е да няма спекулации по тази тема.", категоричен е той. Според Мирчев трябва да дадем БТР-и на Украйна, защото украинците не се бият само за тяхната свобода, но и за нашата.

Димо Дренчев от "Възраждане" поиска в пленарна зала да бъдат извикани представители на службите, а Петър Петров от "Възраждане" предложи заседанието да бъде закрито, ако в Народното събрание дойдат представители на службите. Предложението на Петров не беше прието.

Андрей Чорбанов от ИТН коментира, че е ясно, че ще изпратим БТР-и под някаква форма. Той предложи да обучим всички украинци на територията на нашата страна, да ги окомплектоваме с БТР-и и да ги върнем на фронта.

Георги Свиленски от БСП заяви, че този проект на решение е внесен на 13 юли и запита някой знае ли какво точно предоставяме и защо няма анализ как ще се отрази това на страната. "Вие сте взели решение веднъж да се предоставя военна, техническа, здравна и т.н. помощ на Украйна, а сега къде ви е списъкът? С това решение може да пратим на Украйна от Военноисторическия музей техника, на Слатина и Гео Милев има оръжия, дайте да ги запишем и тях. Виждате ли колко сте нелепи да бъдете съпричастни към гражданите на Украйна - да пращате техника с отпаднала необходимост?", коментира той.

Христо Гаджев от ГЕРБ репликира Свиленски и му напомни, че музейните експонати няма как да се ползват. "Колкото до това какво ще се праща, прочетете какво пише в проекторешението. Нищо няма да бъде изпратено без санкция на парламента.", обясни той и добави, че когато в НС се внесе законопроект за ратификация ще бъде ясно записано какво точно ще бъде изпратено на Украйна.

По време на дебата напрежението в пленарна зала отново се изостри. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че има две неща в България, които са изключително ценни - свободата на словото и правовата държава. Тя заяви, че криейки се зад свободата на словото някой хора са лъгали, че БСП изнася оръжия за Украйна. Нинова извади три решения от три различни съдилища и заяви: "Аз съм търпелива и знам какво съм правила и ви осъдих. Свалете си имунитетите да ви осъдя и вас. Всеки, който продължава да лъже, че БСП е изнасяло оръжие ще направя това - ще ви призова в съда и в съда ще получите това, което заслужавате.", каза тя.

Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов коментира, че темата е дълга, но поради това, че по време на днешното заседание се спекулира с темата "Миротворец" той напомни, че вчера в комисията за службите са били изслушани всички председатели на нашите служби. Той уточни, че не може да каже всичко, което се е обсъждало, защото заседанието е било закрито, но категорично заяви, че всички председатели на българските служби са казали, че нямат данни за това, че менажиращите този сайт са свързани с украинското правителство. Според Атанасов у нас тече кампания срещу Украйна.

Ивелин Първанов от "Възраждане" обясни, че по отношение на това колко е остаряла техниката, при нужда от мобилизация, ще се мобилизират хора над 40 години и те ще знаят как да използват старото оръжие и няма да има време да се обучават да работят с новата техника. "Най-важното е първо да се превъоръжим, а после да мислим какво да правим със старата техника", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сто бтр-а с по един депутат вътре и марш в украйна всички, които гласуваха за изпращане но оръжие.
307
0
 
1
 
! Отговори
Ми ся преди 9 месеца
С кво ще мачкаме протестите? Танковете не дойдоха, ся и бронетаа няма, кой ще пази Пешо?
306
2
 
2
 
! Отговори
СПАС преди 9 месеца
ТИЯ АКЪЛ ИМАТ ЛИ??? ЕДНА ЛЕПЕНКА ЗА РАНИ СТАНА ЛЕВЧЕ, А ТИЯ ПОДАРЯВАТ ТОНИЩА БИНТОВЕ, ЛЕПЕНКИ, СПИРТ,............................БТР-и, ВСЕ ЕДНО, ЧЕ СА ТЕХНИ???? НАРОДЕН СЪД !!!!!!!.......И ВРЪЩАНЕ НА НАРОДНОТО ДОБРО!!!!!!!!!!
305
3
 
3
 
! Отговори
Шут за кайма преди 9 месеца
Още по-ефективен начин е да ги пълнят с по 11 укропски дезертьора още от България и шут към фронта при Донбас за кайма.
304
4
 
0
 
! Отговори
Itso преди 9 месеца
Най ефективният начин за използването на тази техника - подарена при това е да ги пълнят с експлозиви и да ги пускат на самоход срещу руските позиции както руснаците правят с някои от техните повредени танкове :-)))))
303
3
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Вчера по Россия1 в жив ефир нарекоха България и Румъния "бази на НАТО, пълни с руски граждани". Имали ли коментар по изказването от тукашните "българи" или ще се прайм на разсеяни както с останалите изцепки от руските тикви?
302
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ивелине, за каква нужда от мобилизация говориш, я кажи!
301
0
 
4
 
! Отговори
муржо преди 9 месеца
То и танковете подарихме на Македония,но те ги продадоха някъде из Африка и спечелиха.Историята се повтаря.Да не се обърнат и те като макетата?
300
2
 
7
 
! Отговори
Напук на народа преди 9 месеца
Е и кво излиза...от гракането на жълтопаветната *** вдигнаха рейтинга на Радев... И ей го Президента е прав и говори от името на 80% от народа...Избран е директно от народа и е защитник на България и народа!!!Бърз сондаж... Галъп интернешънъл болкан, проведен между 14 и 19 юли. На въпрос Одобрявате ли или не одобрявате България да се включи по-активно в подпомагането на Украйна във войната чрез оръжия, боеприпаси и военна техника? 78,1 % отговарят, че не одобряват, а 20 % одобряват.....59,4 % не приемат мнението, че Радев защитава руски, а не български интерес, а 31,1 % г
299
2
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Това са националните предатели: ГЕРБ, ПП, ИТН и ДПС.За тях ще има народен съд
298
3
 
3
 
! Отговори
...барабар с дезерть преди 9 месеца
100 БТР с по едно отделение товар и ето му на Зелената жаба 1000-1100 души укропски дезертьори, което си е половин бригада месо за кайма.
297
4
 
7
 
! Отговори
Американски слугинаж преди 9 месеца
Национални предатели
296
4
 
7
 
! Отговори
Дупедатите решиха: преди 9 месеца
Дават всичко, което посолството каже...
295
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ГЕРБ, ПП, ИТН и ДПС гласуваха за. Сигурен съм, че това са партиите обединяващи по- голямата част от българското общество и мнението му по темата подкрепа за Украйна Да го дуат БКП и ***!
294
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя с военната сводка е много болен у главътъ ми се чини....
293
4
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 9 месеца
Вносителите - все противни муцуни...
292
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мястото на тези бтр-и е на турската граница срещу мигрантите. В Украйна ще станат на парчета за часове, заедно с укрите вътре в тях.
291
2
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Вица на деня - България и Румъния били просто НАТОвски бази, но пълни с руски граждани. Така казаха по Росия1, значи трябва да е вярно.
290
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Специалната тридневна операция как върви, небългари?
289
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Клешчеевка. Последни новини. Рано сутринта зомбираната по натовски стандарт биомаса предприе нова офанзива срещу Клещеевка. Регистрирани са удари с квадрокоптери (малки БПЛА камикадзе), както и артилерийски обстрел с касетъчни боеприпаси. След това зомбитата преминаха в настъпление от горските пояси в района на Клещеевка, опитвайки се да пробият защита на руснаците. Водят се ожесточени битки.