Депутатите решиха: България дава БТР-и на Украйна

Бронираните машини няма да са от армията, а от складовете на МВР
Обновена: 21 юли 2023 20:47 | 21 юли 2023 18:03, Анисия Иванова
355
Депутатите решиха: България дава БТР-и на Украйна
Снимка: БГНЕС

Със 148 гласа "за" и 52 "против" парламентът прие решение за допълнително предоставяне на военнотехническа подкрепа за Украйна. Вносители са депутатите Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ.

До решението се стигна след дълъг и ожесточен дебат. То цели страната ни да предостави бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

От ГЕРБ-СДС 62 депутати гласуваха "за", от ПП-ДБ 45 депутати гласуваха "за", от "Възраждане" 36 депутати гласуваха "против" и 1 "за", от ДПС 29 депутати гласуваха "за", от БСП 14 депутати гласуваха "против" и 1 "въздържал се", а от ИТН 5 депутати гласуваха "за".

Последва и прегласуване, в което от ГЕРБ-СДС 63 депутати гласуваха "за", от ПП-ДБ 50 депутати гласуваха "за", от "Възраждане" 37 депутати гласуваха "против", от ДПС 30 депутати гласуваха "за", от БСП 15 депутати гласуваха "против", а от ИТН 5 депутати гласуваха "за".

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че предложението им е да се дадат бронирани машини на Украйна, но не от складовете на армията, а от складовете на МВР. Той отбеляза, че експертните становища на МО и МВР са, че тези оръжия не са им необходими и ако бъдат предоставени на Украйна няма да навредят на способностите на нашата армия. "Не става дума за качествена военна техника. Добре е да няма спекулации по тази тема.", категоричен е той. Според Мирчев трябва да дадем БТР-и на Украйна, защото украинците не се бият само за тяхната свобода, но и за нашата.

Димо Дренчев от "Възраждане" поиска в пленарна зала да бъдат извикани представители на службите, а Петър Петров от "Възраждане" предложи заседанието да бъде закрито, ако в Народното събрание дойдат представители на службите. Предложението на Петров не беше прието.

Андрей Чорбанов от ИТН коментира, че е ясно, че ще изпратим БТР-и под някаква форма. Той предложи да обучим всички украинци на територията на нашата страна, да ги окомплектоваме с БТР-и и да ги върнем на фронта.

Георги Свиленски от БСП заяви, че този проект на решение е внесен на 13 юли и запита някой знае ли какво точно предоставяме и защо няма анализ как ще се отрази това на страната. "Вие сте взели решение веднъж да се предоставя военна, техническа, здравна и т.н. помощ на Украйна, а сега къде ви е списъкът? С това решение може да пратим на Украйна от Военноисторическия музей техника, на Слатина и Гео Милев има оръжия, дайте да ги запишем и тях. Виждате ли колко сте нелепи да бъдете съпричастни към гражданите на Украйна - да пращате техника с отпаднала необходимост?", коментира той.

Христо Гаджев от ГЕРБ репликира Свиленски и му напомни, че музейните експонати няма как да се ползват. "Колкото до това какво ще се праща, прочетете какво пише в проекторешението. Нищо няма да бъде изпратено без санкция на парламента.", обясни той и добави, че когато в НС се внесе законопроект за ратификация ще бъде ясно записано какво точно ще бъде изпратено на Украйна.

По време на дебата напрежението в пленарна зала отново се изостри. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че има две неща в България, които са изключително ценни - свободата на словото и правовата държава. Тя заяви, че криейки се зад свободата на словото някой хора са лъгали, че БСП изнася оръжия за Украйна. Нинова извади три решения от три различни съдилища и заяви: "Аз съм търпелива и знам какво съм правила и ви осъдих. Свалете си имунитетите да ви осъдя и вас. Всеки, който продължава да лъже, че БСП е изнасяло оръжие ще направя това - ще ви призова в съда и в съда ще получите това, което заслужавате.", каза тя.

Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов коментира, че темата е дълга, но поради това, че по време на днешното заседание се спекулира с темата "Миротворец" той напомни, че вчера в комисията за службите са били изслушани всички председатели на нашите служби. Той уточни, че не може да каже всичко, което се е обсъждало, защото заседанието е било закрито, но категорично заяви, че всички председатели на българските служби са казали, че нямат данни за това, че менажиращите този сайт са свързани с украинското правителство. Според Атанасов у нас тече кампания срещу Украйна.

Ивелин Първанов от "Възраждане" обясни, че по отношение на това колко е остаряла техниката, при нужда от мобилизация, ще се мобилизират хора над 40 години и те ще знаят как да използват старото оръжие и няма да има време да се обучават да работят с новата техника. "Най-важното е първо да се превъоръжим, а после да мислим какво да правим със старата техника", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Запорожка област. Район Ореховски. Последни новини от фронта. Около 4 часа сутринта на 22 юли 2023 г. Зомбитата на киевският наркокартел започнаха поредното настъпление край Орехов с помощта на бронирана техника на НАТО. След артилерийски обстрел по посока на позициите на ВС на РФ се отправиха нови вълни зомбирана биомаса и техника на НАТО. Целта, както и предишните пъти, беше кръстовището на отбраната на 291-ви и 70-и полкове в полетата между Работино и Вербов. Руските РСЗО посрещат с огън настъпващите зомбита. Боят скоро ще започне от по-близко разстояние.
287
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
...А НА КРЕМЪЛ ИЗПРАТЕТЕ РУСОФИЛЯ
286
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дори по централната магистрала понякога отиват до разрушения мост и се опитват да разберат нашите огневи възможности близо до Василевка. Защо точно Василиевка? Да, защото от него до Мелитопол е 70 км по права линия. До брега на Азовско море, което вече е вътрешно руско море. Да, и в същото време зомбираната по натовски стандарт биомаса могат да ударят, за да превземат Запорожката атомна електроцентрала, но ние държим отбраната и унищожаваме всички опити на зомбитата да пробият нашата отбрана тук. Те не успяват."
285
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди това град Степногорск изобщо не фигурираше в докладите, но сега зомбитата на киевската хунта се събират там, за да ударят Василевка директно през сухото корито. Възможни са шест километра по суша за леко бронирани машини и пикапи. Отначало зомбитата разузнавачи търсиха информация на жива стръв: те изскачаха по протежение на пресъхналото корито на язовир Каховка чак до разрушения мост и тичаха напред-назад, привличайки огън по себе си - идентифицираха нашите огневи точки. Сега те изскачат на бронирани "Казаци", отново провокирайки ни да стреляме.
284
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сладков: "ЗАПОРОЖИЕ. ЗА ОПАСНОСТТА ОТ ПРОБИВ НА ВСУ КЪМ МЕЛИТОПОЛ ПРЕЗ ВАСИЛЕВКА. Това е размисъл за възможната опасност, ако се допусне. Така. Посоката Василиевка наистина става по-опасна поради факта, че Каховският язовир е пресъхнал и зомбитата на киевският картел имаат възможност да използват напълно неподходящи преди това направления, например движейки се по изсъхнал канал. Преди това битките бяха за Жеребянки, Пришиб, Пубик. Дори зомбираната по натовски стандарт биомаса се опитва да влезе в Каменское (хванаха ги на последната улица), Пятихатки. И сега те заплашват от Степногорск.
283
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ударът на ВС на РФ по Затока.ВС на РФ продължават да нанасят удари по инфраструктурата на Одеса,която както съобщи днес руското представителство в ООН,е мястото за разполагане и попълване на ВСУ със западни оръжия. В мрежата се появиха снимки от железопътния мост в Затока. На кадрите се вижда дим малко на запад от участъка на лифта. Преди това многократно се опитваха да нанесат удари по самия мост, но не успяха да нанесат сериозни щети на обекта. Този път целта вероятно е бил пристанищен пункт "Бугаз", където е разположена инфраструктурата, подходяща за разполагане и изстрелване на морски БЛА.
282
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези БТР-и няма да се учудя ако са за борба срещу недоволството на украинците от Зеленски. Много изнервен беше напоследък и при Радев и на срещата с НАТО. Танковете свършиха а с тези имат дори по-малко възможност да пробиват вражеските линии.
281
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
каквото и да им дадете на фашистите от Киев, цялата техника ще бъде унищожена..............................руснаците си зная работата!!
280
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Сата НАТО Тези БТР-и не са за война, а са за борба с безредици затова са в МВР. Срещу безредици и по-леки оръжия не ти трябва някаква супер броня.
279
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въпроса е какво получават в замяна продажниците които дават БТР-ите. Със сигурност получават нещо иначе няма да дават нещо ей така. Тези средства нищо няма да направят освен да станат за скрап от руските дронове и покрай това ще има още жертви и продажниците го знаят, но за тях е важно да се подмажат на който трябва за да получат нещо. С кървавите пари от военните фирми издигнаха пилона на Рожен, голямо родолюбие няма що.
278
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
давайте БТР-и, оръжия, пари на режима в Киев и на фашистите-азовци, на наркомана Зеленски....................вие сте предатели...........................руснаците си знаят работата!
277
8
 
8
 
! Отговори
БСП преди 9 месеца
и "Възраждане" останаха единствените български партии....................останалите са предатели!!
276
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Даваме даваме, а ония от Украйна ще ги претопят и продадат . Познат сценарии от миналото ни с Македония . След 3- 5 години ще си купуваме ток .А промянаджийте взимат кешовицата от комисионни по разпродажбата на всички ресурси у нас и си заминават! Няма пропаганда, няма Русия , няма САЩ, ВСИЧКО ТОВА Е ЗА ПАРИ! Просто бизнес, нищо лично.
275
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-високоточното оръжие на Русия е телевизорът.Поразява мозъка точно дори на тези,които го нямат!
274
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ето че можело
273
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до краваря, а не всички сме от дЪпЪсЪ ,както казваше карадайъ и ппдблгбт и герб,всички еуроатлантици
272
5
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Гледате ли изцепките на руските кратуни по Россия1 в пряк ефир? "България и Румъния са просто бази на НАТО пълни с руски граждани". Е туй е да си в руския мир - всички са руски граждани, дори и да не са.
271
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що бе, ко стана с Брадли-тата?
270
3
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 9 месеца
"Евроатлантическото" мнозинство подРява стари и безполезни БТР-и на братска Украйна Както казва сви нята Мирчев, вече лакей на Боко - това не е някаква качествена техника. Добавям само, че БГ не е купувала БТР-и от 35 -40 години и това, което подаряваме, е било остаряло още тогава. В съвременната война хората, които влязат в бой на тези машини, ще загинат с вероятност 99% под менторството на Борисов, "евроатлантиците" прецакват Украйна.
269
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Евроатлантическото" мнозинство подРява стари и безполезни БТР-и на братска Украйна Както казва сви нята Мирчев, вече лакей на Боко - това не е някаква качествена техника. Добавям само, че БГ не е купувала БТР-и от 35 -40 години и това, което подаряваме, е било остаряло още тогава. В съвременната война хората, които влязат в бой на тези машини, ще загинат с вероятност 99%